Καλημέρα 2014 με …φοροεπιδρομή

a 189 Ειδήσεις
a 3114 Ειδήσεις

Καλημέρα με δέκα νέα μέτρα μας έχει πει ο νέος χρόνος, με τον μποναμά, για πρώτη φορά, να πηγαίνει στα κρατικά ταμεία και όχι στους πολίτες. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που έσπευσαν την παραμονή του 2014 σε βενζινάδικα για να γλιτώσουν τα επιπλέον έξι σεντ το λίτρο, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που σχημάτισαν ουρές έξω από το τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων για να πληρώσουν καθυστερημένες εισφορές.

Η νέα χρονιά μας είπε καλημέρα με φοροεπιδρομή και αναπόφευκτη μείωση του εισοδήματος των κυπριακών νοικοκυριών.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο επιτάσσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες. Ήδη, την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς οι τιμές πώλησης των καυσίμων κίνησης έχουν ανεβεί κατά περίπου 6 σεντ το λίτρο, λόγω της αύξησης του φόρου κατανάλωσης.

Στις 13 Ιανουαρίου αυξάνεται και ο ΦΠΑ από το 18 στο 19%, κάτι που σημαίνει νέα άνοδο στη τιμή πώλησης των καυσίμων, κατά περίπου 1,5 σεντ το λίτρο.

Από την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ θα επηρεαστούν επίσης προϊόντα και υπηρεσίες όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, οι τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρικά είδη, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα καπνικά προϊόντα, τα είδη οικιακού καθαρισμού και τα καλλυντικά.

Στις 13 Ιανουαρίου θα αυξηθεί και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ του 8% σε 9%. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν οι υπηρεσίες εστιατορίου και εστίασης, η διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, καθώς και η μεταφορά επιβατών με αστικό, υπεραστικό και αγροτικό ταξί και με τουριστικά, εκδρομικά και υπεραστικά λεωφορεία.

Η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα επηρεάσει τα προϊόντα που εμπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή του 5%, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Η προθεσμία που δόθηκε στις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις καθυστερημένες εισφορές τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οδήγησε τους πολίτες στα ταμεία στα οποία όπως ήταν φυσικό σχηματίστηκαν ουρές

Οι επιχειρήσεις που δεν πλήρωσαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου καθυστερημένες εισφορές, θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο τέλος που θα φθάνει μέχρι και το 27%.

Πηγή: SigmaLive