Ανοικτή Συγκέντρωση για τον Απολογισμό του Δήμου Σωτήρας 2013

DSC01024 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
DSC01024 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τα πεπραγμένα και τον απολογισμό για το περασμένο έτος παρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας. Στην ανοικτή συγκέντρωση παρευρέθη πλήθος δημοτών οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας, κατά το έτος 2013.

Η παρουσίαση του Δημάρχου Σωτήρας στηρίχθηκε σε 9 άξονες: Οικονομία, Τουρισμός, Οργάνωση του Δήμου-Εξυπηρέτηση του Δημότη, Πολιτισμός, Αναπτυξιακά Έργα, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Αθλητισμός-Νεολαία, Ασφάλεια-Υγεία-Καθαριότητα-Περιβάλλον και Κοινωνική Πολιτική.

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Σωτήρας τόνισε την σημασία αυτής της συγκέντρωσης, αφού ο Δήμος Σωτήρας με κάθε διαφάνεια παρουσιάζει προς τους δημότες του λεπτομερώς τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή προγραμματίζονται, καθώς και τους οικονομικούς ισολογισμούς με αριθμούς. «Είναι σημαντικό» ανέφερε ο κ. Τάκκας, «που σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, ο Δήμος Σωτήρας παρουσιάζει με διαφάνεια τα οικονομικά του, ενώ παράλληλα ο κάθε δημότης έχει δικαίωμα να γνωρίζει τα έργα που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται να γίνουν, καθώς και να υποβάλει τις απόψεις και τις εισηγήσεις του προς το δημοτικό συμβούλιο.

Στην παρουσίαση αναλύθηκαν τα έξοδα και τα έσοδα του Δήμου Σωτήρας για το έτος 2013, όπου παρά τα εντυπωσιακά αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκαν στην παραλιακή περιοχή, εντούτοις παρουσίασαν πλεόνασμα, ενώ αναλύθηκαν και νέοι τομείς στους οποίους στοχεύεται η αύξηση εσόδων και η μείωση εξόδων.

Στο θέμα του τουρισμού, η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην ραγδαία ανάπτυξη που έχει σημειωθεί στην παραλιακή περιοχή Αγίας Θέκλας, που συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον των τουριστικών πρακτόρων, η προβολή του Δήμου στην Κύπρο και το εξωτερικό, η κατακόρυφη αύξηση των πολιτικών γάμων, η επιτυχία που σημειώνει η πρώτη χρονιά λειτουργίας του παραλιακού εστιατορίου, καθώς και ο σχεδιασμός χάρτη με προσκυνηματικές περιηγήσεις για προσέλκυση του θρησκευτικού τουρισμού.

Στον τομέα του Πολιτισμού υπογραμμίστηκε η σπουδαία υπογραφή συμφωνίας με τον ΘΟΚ και τις πολυάριθμες παραστάσεις που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται, η ένταξη του Δήμου Σωτήρας στο καλεντάρι του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2013, καθώς και η πολιτιστική ανάπτυξη που συντελείται τα τελευταία δύο χρόνια στη Σωτήρα.

Στα προγραμματιζόμενα έργα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πίστα μοτοσικλετιστών η οποία προωθείται, την επέκταση του κοιμητηρίου, την γέφυρα που συνδέει την παραλία Αγίας Θέκλας με το νησάκι κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η τοπιοτέχνηση του εξωκλησιού Αγίας Θέκλας, το Πολυδύναμο Κέντρο, η ενθάρρυνση ανακύκλωσης προς τους δημότες για μείωση του κόστους σκυβάλων, η περεταίρω ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Αγίας Θέκλας, το αποχετευτικό έργο, καθώς και οι δύο δρόμοι που ήδη κατασκευάζονται.

Στη συνέχεια αναλύθηκαν 5 ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία ο Δήμος έχει υποβάλει σχετικές αιτήσεις, όπως η πιστοποίηση του κολοκασιού ως Τοπικό προϊόν με Πιστοποίηση Ονομασίας Προέλευσης, η διδυμοποίηση με τον Δήμο Ζαχάρως, η διαχείριση σκυβάλων, η ανταλλαγή οργανωμένων συνόλων καθώς και η διαχείριση αποβλήτων. Να σημειωθεί πως τα πιο πάνω ευρωπαϊκά προγράμματα με την υλοποίησή τους θα επιφέρουν εισπράξεις ύψους 850 χιλιάδων ευρώ στα ταμεία του Δήμου Σωτήρας.

Δημιουργία Τράπεζας Βιογραφικών

Διαπιστώνοντας το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας αλλά και της ελλιπούς ενημέρωσης των νέων ο δήμαρχος Σωτήρας αποκάλυψε και μία πρωτοποριακή υπηρεσία η οποία αναμένεται εντός των ημερών να ξεκινήσει τη λειτουργίας της. Η Τράπεζα Βιογραφικών θα είναι μία υπηρεσία στην οποία ο κάθε νέος της Σωτήρας θα μπορεί να καταχωρεί διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου το βιογραφικό του σημείωμα δωρεάν με στόχο την ενημέρωσή τους για έκτακτα προγράμματα που προκηρύσσει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού ή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και η εκμετάλλευση των άνεργων πτυχιούχων του Δήμου σε περιπτώσεις ανάγκης αγοράς υπηρεσιών από τον Δήμο Σωτήρας.

Η συγκέντρωση έκλεισε με απόψεις και εισηγήσεις από το κοινό, κατά τις οποίες υπερίσχυσε η άποψη για συλλογική προσπάθεια ανάπτυξης του Δήμου, ο οποίος παρέμεινε για χρόνια παραγκωνισμένος και η εκμετάλλευση του παραλιακού μας μετώπου στο έπακρο, λαμβάνοντας υπόψη και την αδιαμφισβήτητη πρόοδο που έχει συντελεστεί με το νέο εστιατόριο-στολίδι της παραλίας και την τοπιοτέχνηση του παραλιακού μετώπου.

SotiraNews