Νέα ωρολόγια προγράμματα στα λύκεια από το 2013 και στα γυμνάσια από Σεπτέμβρη

a 1 Ειδήσεις
a 39 Ειδήσεις
“Προσπαθούμε να δούμε τι έγινε με το δοκίμιο των Μαθηματικών”
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους δήλωσε την Παρασκευή ότι μέχρι σήμερα, Παρασκευή, βαίνει προς επίλυση το θέμα που προέκυψε με τον βαθμό δυσκολίας του δοκιμίου των μαθηματικών της Γ’ Λυκείου… 

Δήλωσε, επίσης, ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη καταλήγει ο διάλογος για τα ωρολόγια προγράμματα στο λύκειο τα οποία εφαρμόζονται το 2013 ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αρχίζει η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων στα γυμνάσια.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι «είχαμε συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ την Τετάρτη το απόγευμα και εκεί τους παρουσίασα την νέα αναθεωρημένη πρόταση την οποία την επομένη το πρωί τους έστειλα και ηλεκτρονικά, την έχουν δηλαδή στα χέρια τους, με όλες τις συγκεκριμένες εισηγήσεις που έχουν γίνει».

Ο κ. Δημοσθένους είπε πως «τα βασικά στοιχεία αυτής της πρότασης είναι μια μικρή διαφοροποίηση ως προς τον αριθμό ωρών διδασκαλίας σε σχέση με την πρόταση που τους είχε σταλεί τον Ιανουάριο».

Πρόσθεσε ότι «το δεύτερο βασικό στο οποίο επεξηγώ πολύ συγκεκριμένα ότι δεν είμαστε δογματικοί είναι αυτό με τα ογδοντάλεπτα, απλά πιστεύουμε ότι ο χρόνος χρειάζεται για να εφαρμοστούν όλες οι νέες προσεγγίσεις και διαδικασίες μάθησης, έτσι ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «ο βασικός στόχος είναι τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα να καταγραφούν, να τα περάσουμε στους μαθητές και να καταγραφούν ως αποτέλεσμα».

Είπε ότι ο ίδιος προσωπικά αλλά και οι συνεργάτες του «θεωρούμε ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα είναι ένα όχημα προς την κατεύθυνση εκείνη που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους διότι οι στόχοι είναι τα καλύτερα αποτελέσματα με την καλύτερη εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων μέσα από νέες διαδικασίες μάθησης».

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι «επειδή ακριβώς ήθελα να τους καταδείξω ότι δεν είμαστε δογματικοί με τα ογδοντάλεπτα, τους προτείνω μια εναλλακτική πρόταση στην οποία κάποια μαθήματα θα λειτουργούν με αγδοντάλεπτη περίοδο διδασκαλίας και άλλα θα παραμείνουν σαραντάλεπτα με ενδιάμεσο διάλειμμα για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος στις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά υπό μία βασική προϋπόθεση και τους ανέφερα και συγκεκριμένο παράδειγμα».

Εξήγησε ότι «η προϋπόθεση η βασική που έχω θέσει είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεχής αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση, εξωτερική αξιολόγηση στην οποία θα εμπλέκονται, και δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό, οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί κατά την εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος και για την νέα προσέγγιση ως προς τις μεθόδους διδασκαλίας».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «έτσι θα διαφανεί κατά πόσον εκεί όπου επιλέγηκαν τα ογδοντάλεπτα και εκεί όπου επιλέγηκαν τα σαραντάλεπτα ως ώρες διδασκαλίας, έχουμε την επίτευξη των στόχων, ένα καταγράφονται προβλήματα και αν ναι, ποια είναι αυτά».

Δήλωσε «βέβαιος ότι ίσως και σε κάποια μαθήματα στα οποία οι Σύνδεσμοι ή οι επιθεωρητές προέκριναν ότι δεν θα πρέπει στην παρούσα φάση να εφαρμοστεί το ογδοντάλεπτο, στην συνέχεια κατά την εφαρμογή του σαραντάλεπτου, και όχι τη δυνατότητα ύπαρξης περισσότερου χρόνου για να εφαρμόσουν αυτές τις νέες διαδικασίες μάθησης μακριά από την μετωπική διδασκαλία για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, θα έρθουν οι ίδιοι με νέες προτάσεις».

Ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αφήσουμε τίποτα να εξελίσσεται ως μια διαδικασία την οποία καθορίσαμε ότι ξεκινά και a priori μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι και το αποτέλεσμα είναι δεδομένο αλλά θα παρακολουθείται και η πορεία της».

Ανέφερε πως «το άλλο το οποίο έχω ξεκαθαρίσει είναι ότι μιλάμε για εφαρμογή μόνο στα γυμνάσια, άρα το κύριο θέμα που έχουμε αυτή την στιγμή να συζητήσουμε είναι το θέμα της διάρκειας των σχολικών περιόδων».

