Χάσικος: “Κατάργηση Δήμου Σωτήρας και δημοτικές εκλογές το 2019;”

a 23 Ειδήσεις, Σωκράτης Χάσικος, Τοπική Αυτοδιοίκηση
a 800 Ειδήσεις, Σωκράτης Χάσικος, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο προσκήνιο επανέρχεται το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου προκειμένου να συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές στο πλαίσιο της προσπάθειας μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συζήτηση επί ενός τέτοιου ενδεχομένου φαίνεται ν’ ανοίγει εκ νέου, έπειτα και από την προχθεσινή σχετική τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου στη Βουλή.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος όχι απλώς εμφανίστηκε θετικός έναντι μιας τέτοιας προοπτικής, αλλά και πρόθυμος να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνοντας ανάλογη πρωτοβουλία.

«Δηλαδή», είπε, «να διασφαλίσουμε ότι ψηφίζεται το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και από την άλλη, αν υπάρχει συναίνεση και αποδοχή από τα εν’ τη Βουλή κόμματα, γιατί όχι, αυτοί αποφασίζουν, να μην ψηφιστεί και μια αναβολή, ώστε να συμπέσει με τις Ευρωεκλογές; Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει ότι δεν θα έχουμε εκλογές και τις μεταθέτουμε ώστε να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, δικαίωμά της συνταγματικό, και κατ’ εμένα και υποχρέωση, αν θέλουμε να κάνουμε σωστή δουλειά στη μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε.

Παρά, πάντως, την προαναφερθείσα εκφρασθείσα θέση του Υπουργού Εσωτερικών, όπως εκτιμάται από κομματικές πηγές, πολύ δύσκολα τα κόμματα θα συναινέσουν σε αναβολή των δημοτικών εκλογών, έστω και αν μεμονωμένα στελέχη από διάφορους κομματικούς χώρους, δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά ως ιδέα κάτι τέτοιο.

«Απίστευτο χάος»

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεγασία Πολιτών, αναφέρει πως «δυόμισι χρόνια μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση ακούμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και μεταρρύθμιση δεν βλέπουμε. Μία μεταρρύθμιση που περιμέναμε και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αντίθετα, είμαστε θεατές ενός απίστευτου χάους με συνεχείς παλινδρομήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών. Τώρα, λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές ήρθε ο κ. Χάσικος να σκεφτεί και να ρίξει τη βόμβα της αναβολής των εκλογών για το 2019. Μα καλά, δεν υπάρχει προγραμματισμός σε αυτήν την Κυβέρνηση; Ο κ. Χάσικος είχε όλο το χρόνο να φέρει το θέμα έγκαιρα στη Βουλή να συζητηθεί και να καταλήξουμε σε μια ορθή για όλους απόφαση. Αντί αυτού πάλι με την ψυχή στο στόμα θα τρέχουμε στο παρά πέντε να αποφασίζουμε για τόσο σοβαρά θέματα».

Έτοιμος ν’ αναλάβει πρωτοβουλία αναβολής των Δημοτικών ο Χάσικος

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί “ανατροπή” σε σχέση με τα όσα ισχύουν σήμερα, και αυτό που επιδιώκεται είναι η “ριζική μεταρρύθμιση”, δήλωσε την Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.

“Δεν είναι απλά βελτίωση που κάνουμε, είναι ριζική μεταρρύθμιση, είναι ανατροπή σε σχέση με τη νομοθεσία που υπάρχει σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο στην τωρινή του μορφή, “πέρασε όλες τις φάσεις, και της διαβούλευσης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και αντηλλάγησαν απόψεις μεταξύ Βουλής και Κυβέρνησης”.

Είπε ότι υπήρξε “συνειδητή προσπάθεια εκατέρωθεν, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο, το οποίο ήταν προϊόν συναίνεσης για να μπορεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να περάσει και από την ολομέλεια της Βουλής”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι “πρέπει να γίνει μια σωστή δουλειά έτσι ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βγει και μέσα από τα πολλά αδιέξοδα από τη μια αλλά και από την άλλη να υπάρχει η βάση θεσμοθετημένα μέσα από νομοθεσία για να μπορέσει να δουλέψει τα επόμενα χρόνια”.

Ανέφερε ότι “ένας νόμος δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έγινε και τελείωσε, αντίθετα, υπάρχει η δυνατότητα εξελικτικά εκεί και όπου κρίνεται ότι δεν ικανοποιεί μέσα από νέες προσπάθειες τροποποίησης της νομοθεσίας να βελτιώνεται”.

Ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι “υπάρχει η διάθεση, η δυνατότητα και ο χρόνος, επειδή άλλαξε η σύνθεση των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, να γίνει άλλη μια τελευταία ανάγνωση άλλη μια τελευταία διαβούλευση, γι’ αυτό είμαστε και εμείς σήμερα εδώ”.

