Αύξηση 20% στον τουρισμό για την επ. Αμμοχώστου

CEB14 12 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Πρωταράς
CEB14 12 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Πρωταράς

Με αισιοδοξία και καλούς οιωνούς ξεκινά η φετινή τουριστική περίοδος, με τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς να τη χαρακτηρίζουν ως “χρονιά ρεκόρ” στις τουριστικές αφίξεις τόσο σε ολόκληρη την Κύπρο όσο και στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Ειδικότερα, αναμένεται αύξηση 20% στις αφίξεις των περιοχών Αγίας Νάπας και Πρωταρά, ενώ παγκύπρια οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 10%.

Αναμένεται αύξηση 10% παγκύπρια

Αναλυτικότερα, την εκτίμηση ότι το 2016 θα υπάρξει μια γενική αύξηση της τάξης του 10% στις τουριστικές αφίξεις παγκύπρια σε σχέση με την περσινή τουριστική περίοδο, εξέφρασε ο Τουριστικός Λειτουργός Α΄ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κ. Δώρος Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως οι αυξήσεις στις τουριστικές αφίξεις αναμένονται από όλες τις αγορές. “Αυξήσεις αναμένουμε από όλες τις αγορές αλλά οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα παρατηρηθούν από τις αγορές της Ρωσίας και της Αγγλίας”.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στην αγορά της Ρωσίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως αναμένεται αύξηση 20% παγκύπρια, ενώ όσον αφορά την Αγγλία, η αύξηση αναμένεται να κυμανθεί στο 10%. Το θετικό είναι ότι οι αυξήσεις στις αφίξεις παρατηρούνται και εκτός περιόδου αιχμής και το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Αύξηση 20% σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

Μία αρκετά “δυνατή” χρονιά αναμένεται να είναι η φετινή, όσο αφορά την τουριστική κίνηση τόσο παγκύπρια, όσο και ειδικότερα στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, Γιώργος Μαυρουδής.

Ο κ. Μαυρουδής δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις των τουριστικών αφίξεων κατά τη φετινή τουριστική περίοδο κυμαίνονται στα 2.8 εκατομμύρια παγκύπρια.

Όσον αφορά την επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου ο κ. Μαυρουδής ανέφερε πως μέχρι στιγμής παρατηρείται μια ελαφριά αύξηση στις αφίξεις. Με βάση τις κρατήσεις θα υπάρχει αύξηση περίπου 20% σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη τουριστική περίοδο.

Τόσο η Αγγλία όσο και η Ρωσία ανέφερε, είναι σημαντικές αγορές για την Κύπρο και είναι αυτές που προτιμούν ως προορισμό τους την ελεύθερη Αμμόχωστο. “Δυστυχώς δεν παρατηρούνται σημαντικές αφίξεις από την κεντρική Ευρώπη”, συμπλήρωσε.

Αυτό που μας προβληματίζει τόνισε ο κ. Μαυρουδής είναι το θέμα του ποιοτικού τουρισμού. Πρέπει να προβληματιστούν πρόσθεσε όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να προσπαθήσουμε με σωστή στρατηγική να υπάρξει μια ισορροπία ποιοτικού και μαζικού τουρισμού στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου.

“Ο συνδυασμός μεγάλου αριθμού αφίξεων και ποιοτικών τουριστών είναι το καλύτερο μείγμα. Η επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου χρειάζεται και τα δύο”.

Σε ερώτηση του capital.com.cy ποια έργα είναι σε εξέλιξη για να εμπλουτιστεί ο τουρισμός στην περιοχή, ο κ. Μαυρουδής ανέφερε πως τόσο η μαρίνα της Αγίας Νάπας όσο και η μαρίνα του Παραλιμνίου θα έχουν τη δική τους στρατηγική σημασία και αναμένει πως θα προσελκύσουν το ναυτικό τουρισμό και θα ενισχυθεί αυτομάτως και η οικονομία της περιοχής.

