Προεδρικές 2018: Κλειδί ο ρόλος του ΑΚΕΛ

a 112 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις
a 368 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις

Το κεφάλαιο προεδρικές εκλογές μπορεί να μην άνοιξε ακόμα επίσημα για το ΑΚΕΛ, όμως από την Εζεκία Παπαϊώννου φρόντισαν να στείλουν από νωρίς μηνύματα σε όσους μπορεί να τους θεωρούν καμένο χαρτί για την εκλογική μάχη και δεδομένους σε επιλογές επίδοξων υποψηφίων.

Σε αντίθεση με την πεποίθηση που έχει καλλιεργηθεί σε κάποιους κύκλους, ακόμη και εντός τους κόμματος, ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί ή δεν θέλει να χτυπησει ρέστα στην επόμενη εκλογική μάχη, στα γραφεία του κόμματος και ιδιαίτερα στα υψηλά δώματα, επικρατεί εντελώς διαφορετική αντίληψη.

Ο λόγος είναι ότι ξέρουν πολύ καλά πως τυχόν λανθασμένοι χειρισμοί και αποφάσεις που θα στείλουν λανθασμένα μηνύματα στους οπαδούς του κόμματος, ίσως να έχουν οδυνηρά αποτελέσματα για το κόμμα. Στελέχη, μάλιστα, του κόμματος επισημαίνουν ότι μετά τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε το ΑΚΕΛ στις τελευταίες εκλογές, το κόμμα της Αριστέρας δεν έχει την πολυτέλεια να δεχθεί νέο εκλογικό χαστούκι. Γνωρίζουν, επίσης, ότι επιλογή τύπου Μαλά στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, η οποία χαρακτηρίστηκε ως επιλογή ήττας, δεν μπορεί να επαναληφθεί καθώς βάζει νερό στον μύλο όσων προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ θα κάμει χώρο στον Νίκο Αναστασιάδη για επανεκλογή.

Πληροφορίες από τα γραφεία της Εζεκία Παπαϊώννου αναφέρουν ότι από την ηγεσία του κόμματος είναι ξεκάθαρη η θέση ότι το ΑΚΕΛ θέλει και θα δώσει τη μάχη για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό το οποίο, άλλωστε, ανέφερε και σε δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού είναι ότι το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές θα είναι σε κάθε περίπτωση απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη.

Την ίδια ώρα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΑΚΕΛ θα αρκεστεί απλά να αποτελέσει το όχημα αναρρίχησης στην εξουσία του οποιουδήποτε υποψηφίου. Οι αναφορές του Γενικού Γραμματέα του κόμματος την περασμένη Παρασκευή είχαν σαφή και ξεκάθαρο αποδέχτη τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος -όπως όλες οι πληροφορίες αναφέρουν- θα είναι υποψηφίος για τις προεδρικές εκλογές. Ο αποκλεισμός του ΑΚΕΛ από τον διάλογο που εξουσιοδότησε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ τον Νικόλα Παπαδόπουλο για να ξεκινήσει, ενόχλησε ιδιαίτερα την Εζεκία Παπαϊώνου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ενόχληση δεν έχει να κάνει τόσο στον αποκλεισμό από την οποιαδήποτε συνεργασία, αλλά στο γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αφήνοντας έξω τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Άρα στην ουσία θα το φέρουν και προ τετελεσμένων γεγονότων καθώς στο δίλημμα Αναστασιάδη ή άλλος στο δεύτερο γύρο, το ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσε ποτέ να πει «Αναστασιάδη».

Είναι γι’ αυτό που ο Άντρος Κυπριανου έσπευσε να δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι όσοι θεωρούν δεδομένη τη στήριξη του ΑΚΕΛ στον δεύτερο γύρο, πλανώνται πλάνην οικτράν. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η αναφορά του ότι δεν πρέπει αυτοί οι κάποιοι να θεωρούν σίγουρο τον εαυτό τους στον δεύτερο γύρο γιατί δεν θα είναι. Επισήμανση, που -όπως υποδεικνύουν κύκλοι του ΑΚΕΛ- έχει ουρά, διότι ίσως τελικά να αποτελέσει και καθοριστικό κριτήριο στην επιλογή του προσώπου από πλευράς ΑΚΕΛ.