Εξήγησε ότι “τα νομοσχέδια αφορούν τα επαρχιακά συμπλέγματα, τον περί Κοινοτήτων Νόμο και τον περί Δήμων Νόμο” και σκοπός είναι “η δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης, η δημιουργία τοπικών συμπλεγμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης, να ενισχυθεί το σύστημα τοπικής διακυβέρνησης με έμφαση στη διαφάνεια και ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι “το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό που είναι η υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και όχι να επαφίεται στο κατά πόσον οι τοπικές Αρχές συμφωνούν ή ακόμα θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους”.

Ανέφερε ότι “με αυτό τον τρόπο, θα ενισχυθεί η απόδοση της τοπικής διακυβέρνησης, μεταφέρονται στα επαρχιακά συμπλέγματα αρμοδιότητες, όπως είναι η έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής ενώ μεταφέρονται και υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων”.

Από την άλλη, τα τοπικά συμπλέγματα θα αναλάβουν υπηρεσίες όπως είναι η συλλογή οικιακών αποβλήτων, οι υπηρεσίες πρασίνου, καθαριότητας και άλλα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε “βέβαιος ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Κυβέρνηση, Βουλή, Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων, συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση ενώ συμφωνούμε και στην υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση αλλά και στις κοινές υπηρεσίες τα οποία θα προβλέπονται μέσα από το νόμο”.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος είπε ότι “η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη στιγμή που θα ψηφιστεί σαν θεσμικό πλαίσιο, σαν νομοθεσία, δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνη της χωρίς κανονισμούς”.

Άρα λοιπόν, συνέχισε, “χρειάζεται ο αναγκαίος χρόνος, ο απαραίτητος χρόνος, να διαμορφωθούν πάντα σε ένα κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας με τη Βουλή οι κανονισμοί, και χρειάζεται χρόνος για να γίνει αυτό, και από εκεί και πέρα, χρειάζεται επίσης χρόνος να μπορέσουν (να γίνουν) όλα αυτά που προβλέπονται στη μεταρρύθμιση όπως για παράδειγμα τα συμβούλια, αποχέτευσης και άλλα που έχουμε σήμερα, τα οποία θα καταργηθούν στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι “ο Κύπριος φορολογούμενος θα γευτεί αυτή την ανατροπή, αυτή τη σοβαρή μεταρρύθμιση με το που θα υλοποιηθεί αυτός ο νόμος και εκείνο που είπαμε σήμερα στη Βουλή είναι ότι πρέπει να είμαστε πιο ξεκάθαροι αναφορικά με την εξελεκτική μείωση των Δήμων”.

Ανέφερε ότι “κατά τρόπο ξεκάθαρο σήμερα, ως Κυβέρνηση, καταθέσαμε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ότι θα πρέπει μέσα στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθεί η μείωση των δήμων σε πρώτη φάση από 30 σε 22, άρα λοιπόν με την έναρξη της μεταρρύθμισης η οποία βλέπουμε να συμπίπτει με τις εκλογές, ο κόσμος θα κληθεί να ψηφίσει δημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων και κοινοτικών αντί για 30, 22”.

Για το θέμα της μετατόπισης των Δημοτικών Εκλογών ώστε να συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές, ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι “δεν τολμά κανένας να ζητήσει αναβολή” διεξαγωγής των Δημοτικών Εκλογών.

Είπε ότι ο ίδιος δήλωσε εντός της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, “ότι χρειάζεται χρόνος για να είμαστε έτοιμοι και επειδή κάποιος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία, εγώ δεν αρνούμαι να αναλάβω αυτή την πρωτοβουλία, δηλαδή, να διασφαλίσουμε ότι ψηφίζεται το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και από την άλλη αν υπάρχει συναίνεση και αποδοχή από τα εν τη Βουλή κόμματα, γιατί όχι, αυτοί αποφασίζουν, να μην ψηφιστεί και μια αναβολή έτσι ώστε να συμπέσει με τις Ευρωεκλογές”.

Σημείωσε ότι “σύμφωνα με το νόμο, το Δεκέμβρη έχουμε εκλογές, και ο απόλυτος άρχοντας για το κατά πόσον ένας νόμος ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων”.

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, “εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει ότι δεν θα έχουμε εκλογές και τις μεταθέτουμε έτσι ώστε να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, δικαίωμά της και συνταγματικό και κατ` εμένα και υποχρέωση αν θέλουμε να κάνουμε σωστή δουλειά στη μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση”.

Αναφορικά με τη φορολογία επί των ακινήτων, ευχήθηκε “την Πέμπτη η Βουλή να ξεκαθαρίσει το θέμα με τη φορολογία στην ακίνητη ιδιοκτησία”.

