Περισσότεροι από 200.000 σκύλοι εγκατελείπονται στην Κύπρο κάθε χρόνο

a 12 Ειδήσεις, Καταφύγιο Ζώων
a 760 Ειδήσεις, Καταφύγιο Ζώων

Περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες σκύλοι, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων και κουταβιών, εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην ελεύθερη Κύπρο, αναφέρει η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων, που επικρίνει την πολιτεία η οποία δεν επιβάλλει τη σήμανση που είναι υποχρεωτική από το 2002.

«Οι αδέσποτοι σκύλοι είναι θύματα ανεύθυνων και ασυνείδητων συνανθρώπων μας, οι οποίοι αποφεύγουν τη σήμανση των ζώων τους για να μπορούν ανενόχλητοι να τους εγκαταλείπουν όταν τους βαρεθούν ή όταν θέλουν να αποκτήσουν άλλη ράτσα», αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΠΖ.

Σύμφωνα με την ΚΕΠΖ, «τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ανεξέλεγκτη κατοχή και εγκατάλειψη σκύλων την έχει η πολιτεία με τις αρμόδιες της υπηρεσίες οι οποίες ούτε βλέπουν, ούτε ακούουν, ούτε θέλουν να προβληματιστούν για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα».

Σημειώνει πως η σήμανση των σκύλων είναι υποχρεωτική από το 2002 με πρόνοια του Περί Σκύλων Νόμου. «Η σήμανση αποτρέπει τον κάτοχο του σκύλου να τον εγκαταλείψει επειδή θα είναι εύκολος ο εντοπισμός του κατόχου, ο οποίος θα πρέπει να λογοδοτήσει για το πώς βρέθηκε ο σκύλος του να κυκλοφορεί αδέσποτος», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