Κατακλυσμός 2013: Όλη η Κύπρος μια παρέα

a 65
a 4183Με το σύνθημα «Όλη η Κύπρος μια παρέα! Κατακλυσμός 2013», το μεγαλύτερο φεστιβάλ του κατακλυσμού πραγματοποιείται και φέτος στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων της Λάρνακας από την Παρασκευή 21 Ιουνίου μέχρι και τη ερχόμενη Τετάρτη 26 του μήνα.

Το κονδύλι που θα δαπανηθεί από το Δήμο Λάρνακας για τον κατακλυσμό έχει μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με πέρσι είπε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ο οποίος σημείωσε πως «κάθε χρόνο με επίκεντρο τη Λάρνακα, η Γιορτή του Κατακλυσμού πραγματοποιείται με τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε μια τέτοια γιορτή».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι «η πόλη του Ζήνωνα, άρρηκτα δεμένη με την Λαϊκή αυτή Πανήγυρη, κατάφερε μέσα από το πέρασμα των χρόνων να διατηρήσει αλλά και να προβάλλει την παράδοση».

Στο ποικίλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν λαϊκοί ποιητές, χορευτές και τραγουδιστές οι οποίοι και θα διαγωνιστούν αναμεταξύ τους, ενώ η σάτιρα, τα θεατρικά στιγμιότυπα και τα παιδικά προγράμματα θα έχουν και φέτος τη τιμητική τους.

Η Λάρνακα, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, «εντάσσει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του Κατακλυσμού ναυταθλητικά αγωνίσματα καθώς και κολυμβητικούς αγώνες που πραγματοποιούνται στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας ενώ η Πλατεία Ευρώπης, θα φιλοξενήσει για ακόμα μια χρονιά, το Σκακιστικό Τουρνουά Μπλίτζ».

Στην παραλία των Φοινικούδων θα διεξαχθεί ο Παγκύπριος Διαγωνισμός Beach – Volley». Στην μεγάλη αυτή γιορτή δήλωσαν παρόν και γνωστά ονόματα καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα.

Σημαντικό στοιχείο είπε ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης είναι το γεγονός ότι «για την περίοδο της Γιορτής του Κατακλυσμού θα προσφέρονται ειδικές τιμές από 11 ξενοδοχειακά καταλύματα της Λάρνακας για τους Κύπριους που θα θελήσουν να επισκεφθούν τη Λάρνακα».

Πρόσθεσε ότι «η στάθμευση στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης και στα παρκόμετρα θα είναι δωρεάν από τις 17 Ιουνίου μέχρι και τις 26 του μήνα».

Μέγας χορηγός των εκδηλώσεων η «Τράπεζα Πειραιώς» και σε χαιρετισμό του ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της, Γιώργος Άππιος, ανέφερε ότι «μετά την πρωτοποριακή πρωτοβουλία της να προσφέρει δωρεάν στάθμευση στους Δήμους Λευκωσίας και Λεμεσού για την Μεγάλη Εβδομάδα, η Τράπεζα Πειραιώς προεκτείνει την προσφορά της και προς το Δήμο Λάρνακας για τις μέρες του Κατακλυσμού».

Μεταξύ των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της εορτής του Κατακλυσμού είναι παραδοσιακά τραγούδια με τον Μιχάλη Τερλικκά, το συγκρότημα «Ονιράμα», θα εμφανιστούν επίσης οι τραγουδιστές Βέρα Μπούφη, Μάριος Κούμας, Γιώργος Δούκας, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Γιώργος Γιαννιάς, Δώρος Δημοσθένους, Κωνσταντίνος Αργυρός και Λευτέρης Πανταζής.

Επίσης θα υπάρχει ποιητική αναμέτρηση με ερωτικά τραγούδια, κυπριακά ποιήματα και τσιαττιστά, διαγωνισμός Αυλού και Μπάλου, Διαγωνισμός Ελληνικού Τραγουδιού από ερασιτέχνες τραγουδιστές, και συναυλία του Μιχάλη Χατζημιχαήλ και του Χορευτικού Συγκροτήματος Κίμων Ξυλοτύμπου, «Μουσικοχορευτικά Περάσματα στην Παράδοση».

Εξάλλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Πνεύματος ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus διοργανώνουν την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στην παραλία των Φοινικούδων «ένα συναρπαστικό οπτικό ταξίδι στον ήλιο μέσω ζωντανής σύνδεσης με τη ΝΑSA».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου UCLan Στέφανο Τόμσον «κατά τη διάρκεια της βραδιάς «το ακροατήριο θα έχει την ευκαιρία να δει το φεγγάρι και τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος με τηλεσκόπια».