Υποφερτό το 2013, σκληρό το 2014 στο μνημόνιο της κυβέρνησης

a 43 Ειδήσεις
a 5524 Ειδήσεις

Ενώ οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης βρίσκονται ήδη στο τραπέζι της τρόικας, οι πληροφορίες για τις νέες φορολογίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δίνουν και παίρνουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το νέο πακέτο προτάσεων της κυβέρνησης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των εσόδων του κράτους, ενώ οι εισηγήσεις της τρόικας έδιναν σαφείς οδηγίες για εστίαση στις δαπάνες και στην προσπάθεια εξορθολογισμού τους.

Γενικά, οι φορολογίες που περιλαμβάνονται δεν αποκλίνουν κατά πολύ από αυτές που συμπεριλήφθηκαν στο προηγούμενο πακέτο.

Συγκεκριμένα, το πακέτο συμπληρώνουν

– Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 5 σεντ το λίτρο με πρόθεση ισχύς από το 2014,

– Η αύξηση του ΦΠΑ στο 18% το 2013 και σε 19% το 2014,

– Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας μηχανοκινήτων οχημάτων με βάση τις εκπομπές ρύπων με ισχύ από το 2013

– Η αύξηση του φόρου επί του νόμιμου τζόγου σε 20%,.

Στις τις νέες προτάσεις δεν συμπεριλήφθηκε η εισαγωγή φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ενώ εισήχθηκε η εισήγηση περί επιβολής τέλους στις εταιρείες ανεξαρτήτως εσόδων, για την περίοδο 2013-2016. Επιπλέον, στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται (όπως και στο προηγούμενο πακέτο), η μείωση των προϋπολογισμών για τους ημικρατικούς οργανισμούς κατά 25 εκ. ευρώ ανά έτος.

Επιπλέον, η πρόταση που αφορά στην στόχευση των κοινωνικών παροχών προτείνει ετήσια μείωση 150 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις περικοπές μισθών επιβεβαιώνουν παλαιότερες πληροφορίες για αποκοπές ύψους 6,5% για μισθούς από 1.000 και άνω, ενώ για μικτούς μισθούς άνω των 4.000 ευρώ οι αποκοπές αγγίζουν το 12,5%.

Οι εξοικονομήσεις δαπανών μέχρι το 2016 ανέρχονται στα 2,3 δις ευρώ, ενώ η αύξηση εσόδων σε 1,5 δις.

Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, οι προτάσεις αφορούν στον διαχωρισμό των τραπεζικών εργασιών Κύπρου-Ελλάδας, η σύσταση εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με χρηματοδότηση η οποία θα γίνει μέσω έκδοσης εγγυημένων από το κράτος ομολόγων, ενώ σε αντάλλαγμα για τα περιουσιακά στοιχεία, στις τράπεζες θα δοθεί μικρή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Επιπρόσθετα, πρόταση κάνει λόγο για πρόσθετες ανάγκες ρευστοποίησης για καταθέσεις από χώρες εκτός της ευρωζώνης με ελάχιστο συντελεστή το 50%, σταδιακή αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών στο 9% το 2013 και στο 10% το 2014, ενώ για το θέμα των αξιογράφων προτείνεται η σύσταση ταμείου αρωγής για αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