“Συγκεκριμένα εντός Σεπτεμβρίου αναμένονται να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή της μαρίνας στην Αγία Νάπα και θα ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Θέλω να ελπίζω πως με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου θα παρατηρηθεί αύξηση του τουρισμού στην περιοχή και κατά τους χειμερινούς μήνες”, ανέφερε. Επίσης πρόσθεσέ πως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αγίας Νάπας είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για να προσελκύσει η περιοχή περισσότερους τουρίστες.

Κίνητρο οι πολύ καλές τιμές των ξενοδόχων και για τον εσωτερικό τουρισμό

Κίνητρο και για τους Κύπριους έτσι ώστε να επιλέξουν φέτος τα τουριστικά θέρετρα και τα ξενοδοχεία της επαρχίας της ελεύθερης Αμμοχώστου είναι οι τιμές που έχουν δώσει οι ξενοδόχοι ανέφερε ο Διευθυντής τουρισμού ΠΑΣΥΞΕ της επαρχίας Αμμοχώστου κ. Λάκης Αβρααμίδης.

“Η φετινή χρόνια ξεκίνησε πολύ καλά τόσο στην Αγία Νάπα όσο και στον Πρωτάρα. Οι τιμές που έχουν δώσει φέτος οι ξενοδόχοι είναι πολύ καλές και για αυτό το λόγο αναμένουμε αύξηση και στις κρατήσεις του εσωτερικού τουρισμού. Είναι ένα κίνητρο για τους κύπριους να επιλέξουν την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά. Είμαστε αισιόδοξοι πως τα έσοδα θα είναι καλύτερα από πέρσι”, συμπλήρωσε ο κ. Αβρααμίδης.

Έργα σε εξέλιξη

Πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται να ολοκληρωθούν έτσι ώστε να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να αναβαθμιστεί η περιοχή.

Τόσο η μαρίνα Αγίας Νάπας όσο και η μαρίνα Παραλιμνίου θα αποτελέσουν τα σημαντικότερα έργα στην περιοχή και αναμένεται ότι θα εμπλουτίσουν και αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

a Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Πρωταράς

• Μαρίνα Αγίας Νάπας

Συγκεκριμένα εντός Σεπτεμβρίου 2016 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για τη μαρίνα Αγίας Νάπας. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, τα λιμενικά έργα για τη μαρίνα θα χρειαστούν τρία χρόνια για την ολοκλήρωση τους.

Τι θα περιλαμβάνει

Η μαρίνα θα περιλαμβάνει “επαύλεις, διαμερίσματα, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα, καφέ, μπουτίκ και διάφορα καταστήματα. Η ίδια η μαρίνα θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει 600 σκάφη μήκους από 10 μέχρι 60 μέτρων, ενώ θα μπορεί να παρέχει και υποστηρικτές εργασίες δηλαδή μικρές επιδιορθώσεις και επισκευές”.

Το κόστος

Πρόκειται για ένα έργο 250 εκ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις συνολικής έκτασης περίπου 30.000 τετραγωνικών μέτρων, γραφεία διοίκησης έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων και περίπου 850 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μαρίνας Αγίας Νάπας, αναμένεται να δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να αποτελείται από κατοίκους της περιοχής, ενώ άλλες 350 θέσεις θα δημιουργηθούν για τη λειτουργία της”.

a1 Αγία Θέκλα, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Πρωταράς

• Μαρίνα Παραλιμνίου

Η μαρίνα Παραλιμνίου, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό έργο τουριστικής υποδομής για την επαρχία Αμμοχώστου και θα κατασκευαστεί στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Αγίου Νικολάου, στο Παραλίμνι. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη πρόκειται για ένα έργο της τάξης των 110 εκ. ευρώ.

