Ανόρθωση – ΑΠΟΕΛ (2-0): Πολύ σκληρή για να πεθάνει

det anoapoel

Μπορεί να είχε μόλις δεκατρείς διαθέσιμους ενδεκαδάτους παίκτες ωστόσο η Ανόρθωση κατέθεσε μέγα πάθος στο τερέν του «Αντώνης Παπαδόπουλος», κέρδισε πανάξια με 2-0 τον ΑΠΟΕΛ με δυο γρήγορα γκολ (11’, 14’) και διατηρήθηκε ζωντανή στη μάχη του τίτλου. Τρεις βαθμούς πίσω από την Ομόνοια έπεσαν οι πρωταθλητές, που ξεκίνησαν λες και ήταν ακόμα στο «Ζερλάν» και κινδυνεύουν να βρεθούν στο -4 από την ΑΕΛ… 

Ακίνδυνοι για 75 λεπτά οι φιλοξενούμενοι, παγιδεύτηκαν ανάμεσα στις εξαιρετικά πειθαρχημένες άμυνες ζώνες του Λέβι. Μόνο στο τελευταίο 15λεπτο έφτιαξε φάσεις η ομάδα του Γιοβάνοβιτς, που άργησε να ρισκάρει. Δεν εκμεταλλεύτηκε την κατοχή μπάλας η ομάδα της Λευκωσίας που ολοκλήρωσε το ματς στο 61%. Ανεκμετάλλευτα και τα έξι κόρνερ.

Έχοντας διαβάσει εξαιρετικά το παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ ο Λέβι έκλεισε όλους τους χώρους στον άξονα, με τρεις κόφτες, την ώρα που οι γαλαζοκίτρινοι ήταν αδύναμοι από τα άκρα καθώς Τρισκόφσκι – Χαραλαμπίδης ήταν πάλι σε κακή μέρα.

Γνωρίζοντας ότι δεν έχει επιλογές στον πάγκο, ο Λέβι επεδίωξε ένα μανιασμένο ξεκίνημα, γνωρίζοντας ότι μετά δεν θα δυσκολευόταν να κρατήσει το αποτέλεσμα, έχοντας κομπλέ την αμυντικά πεντάδα (μαζί με τον Ανγκέλοφ) και έναν ΑΠΟΕΛ κουρασμένο από τον αγώνα με τη Λυών.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν κοιμισμένα, ο Ρονκάτο προειδοποίησε (απέκρουσε ο Χιώτης), όμως ο Ζαϊρί με γκολ – ζωγραφιά (από σέντρα του Ζανίσιο) άνοιξε το σκορ. Χαρακτηριστική της παρουσίας του ΑΠΟΕΛ στο α’ ημίχρονο ήταν η συμπεριφορά του Ολιβέιρα στο δεύτερο γκολ, όπου υπερβολικά χαλαρός ο Βραζιλιάνος έχασε από τον σκόρερ Ρονκάτο.

Έχοντας «μαξιλαράκι» το 2-0 η Ανόρθωση αφοσιώθηκε στην πιστή εφαρμογή του αμυντικού πλάνου του Λέβι, με δυο ζώνες άμυνας και επιδίωξη ενός τρίτου γκολ με τον ταχύτατο Ζαϊρί. Η «Κυρία» προβληματίστηκε (και πάλι όχι σοβαρά) προς το τέλος, όταν ο ΑΠΟΕΛ φόρτωσε την επίθεσή του.

