Συνεργατισμός: Επιστροφή στην κερδοφορία το 2016

a 13 Ειδήσεις
a 2939 Ειδήσεις

Επιστροφή στα κέρδη το 2016 προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του συνεργατικού τομέα που εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Ήδη το πλάνο αναδιάρθρωσης (restructuring plans) έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών, και εφόσον πάρει την τελική έγκριση από την Τρόικα θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp).

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη αναμένεται ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριος Κληρίδης να αναλύσει το πλάνο του συνεργατικού τομέα για την περίοδο 2013-2018 στην ομάδα της Τρόικας που θα βρίσκεται στην Κύπρο για να ληφθεί η έγκριση από τους πιστωτές.

Το 2014 αναμένεται να είναι δύσκολη χρονιά για τον συνεργατικό τομέα, σύμφωνα με το πλάνο, και αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές ζημιές όπως θα συμβεί και για τη χρήση του 2013.

Το 2015, η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται και το 2016 φιλοδοξεί ο Συνεργατισμός να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Η εικόνα των προβληματικών δανείων είναι κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά τους ισολογισμούς και σύμφωνα με το πλάνο αναδιάρθρωσης αναμένονται να ληφθούν σημαντικές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις το 2013 και 2014.

Η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται το 2015 όσον αφορά τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι δείκτες να βελτιώνονται από το 2016.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, «το σχέδιο αναδιάρθρωσης θεμελιώνει, σε ένα τεχνοκρατικό πλαίσιο, την αλλαγή στη δομή και λειτουργία του Συνεργατικού Πιστωτικού Κινήματος, διασφαλίζοντας την ανακεφαλαιοποίησή του με στόχο την ανάκαμψή του για να συνεχίσει να διαδραματίζει τον σημαντικό του ρόλο στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

Η Επιτροπεία θα πλαισιώσει και θα εμπλουτίσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης με το όραμα και τη στρατηγική της, μέσω μιας δυναμικής διαδικασίας, για να εκσυγχρονίσει και να θέσει σε υγιείς συνεργατικές βάσεις το Κίνημα».

Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο Δεκεμβρίου του 2013, μετά τη νομική ενσωμάτωση της εποπτείας των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην Κεντρική, η λειτουργική ενοποίηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2014.

Αυτό το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μέτρα για την πρόσληψη έμπειρου προσωπικού και την εφαρμογή του εποπτικού και ρυθμιστικού μοντέλου της Κεντρικής για την αποτελεσματική παρακολούθηση ολόκληρου του συνεργατικού πιστωτικού τομέα.

Οι λογαριασμοί των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων θα υπόκεινται σε ανεξάρτητο ετήσιο έλεγχο από εξωτερικό, αναγνωρισμένο και ανεξάρτητο ελεγκτικό Οίκο. Η Κεντρική θα έχει το δικαίωμα να ανατρέψει την επιλογή ενός ελεγκτή από οποιοδήποτε Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα.

Οι ενοποιημένοι λογαριασμοί των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων θα δημοσιεύονται, αρχίζοντας από τους ετήσιους λογαριασμούς του 2013.

Σύμφωνα με τη στρατηγική για την αναδιάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2013, τα επιμέρους Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα θα συγχωνευθούν σε έναν μέγιστο αριθμό 18 οντοτήτων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2014. Αυτές οι συγχωνεύσεις αποσκοπούν στην επίτευξη βιωσιμότητας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας. Τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα που στη συνέχεια θα καταστούν μη βιώσιμα, θα πρέπει να συγχωνευθούν με τα βιώσιμα.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε νομικής συγχώνευσης των συνδεδεμένων Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα συνεισφέρει επαρκή κεφάλαια σε αυτά, λαμβάνοντας ένα μερίδιο 99% και διασφαλίζοντας συμμόρφωση με την ατομική αναλογία κύριων βασικών ίδιων κεφαλαίων Core Tier 1 στο 4%.

Οι ενέργειες αυτές θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλη Μαρτίου 2014, με σκοπό να επισπεύσουν τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του κάθε Ιδρύματος και την εφαρμογή των νέων κατευθυντήριων γραμμών διακυβέρνησης. Σε ενοποιημένο επίπεδο, ο τομέας εξακολουθεί να υπόκειται σε γενικό ελάχιστο ποσοστό κύριων βασικών ίδιων κεφαλαίων core tier 1 ύψους 9%.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