Στην Εζεκία Παπαϊώννου γνωρίζουν ότι έχουν και τους μηχανισμούς και την εμπειρία να καταφέρουν ως κόμμα να πετύχουν γύρω από μια δυνατή προσωπικότητα, ένα υψηλό ποσοστό συσπείρωσης. Όταν μιλούν, μάλιστα, για συσπείρωση δεν έχουν ως σημείο αναφοράς τα ποσοστά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές αλλά αρεκτά πιο πάνω. Συνεπώς, σε μια τέτοια περίπτωση δεν τίθεται και θέμα για το αν θα είναι ή όχι στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

Καθοριστικός παράγοντας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι και η πίεση που ασκείται προς την ηγεσία του κόμματος από ψηφοφόρους οι οποίοι απαιτούν μια υποψηφιότητα νίκης από το κόμμα τους, είτε προερχόμενη από τους κομματικούς κύκλους, είτε από την ευρύτερη Αριστερά. Πολλά απλά μέλη του ΑΚΕΛ, ακόμα και με τοποθετήσεις τους στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση το κόμμα τους να έχει ρόλο κομπάρσου σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση και ακόμη περισσότερο, δεν θέλουν να βρεθούν σε δίλημμα τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

ΟΧΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το σκηνικό θα ολοκληρωθεί μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ, η οποία δεν αναμένεται να κλειδώσει πριν από το καλοκαίρι. Παρά τα διάφορα σενάρια και την ονοματολογία που έχει αναπτυχθεί, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτε προδιαγεγραμμένο μέχρι στιγμής στο ΑΚΕΛ. «Λέγονται ή συζητούνται διάφορα ονόματα στους διαδρόμους. Επίσημα όμως τίποτα δεν έχει τεθεί. Άρα τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα παίξουμε το παιχνίδι κανενός», ανέφερε πηγή από το ΑΚΕΛ.

Είναι προφανές ότι στο κόμμα της Αριστεράς γνωρίζουν πολύ καλά το πώς έχει αρχίσει να σχηματοποιείται ο προεκλογικός μαραθώνιος και ανάλογα προετοιμάζονται. Η χρονική οριοθέτηση έναρξης της προεδρολογίας μετά το Πάσχα έχει τη σημασία της. Πρώτον, μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει οριστικά το κατά πόσο υπάρχει ή όχι πιθανότητα άρσης του αδιεξόδου ή ανάληψη της οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στο Κυπριακό και δεύτερο μέχρι τότε θα έχει προδιαγραφεί και η πορεία που θα ακολουθήσει ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος με τα τέσσερα ή τα πέντε κόμματα και ανάλογα με ένα ή δύο υποψηφίους. Τότε θα είναι και η ώρα για να μπουν όλα στη ζυγαριά προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για το ποιος θα τραβήξει κουπί εν ονόματι του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να απαντηθεί ένα βασικό ερώτημα: Θέλει το ΑΚΕΛ να κυβερνήσει ξανά αυτή τη στιγμή ή θα αρκεστεί απλά σε πρόκριση του υποψήφιου του στον β’ γύρο των εκλογών, απλά και μόνο για να αποφύγει να βρεθεί στο δίλημμα Αναστασιάδης ή άλλος, πόσο μάλλον εάν αυτός ο άλλος είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλους.

Αναστασιάδης, Νικόλας, Λιλλήκας στην αφετηρία για τις εκλογές του 2018

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό με τρεις εν δυνάμει υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρείται πέραν από σίγουρο ότι θα διεκδικήσει επανεκλογή. Για αυτό και στον ΔΗΣΥ «έγειραν πίσω», αναμένοντας απλά την επίσημη εξαγγελία από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη. Έτσι κι αλλιώς δεν εκτιμάται στην παρουσα φάση ως εφικτός στόχος η αναζήτηση συνεργασιών. Κάποιοι στην Πινδάρου θεωρούν ότι έχουν τη σιγουριά του απόλυτου φαβορί για τον δεύτερο γύρο, οπόταν τότε θα γίνουν και οι ανάλογες κινήσεις. Άλλοι βεβαίως δυσφορούν για επιλογές και πολιτικές θέσεις της ηγεσίας που θεωρούν ότι θα έχουν κόστος στην προσπάθεια Αναστασιάδη για επανεκλογή.

Στο ΔΗΚΟ αν κι αποφεύγουν επίσημα να το δηλώσουν, θεωρούν σχεδόν δεδομένη μια υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου που θα έχει τη στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου, πλην της Συμμαχίας. Κύκλοι από το περιβάλλον του προέδρου του ΔΗΚΟ αναφέρουν ότι είναι απλά θέμα χρόνου η επισημοποίηση της απόφασής του για διεκδίκηση της προεδρίας. Μάλιστα αφήνουν να νοηθεί ότι έχουν ήδη γίνει και προκαταρκτικές επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα. Η χθεσινή παρουσία του στο πολιτικό συνέδριο της Αλληλεγγύης, ήθελε να στείλει κάποια μηνύματα.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα, αν και για να αποφύγει τις έντονες αντιδράσεις στην παρούσα φάση, αναστέλλει την εξαγγελία της. Στέλεχος της Συμμαχίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα πράγματα έχουν ήδη πάρει την πορεία τους».

Πηγή: Φιλελεύθερος