Διαιτητής: Λ. Τράττος
Κόκκινες: –
Κίτρινες: 32’ Ζαϊρί, 53’ Ζανίσιο/ 30’ Μποαβεντούρα, 38’ Μαρσίνιο
Γκολ: 11’ Ζαϊρί, 14’ Ρονκάτο

Συνθέσεις:
Ανόρθωση (Ρ. Λέβι): Κόζατσικ, Ζανίσιο, Σπρόκελ, Κόλιν, Άντιτς, Σιέλης, Ανγκέλοφ, Μακρής, Μαρκίνιος (90’+3 Τόμασιτς), Ζαϊρί, Ρονκάτο (79’ Κβιρκβέλια)
Στον πάγκο: Σταχόβιακ, Λαΐφης, Θεοδώρου
Τραυματίες – τιμωρημένοι: Ρέζεκ, Οκκάς, Κωνσταντίνου, Λαμπόρδε, Λαμπάν, Μαραγκός

ΑΠΟΕΛ (Ι. Γιοβάνοβιτς): Χιώτης, Σολωμού, Ολιβέιρα, Κακά, Μποαβεντούρα, Μοράις (72’ Σολάρι), Έλντερ (46’ Πίντο), Μαρσίνιο , Χαραλαμπίδης (72’ Αλεξάνδρου), Τρισκόφσκι, Αΐλτον
Στον πάγκο: Πάρντο, Πουρσαϊτίδης, Αντόρνο, Σατσιάς
Τραυματίες: Ζορζ, Μαντούκα

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Τον Σιέλη από τον Κβιρκβέλια προτίμησε ο Λέβι αφήνοντας στα φτερά τον Μαρκίνιος. Ξεκούραση για Πίντο – Πουρσαϊτίδη.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΑΝ
Με 4-1-4-1 ξεκίνησε ο Λέβι που είχε τον Ανγκέλοφ μπροστά από την 4αδα των μπακ και τους Μαρκίνιος – Ζαϊρί στα άκρα. Μετά το 2-0 ο Μακρής πήγε έξω δεξιά για να γυρίσει στα χαφ ο Μαρκίνιος. Ο ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε με 4-5-1 αλλά μετά το 2-0 προωθήθηκε ο Έλντερ πλάι στον Μαρσίνιο αφήνοντας μοναδικό κόφτη τον Μοράις. Μετά το 35’ άλλαξαν πτέρυγες οι πλάγιοι του ΑΠΟΕΛ (Τρισκόφσκι δεξιά, ο Χαραλαμπίδης αριστερά).

Πιο ελεύθερος στο β’ ημίχρονο ο Τρισκόφσκι, έπαιξε κοντά στον Αΐλτον αφήνοντας όλη τη δεξιά πτέρυγα στον Σολωμού, να παίζει «ένας με έναν» με τον Άντιτς αφού ο Ζαϊρί δεν γύρναγε να μαρκάρει. Στο 3-4-3 γύρισε ο Γιοβάνοβιτς μετά το 72’ με Σολάρι – Αΐλτον – Τρισκόφσκι μπροστά, Αλεξάνδρου – Μαρσίνιο – Πίντο – Σολωμού. Όταν βγήκε ο Ρονκάτο πήγε αριστερά ο Κβιρκβέλια και ο Ζαϊρί στην επίθεση.

ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Ζαουάντ Ζαϊρί – Ήταν με διαφορά ο καλύτερος του γηπέδου, πέτυχε ένα θεαματικό γκολ και χόρεψε πολλές φορές την άμυνα του ΑΠΟΕΛ δείχνοντας πως μόνο τυχαία δεν είχε μπει κάποτε στο στόχαστρο της Λυών.

ΚΑΛΟΣ
Εβάντρο Ρονκάτο – Χάρισε στην ομάδα του άλλη μια τεράστια νίκη μετά από αυτήν στο ΓΣΠ. Τα έβαλε μόνος με όλη την άμυνα του ΑΠΟΕΛ αν και έπαιξε τραυματίας για περίπου μισή ώρα.

ΚΑΚΟΣ
Μαρσέλο Ολιβέιρα – Ίσως στο χειρότερο παιχνίδι του με τον ΑΠΟΕΛ έκανε το λάθος στο δεύτερο γκολ, εκνευρίστηκε, κατόπιν πήγε να ρεφάρει στα στημένα αλλά οι κεφαλιές του ήταν απελπιστικές, με εξαίρεση μια.

ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ:
4’ – Ο Χιώτης διώχνει δύσκολα σουτ του Ρονκάτο, από πλάγια θέση.
11’ – ΓΚΟΛ! 1-0, Ζαϊρί. Σέντρα του Ζανίσιο, θεαματικό γυριστό του Μαροκινού.
14’ – ΓΚΟΛ! 2-0, Ρονκάτο. Ο Βραζιλιάνος κλέβει από τον Ολιβέιρα που… κοιμάται, βγαίνει τετ-α-τετ με τον Χιώτη και… ξαπλώνει τον Ελλαδίτη.
28’ – Μακρινό σουτ του Μοράις, εύκολα μπλοκάρει ο Κόζατσικ.
54’ – Ο Ζαϊρί πάει να κρεμάσει από μακριά τον Χιώτη, έχοντας προηγουμένως «ξεφορτωθεί» τον Σολωμού.
57’ – Ο Χιώτης διώχνει δύσκολα σουτ του Ζαϊρί, που πάλι είχε ντριμπλάρει επιτυχώς τον Σολωμού.
73’ – Σέντρα του Σολωμού, με το μπούτι ο Αλεξάνδρου, εύκολα ο Κόζατσικ.
83’ – Σουτ του Πίντο, διώχνει σε κόρνερ ο Κόζατσικ.
84’ – Ο Άντιτς κόβει σουτ του Σολάρι που βγήκε μπροστά στον Κόζατσικ.
85’ – Σουτ του Σολωμού, άουτ.
88’ – Ο Μαρσίνιο βγάζει τετ-α-τετ τον Αΐλτον τον οποίον προλαβαίνει ο Σπρόκελ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
Σχεδόν γεμάτο
Τις 2.500 άγγιζαν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ που γέμισαν την εξέδρα που τους αναλογούσε. Η πλειοψηφία των φίλων της «Κυρίας» πήγε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», πολλές θέσεις κενές μόνο στην εξέδρα των οργανωμένων.

Μαζί οι πρόεδροι
Για αρκετή ώρα συζητούσαν πριν τη σέντρα ο Φοίβος Ερωτοκρίτου με τον Σάββα Κάκο. Στα επίσημα ο επίτιμος πρόεδρος της Ανόρθωσης Κίκης Κωνσταντίνου, παρέα είδαν τον αγώνα Οκκάς – Κωνσταντίνου.

Ζήτησε συγνώμη ο Γιοβάνοβιτς
Παρεκτράπηκε ο Γιοβάνοβιτς προς το τέλος του αγώνα ζητώντας ένα φάουλ στον Μαρσίνιο από τον τέταρτο διαιτητή, Γιάννη Αναστασίου. Μετά από λίγα λεπτά ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ γύρισε και απολογήθηκε στον τέταρτο. Πάντως στο τέλος του ματς ο Γιοβάνοβιτς ζήτησε εξηγήσεις από τον Τράττο, κάτι που σπάνια κάνει.

Χάρισε κάρτες
Δυο – τρεις κάρτες χάρισε ο Τράττος στο α’ ημίχρονο με αποκορύφωμα αυτήν του Ολιβέιρα, στη φάση που τραυμάτισε τον Ρονκάτο.

– Τον αγώνα παρακολούθησε από τα επίσημα ο Νεόφυτος Λάρκου.

– Επέστρεψε στην Κύπρο ο Πρέντραγκ Έρακ, που ήταν στη Σερβία για την κηδεία του πατέρα του. Βρέθηκε δίπλα στον Γιοβάνοβιτς.

– Μέσα στο γήπεδο μπήκε ο Λαμπόρδε στο τέλος του αγώνα για να συγχαρεί τους συμπαίκτες.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Μικαέλο Παπαδάκης