Συρρίκνωση της οικονομίας μέχρι και το 2016

a 107 Ειδήσεις
a 3222 Ειδήσεις

Συρρίκνωση της οικονομίας μέχρι και το 2016 διαβλέπει στις χειμερινές του προβλέψεις για την Κύπρο ο ελεγκτικός οίκος EY (Ernst&Young).

Ειδικότερα, στις προβλέψεις του, οι οποίες καταρτίστηκαν σε συνεργασία με τον οργανισμό Oxford Economics, ο ΕΥ εκτιμά ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί με ρυθμό 7,4% το τρέχον έτος, με τη συρρίκνωση να επιταχύνεται στο 8% το 2014. Το 2015 η συρρίκνωση θα ανέλθει στο 2,7% και στο 1,0% το 2016. Για το 2017 προβλέπεται ανάπτυξη με ρυθμό 1,4%.

Σημειώνεται ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις της Τρόικας κάνουν λόγο για συρρίκνωση 7,7% το 2103, 4,8% το 2014 και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 1,1% το 2015 και 1,9% το 2016.

Για την Ευρωζώνη, η έκθεση προβλέπει συρρίκνωση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, την οποία θα ακολουθήσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9 % το 2014. Η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα συνεχίσει να είναι αδύναμη μεταξύ 2015 και 2017, σε ποσοστό 1,6% ετησίως.

Σύμφωνα με τον ΕΥ, η ανεργία στην Κύπρο θα ανέλθει στο 18,7% το 2014, στο 24,1% το 2014 και θα κορυφωθεί στο 25,3% το 2015 για να αρχίσει να υποχωρεί στη συνέχεια.

Το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 121% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και ακολουθήσει ανοδική τροχιά μέχρι και το 2016, οπόταν θα φτάσει στο 200,5%, όπου θα παραμείνει και το 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συρρίκνωση αποδίδεται στον κλονισμό της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επενδυτών, στην αύξηση της ανεργίας και στις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών δέχονται έντονες πιέσεις λόγω της επίδρασης της προσπάθειας για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, ενώ οι επιπτώσεις της κρίσης στον ιδιωτικό τομέα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στο 25%, περίπου, μέχρι το 2015. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών 2013-17.

Τα εισοδήματα των νοικοκυριών δέχονται έντονες πιέσεις λόγω της επίδρασης της προσπάθειας για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, ενώ οι επιπτώσεις της κρίσης στον ιδιωτικό τομέα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στο 25%, περίπου, μέχρι το 2015. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών 2013-17.

Ακόμη πιο αρνητικές καταγράφονται οι προοπτικές στον τομέα των επενδύσεων. Αναπόφευκτα, ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών επιδρά αρνητικά στις δημόσιες επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα της κατάστασης που βρέθηκε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα τον περασμένο Μάρτιο, και οι ιδιωτικές επενδύσεις παρουσιάζουν πτώση. Με τις καταθέσεις να εξακολουθούν να μειώνονται και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα πριν ο χρηματοπιστωτικός τομέας σταθεροποιηθεί και αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων. Μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες, οι τράπεζες θα παρουσιάζονται διστακτικές να προβούν σε δανεισμό, πέραν κάποιων εταιρειών οι οποίες θα θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλείς.

Οι κίνδυνοι περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης, πάντως, παραμένουν σημαντικοί παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές προβλέψεις. Τυχόν περαιτέρω αθέτηση των υποχρεώσεων των νοικοκυριών και των εταιρειών έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα ασκήσει επιπλέον πτωτικές πιέσεις στην κατανάλωση και τις επενδύσεις και θα δημιουργήσει περαιτέρω ανάγκες κεφαλαιοποίησης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την ίδια ώρα, η αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα φορολογικά έσοδα και αυξάνοντας τις κοινωνικές παροχές. Επιπρόσθετα, τυχόν εγκατάλειψη της προσπάθειας παραμονής στην Ευρωζώνη εκ μέρους της Ελλάδας, θα αποσταθεροποιούσε πλήρως την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.

Αμυδρή ελπίδα προκύπτει από την προοπτική αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν τις επενδύσεις και τις εξαγωγές σε μακροπρόθεσμη βάση.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