Πράσινο φως από ΡΑΕΚ για φωτοβολταϊκά σε 200 οικογένειες

a 114 Ειδήσεις
a 3581 Ειδήσεις

Πράσινο φως αλλά με αυξημένο έλεγχο έδωσε την Παρασκευή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου στην ΑΗΚ, για να προχωρήσει με τη χρηματοδότηση 200 μικρών οικιακών συστημάτων φωτοβολταϊκών σε ευπαθείς οικογένειες, γεγονός που οδήγησε την ΑΗΚ να ανακοινώσει εκ νέου τη διαδικασία. Στο μεταξύ, αν δεν δοθεί άλλη παράταση στο σχέδιο αυτό, ουσιαστικά οι ευκαιρίες για ετοιμασία των απαραίτητων δικαιολογητικών και υποβολής τους στην ΑΗΚ περιορίζονται στο επόμενο εργάσιμο διήμερο – μέχρι την Τρίτη, αφού η υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο είχε ανακοινωθεί αρχικά από την ΑΗΚ και προβλέπει ότι θα χρηματοδοτήσει -έναντι αποκοπής με μηνιαίες δόσεις- την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ευπαθείς οικογένειες, τα οποία τυγχάνουν και σημαντικής χορηγίας -περίπου 33%- από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η ΡΑΕΚ με απόφασή της διέκοψε την πρωτοβουλία της ΑΗΚ, αφού υπήρχε σωρεία διαμαρτυριών από εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και όχι μόνο, ενώ η Αρχή Ηλεκτρισμού δεν είχε αποταθεί για την προβλεπόμενη έγκριση στη ΡΑΕΚ.

Με την απόφαση της Παρασκευής, η ΡΑΕΚ ανοίγει το δρόμο στην ΑΗΚ, αλλά ταυτόχρονα υποδεικνύει ότι τέτοια δραστηριότητα «θα γίνεται μόνο εφόσον εντάσσεται στα πλαίσια της επίσημης κυβερνητικής πολιτικής και δεν αντίκειται σε πρόνοιες των περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμων». Επίσης, σημειώνει ότι θα υπάρχει αυστηρός και διαφανής διαχωρισμός των λογαριασμών της δραστηριότητας αυτής και το οποιοδήποτε κόστος για την υλοποίηση του σχεδίου θα καταχωρείται ξεχωριστά από τα άλλα λογιστικά κόστη, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επιδότηση του σχεδίου, καθώς και η επιβάρυνση με οποιοδήποτε τρόπο των καταναλωτών της ΑΗΚ μέσω των διατιμήσεων.

Επίσης, δεν επιτρέπεται ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς να εμπλέκεται στη διαδικασία της παραλαβής, εξέτασης, αξιολόγησης και έγκρισης των αιτήσεων. Επίσης η σύμβαση που θα υπογραφεί με τους ενδιαφερόμενους πελάτες δεν θα επηρεάζει το δικαίωμα του πελάτη για αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον.

Επίσης η ΡΑΕΚ θα εξετάσει τη διαδικασία αξιολόγησης για την αντικειμενικότητα και τη αμεροληψία τής διαδικασίας. Στη βάση της έγκρισης, η ΑΗΚ την Παρασκευή ανακοίνωσε εκ νέου ότι δέχεται αιτήσεις από οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες αλλά δεν έχουν ήδη κάνει αίτηση στο Ειδικό Ταμείο. Η ΑΗΚ θα χρηματοδοτεί περίπου 3.300 ευρώ για κάθε εγκατάσταση που θα αποπληρώνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού, σε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις σε περίοδο τεσσάρων ή έξι χρόνων. Τα υπόλοιπα 2.700 ευρώ είναι η χορηγία.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