Θα είναι δυναμικότητας 300 περίπου, σκαφών και θα περιλαμβάνει οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις. Υπολογίζεται ότι η συνολική δαπάνη του θα κυμανθεί γύρω στα 65 εκατομμύρια ευρώ (25 εκατομμύρια χώροι ελλιμενισμού – 40 εκατομμύρια οικιστική και εμπορική ανάπτυξη).

• Διαμόρφωση Παραλιακού Μετώπου Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα


Σημαντικό έργο αποτελεί και η διαμόρφωση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Αγίας Θέκλας. Το έργο το οποίο αναμένεται να στοιχίσει 5, περίπου, εκατομμύρια  ευρώ, οδεύει προς την φάση προκήρυξης προσφορών.

Άλλα έργα

Ο κ. Πυρίλλης υπενθύμισε ακόμη την εξαγγελία του Υπουργού Γεωργίας για προκήρυξη προσφοράς τους επόμενους δύο μήνες για το υδατικό έργο Κοκκινόκρεμμος, λέγοντας ότι το έργο θα επιλύσει τα προβλήματα υδροδότησης που έχει ολόκληρη η Επαρχία και πιθανώς και μελλοντική εξυπηρέτηση της πόλης της Αμμοχώστου αν με το καλό μας επιστραφεί. Θα αποκτήσουμε αυτάρκεια υδρευτικών μας αναγκών για 48 ώρες ενώ σήμερα έχουμε αυτάρκεια μόλις δύο ώρες.

Ανέφερε επίσης ότι προκηρύσσονται προσφορές σε λιγότερο από ένα μήνα για την επέκταση της λεωφόρου της 1ης Απριλίου στο σημείο της συμβολής με τη Σταδίου, έργο ύψους 2 εκ. ευρώ. Σύνδεση της Αγίας Νάπας με την οικιστική και εμπορική περιοχή του Παραλιμνίου.
Ο παραλιακός πεζόδρομος του Πρωταρά πρόσθεσε, πως εξελίσσεται και επιμηκύνεται. Πρόκειται για έργο 3,5 εκ. ευρώ, το 33% του ποσού θα διατεθεί από τον Δήμο και το υπόλοιπο από κρατικά προγράμματα.

Για το πολεοδομικό έργο στην περιοχή Περνέρας που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, είπε ότι οι εργασίες την τουριστική περίοδο γίνονται μακριά από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Γιάννη Κουρσάρο στην περιοχή γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν όσα άλλα έργα βρίσκονται σε κατασκευή στην περιοχή.
Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αγίας Νάπας με προϋπολογισμού 6,5 εκ. ευρώ βρίσκεται στο στάδιο προκήρυξης προσφορών από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Η αποκατάσταση του Μοναστηριού Αγίας Νάπας με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ, αναμένεται σε τρεις μήνες να ανακοινωθούν οι προσφορές.

Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αποκατάσταση της χωματερής του Κάβο Γκρέκο προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ. “Ένα πρόβλημα που είχαμε εδώ και δεκαετίες, που έχει αποκατασταθεί πλήρως”, είπε, προσθέτοντας ότι “πριν λίγες μέρες φυτεύτηκαν περίπου 26.000 δέντρα”. Το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Κάβο Γκρέκο με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο τεχνητός ύφαλος της Αγίας Νάπας που ήταν ο μόνος ύφαλος της Κύπρου χωρίς πόντιση πλοίου μετά από κινήσεις δωρήθηκε το πλοίο Κερύνεια του ναυτικού που έχει παροπλιστεί και έχει ποντιστεί για αυτόν τον σκοπό.

Ταυτόχρονα τρέχει και το πρόγραμμα μείωσης των οργανικών αποβλήτων στις τουριστικές περιοχές στην Αγία Νάπα και στο Παραλίμνι με προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ.

Τέλος, αναφορά έκανε και στην ανάπλαση του ποταμού του Λιοπετρίου, λέγοντας ότι στόχος είναι η πρώτη του φάση αξίας 3,5 εκ. ευρώ να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή: SotiraNews / Capital.com.cy / Γεωργία Κωνσταντίνου