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι, στο λύκειο, όμως, «έχουμε πάρα πολλά ζητήματα, πολύ σοβαρά ζητήματα για αυτό και εγώ θεωρώ ότι η κατάληξη του διαλόγου για το λύκειο δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί δεν μας το επιτρέπει ο χρόνος εξάλλου και η εφαρμογή και σύμφωνα με την πρόταση ξεκινούμε το 2013 σε βάθος τριετίας για πλήρη εφαρμογή και βάλαμε ως στόχο εντός Σεπτεμβρίου να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε για το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχουν τέτοιες και τόσες διαφορετικές προσεγγίσεις, και με καλή διάθεση όλων μπορούμε να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο πιο δύσκολο που είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα του λυκείου».

Για τα γυμνάσια, είπε ο Υπουργός Παιδεία, «ανέμενα την απάντηση της ΟΕΛΜΕΚ σήμερα αλλά για καθαρά πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να συνεδριάσουν σήμερα κάτι που θα πράξουν την Δευτέρα οπόταν και αναμένω την απάντησή τους η οποία εκτιμώ ότι θα είναι θετική διότι πρόκειται για μια πρόταση η οποία έρχεται να απαντήσει σε πολλές από τις ανησυχίες τους και ως προς τον διδακτικό φόρτο των εκπαιδευτικών αλλά και σε όλα και κινείται προς μια κατεύθυνση τέτοια που αναμένω την θετική τους ανταπόκριση».

Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι «υπάρχει το θέμα της κοινής πρώτης λυκείου, για κάποια μαθήματα που είχε ζητηθεί για μερική επιλογή μαθημάτων και στην κοινή πρώτη λυκείου, είναι τα προγράμματα σπουδών που έχουμε προτείνει, είναι η διαδικασία επιλογής κάποιων μαθημάτων ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν αν θα παραμείνουν αυτά ή θα διαφοροποιηθούν, μπήκαν κάποιο προβληματισμοί πάνω στους οποίους συζητούμε με βασικό στόχο και μοναδική έγνοια, το καλύτερο αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση αναφορικά με το δοκίμιο των μαθηματικών το οποίο κρίθηκε ότι ήταν υπέρμετρης δυσκολίας για τους τελειόφοιτους μαθητές και για ταυτόχρονη πρόσβασή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι προσπαθούμε να δούμε τι ακριβώς είχε γίνει και τι μπορούμε να κάνουμε και τι μας επιτρέπεται να κάνουμε στο δοκίμιο μαθηματικών κατεύθυνσης».

Ο κ. Δημοσθένους είπε πως έχει συζητήσει διεξοδικά με τους θεματοθέτες και κατέχει και τις γραπτές τους απόψεις, συζήτησε και με το Επιστημονικό Συμβούλιο που έχει διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο από το 2010 στο οποίο μετέχουν καθηγητές με εξειδίκευση στα παιδαγωγικά, στα μαθηματικά και στην στατιστική και έχουν και αυτοί καταθέσει συγκεκριμένες απόψεις για το θέμα.

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, ζήτησε και νομική συμβουλή για το θέμα “και πιστεύω ότι εντός της ημέρας θα έχουμε καταλήξει, γιατί είναι ένα θέμα για το οποίο νιώθω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε το πράγμα ως έχει παρόλο που από πολλές απόψεις δεν είναι το πιο εύκολο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους”.

Ο κ. Δημοσθένους εκτιμά ότι «το θέμα ανάγεται κάπου αλλού στην απόφαση δηλαδή που εδώ και μερικά χρόνια υλοποιείται, της κοινής εξέτασης απόλυσης και πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διότι άλλους στόχους εξυπηρετεί η μία μορφή εξέτασης και άλλους στόχους η άλλη, έγινε μια προσπάθεια να συγκεραστούν κατά την γνώμη μου είναι ένα δύσκολο εγχείρημα έως ίσως και ακατόρθωτο πολλές φορές να πεις ότι μπορείς να πετύχεις τους ίδιους στόχους».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «χρειάζεται εξ υπαρχής μελέτη η συγκεκριμένη απόφαση για αυτό και έχω ζητήσει από το Επιστημονικό Συμβούλιο μόλις ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τις εξετάσεις, αυτές που συζητούμε σήμερα, να μπούμε σε ένα εντατικό και σοβαρό διάλογο για να δούμε ξανά τα θέματα και τους τρόπους εξέτασης και για την απόλυση και για την πρόσβαση και κατάταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι έγινε επικέντρωση στο θέμα των μαθηματικών, και ως μέσος όρος είμαστε 1,4 πιο κάτω από την περσινή χρονιά.