Τριακόσιοι τόνοι πατατών πέρασαν νόμιμα από τα κατεχόμενα το 2012

a 109 Ειδήσεις
a 5788 Ειδήσεις

Μόνο τριακόσιοι τόνοι πατατών πέρασαν νόμιμα από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές το 2012, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν έχουν διοχετευθεί ποσότητες και με άλλους τρόπους,

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Αλετράρης είπε πως οι ποσότητες είναι πολύ μικρές σε σχέση με την παραγωγή πατατών στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίες φθάνουν μέχρι και τους 120 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Ανέφερε ωστόσο, ότι εξετάζονται τρόποι βελτίωσης των ελέγχων στα οδοφράγματα και πρόσθεσε ότι θα διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις ανησυχίες για χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες στα κατεχόμενα, έτσι ώστε να το έχουν υπόψη τους οι επιθεωρητές της Ενωσης που έχουν αναλάβει τους ελέγχους στο πλαίσιο του κανονισμού για την πράσινη γραμμή.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πατατοκαλλιέργεια στην Κύπρο έχει μέλλον και έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους πατατοπαραγωγούς.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τη διέλευση πατατών από τα οδοφράγματα, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως το 2010 πέρασαν 336 τόνοι, το 2011 πέρασαν 110 τόνοι και το 2012 πέρασαν 300 τόνοι.

Συγκεκριμένα, σημείωσε το 2012 πέρασαν 150 τόνοι από τα Στροβίλια και 150 τόνοι από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

“Οι ποσότητες αυτές είναι πάρα πολύ μικρές, αν τις συγκρίνεις με την παραγωγή στις ελεύθερες περιοχές , που είναι από 70 χιλιάδες τόνους μέχρι 120 χιλιάδες τόνους, ανάλογα με τη χρονιά”, είπε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης κατήγγειλε ότι δεν πραγματοποιείται οποιοσδήποτε έλεγχος στα οδοφράγματα των Στροβιλιών και του Περγάμου.

“Θεωρούμε”, είπε, “ότι η παραδοχή σήμερα του Υπουργού Γεωργίας ότι υπάρχουν κενά στη διαδικασία, που αφορά τους ελέγχους στα οδοφράγματα, δηλαδή πότε ενημερώνεται το Τμήμα Γεωργίας και πότε αυτό ενημερώνει και αν ενημερώνει, που δεν ενημέρωνε μέχρι στιγμής της Υγειονομικές Υπηρεσίες, αυτό είναι ένα τεράστιο κενό, με αποτέλεσμα να γίνονται έλεγχοι εκείνων των φορτίων που δεν προερχόντουσαν από τα κατεχόμενα. Λυπούμαι να πω ότι δεν ελέγξαμε ουσιαστικά εκείνα τα ύποπτα φορτία και εδώ στερούμαστε της οποιασδήποτε τεκμηρίωσης”.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης οι ποσότητες που διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται επίσημα και επηρεάζουν τον ανταγωνισμό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ είπε ότι ο κανονισμός της πράσινης γραμμής επιβλήθηκε το 2004 μετά τις γνωστές καταγγελίες του Νίκου Αναστασιάδη και προειδοποίησε ότι “κάποιοι φίλοι της ΕΕ καραδοκούν για να μας επιβάλουν το απευθείας εμπόριο”.

Συνέχισε λέγοντας πως όταν συζητούμε τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι από τις αναλύσεις του κρατικού χημείου δεν προέκυψε οτιδήποτε το ανησυχητικό για τη χρήση φυτοφαρμάκων στα κατεχόμενα.

Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των ελέγχων στα οδοφράγματα.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι θα πρέπει να γίνει παράλληλα έλεγχος στις τιμές των φυτοφαρμάκων στις ελεύθερες περιοχές, καθώς το κόστος για τους γεωργούς είναι πολύ μεγάλο.

SotiraNews/ΚΥΠΕ