Είπε ότι “εμείς ως Κυβέρνηση, φέραμε νομοσχέδιο με το οποίο μειώναμε τα 100 εκατομμύρια (εισπράξεων Φόρων Ακίνητης Ιδιοκτησίας) σε 45 εκατομμύρια, μετά μπήκαν άλλες εισηγήσεις, υπάρχουν άλλες απόψεις, αναμένουμε και εμείς τη Βουλή, εν τη σοφία της, τι τελικώς θα αποφασίσει”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, εντός της συνεδρίας, ζήτησε από τον εκεί εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως μελετηθεί από την Υπηρεσία το νομοσχέδιο, “ως έχει διαμορφωθεί μέσα από όλες τις συζητήσεις που κάναμε, να δουλέψετε πάνω σε αυτό, και του κάθε ενός η άποψη είναι σεβαστή, πολύ περισσότερο δε, του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, από τη μια, και από την άλλη συζητούμε πολιτικά, είναι πολιτικό το θέμα”.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, είπε ότι δεν είναι πρόθεση να γίνει μακροσκελής συζήτηση και συνεδρίες επί του νομοσχεδίου και στόχος είναι η Επιτροπή να εργαστεί πιο πρακτικά.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αναφέρθηκε στη συνεδρία, στη μεγάλη σημασία που έχει να ξεκαθαρίσει ο τρόπος που λαμβάνουν τα έσοδά τους οι δήμοι, να γίνει ρύθμιση των χρεών τους, σχέδια εθελούσιας αφυπηρέτησης εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία, όπως είπε, θα πρέπει να εκχωρηθούν και αρμοδιότητες για κοινωνικά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης τόνισε την ανάγκη όπως ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν τη διενέργεια των Δημοτικών Εκλογών.

Μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, είπε ότι ο ΔΗΣΥ, “στηρίζει ανεπιφύλακτα τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το γενικό πλαίσιο της νομοθεσίας όπως αυτό έχει συζητηθεί επαρκώς και περίπου έχει καταλήξει σε συμφωνία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι θα πρέπει να ψηφιστεί όσο το δυνατόν το συντομότερο”.

Ανέφερε ότι “από εκεί και πέρα, θέματα που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα θα πρέπει να συζητηθούν και να διευκρινιστούν μέσα από τη συζήτηση και την ολοκλήρωση της συζήτησης των κανονισμών, που αντιλαμβάνεστε για να εφαρμοστεί η νομοθεσία, θα πρέπει να ψηφιστούν κανονισμοί”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “τέτοια θέματα, είναι το θέμα των ορίων των συμπλεγμάτων, οι αρμοδιότητες που θα έχουν, η οικονομική βιωσιμότητα της νέας κατάστασης, η συγχώνευση Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας και Συμβουλίων Αποχετεύσεων, η εκλογή των μελών της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πώς θα είναι αυτή, εάν θα είναι άμεση ή έμμεση και πάρα πολλά άλλα”.

Είπε ότι “αυτή τη στιγμή η πολιτεία έχει φθάσει σε ένα σημείο και έχει ενώπιόν της ένα γενικό πλαίσιο το οποίο εν πολλοίς είναι συμφωνημένο, άρα, άποψή μας, είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ψήφιση της νομοθεσίας”.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι “η μεγάλη συζήτηση στη λεπτομέρεια της για τα θέματα τα οποία όντως είναι δύσκολα θα γίνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης των κανονισμών που θα είναι και προϋπόθεση εξάλλου για να εφαρμοστεί η νομοθεσία”.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, αναφερόμενος στις διεργασίες μεταξύ των κομμάτων σε ό,τι αφορά την προωθούμενη νομοθεσία για τη φορολόγηση των ακινήτων, είπε ότι προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τις απόψεις του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε ότι “έχουμε προβεί σε κάποιες μεσολαβητικές εισηγήσεις ώστε να υπάρξει δυνατότητα περαιτέρω αύξηση της κλίμακας φορολογίας στις περιουσίες που έχουν μεγαλύτερη αξία ώστε να πλησιάσουν τις θέσεις του ΑΚΕΛ που μεταφέρουν το βάρος της φορολόγησης στις περιουσίες με μεγαλύτερη αξία”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι ενδεχομένως να προκύψει ξανά θέμα μίας φορολογίας που συζητείται πολύ σοβαρά με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

“Είμαστε υπέρ της μείωσης της φορολογίας ώστε να υπάρξει πραγματική ελάφρυνση για τους μικρούς ιδιοκτήτες ενώ δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε γεφύρι για να περάσουν τα όποια συμφέροντα των μεγαλο- ιδιοκτητών”, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΕΡ