Λιόν: Ήρθε με 21 ποδοσφαιριστές

a1 72 Νέα Αμμοχώστου
a1 254 Νέα Αμμοχώστου
Μεγάλη ανυπομονησία υπάρχει στο γαλαζοκίτρινο στρατόπεδο και κυρίως στον «Αρχάγγελο» για το αυριανό παιγνίδι. Όλα κινούνται σε ρυθμούς Λιόν, με τους ποδοσφαιριστές να ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν ενώπιόν τους. Τόσο ψυχολογικά όσο και αγωνιστικά φτιάχνονται προκειμένου να αποδώσουν κάτι περισσότερο από το 100% των δυνατοτήτων τους…

Οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ γνωρίζουν πως πρέπει να παρουσιαστούν πανέτοιμοι από κάθε άποψη και όπως τους είπε και ο προπονητής τους «θα χρειαστεί να κάνουμε το καλύτερό μας παιγνίδι για να μπορέσουμε να περάσουμε». Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, κανένας ανεξαιρέτως δεν χάνει την αισιοδοξία του για θετική εξέλιξη στην υπόθεση πρόκριση. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος και αυτό ίσως λειτουργήσει ευεργετικά. Με την προϋπόθεση και η απόδοση των παικτών να φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Ο Γκουστάβο Μαντούκα θεωρεί απαραίτητο η ομάδα του να πετύχει ένα γκολ: «Πρέπει να σκοράρουμε, πρέπει να κερδίσουμε και θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε σε αυτήν τη διοργάνωση. Η ομάδα είναι όλη μαζί. Ευελπιστούμε ότι με τη βοήθεια του κόσμου θα μπορέσουμε να προκριθούμε.

Είναι κάτι που μας αρέσει και σίγουρα γι’ αυτό το παιχνίδι τούς χρειαζόμαστε να είναι όλοι μαζί μας για να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία στην Ευρώπη και να δείξουμε τις δυνατότητες αυτής της ομάδας, αυτών των παικτών και αυτής της χώρας. Είναι σαν κάτι να κινείται μέσα μας, στην καρδιά μας, και χρειαζόμαστε επίσης τη βοήθεια του Θεού για να συνεχίσουμε σ’ αυτήν τη διοργάνωση. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να πανηγυρίσουμε και πάλι όλοι μαζί».

4-4-2 ή με γεμάτο κέντρο;
Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει την πολυτέλεια να εφαρμόσει το ιδανικότερο πλάνο που θα δώσει στον ΑΠΟΕΛ τη νίκη. Εκτός του τιμωρημένου Πίντο, ο Σέρβος τεχνικός υπολογίζει σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Ο Ιβάν Τρισκόβσκι χθες ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης, αλλά αυτό έγινε για προληπτικούς λόγους.

Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον Σκοπιανό, το ιατρικό επιτελείο θεωρεί ότι ο παίκτης είναι πανέτοιμος και εναπόκειται στον προπονητή του πώς θα τον διαχειριστεί. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Τρισκόβσκι θα ήταν στις αρχικές επιλογές του Γιοβάνοβιτς, ωστόσο με δεδομένο την ετοιμότητα όλων των ποδοσφαιριστών, ίσως προτιμηθεί η λύση Χαραλαμπίδη.

Απ’ εκεί και πέρα το μεγάλο ερωτηματικό έχει να κάνει με τη διάταξη που θα προτιμήσει ο τεχνικός του ΑΠΟΕΛ. 4-4-2 ή 4-2-3-1; Αυτό θα το μάθουμε αύριο. Και τα δύο συστήματα έχουν τις πιθανότητές τους, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να μπει στο μυαλό του κ. Γιοβάνοβιτς, για τον τρόπο που θα προσπαθήσει να χτυπήσει τον αντίπαλο. Οι περισσότερες θέσεις της ενδεκάδα είναι κρατημένες. Στην άμυνα οι Ολιβέιρα, Μποαβεντούρα, Ζόρζε και Πουρσαϊτίδης θα παραταχθούν μπροστά από τον Διονύση Χιώτη, ενώ οι Μοράις και Σόουζα είναι οι δύο σίγουροι για τον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Αριστερά θα αγωνιστεί ο Μαντούκα και δεξιά ένας εκ των Χαραλαμπίδη και Τρισκόβσκι. Οι άλλες δύο θέσεις θα εξαρτηθούν από το πλάνο του Γιοβάνοβιτς. Αν προτιμηθεί 4-4-2 θα καλυφθούν από τους Σολάρι, Αΐλτον. Σε διαφορετική περίπτωση ο Μαρσίνιο θα πάρει θέση στη μεσαία γραμμή και ένας εκ των δύο επιθετικών θα αποτελέσει τη μοναδική αιχμή.

Μαγιένκο ο άρχοντας
Ο Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγένκο ορίστηκε από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA να διευθύνει τη ρεβάνς του ΑΠΟΕΛ με τη Λιόν. Όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ο Ισπανός «ρεφ» θα είναι ο άρχοντας της αναμέτρησης.

Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους διαιτητές στην Ισπανία και γενικά στην Ευρώπη, αφού έχει αρκετές παραστάσεις από παιγνίδια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Για τους φίλους του ΑΠΟΕΛ ο Μαγιένκο δεν είναι και τόσο άγνωστος, καθώς ποιος μπορεί να ξεχάσει την αναμέτρηση του 2004, όταν στο παιγνίδι με τη Σπάρτα Πράγας αδίκησε κατάφωρα τους «γαλαζοκίτρινους», αφού έκλεισε τα μάτια του σε δύο ξεκάθαρες παραβάσεις σε πέναλτι. Από τότε δεν έχει σφυρίξει ποτέ αγώνα του ΑΠΟΕΛ. Ας ελπίσουμε αυτήν τη φορά να σταθεί στο ύψος του.

Στην Κύπρο οι Γάλλοι
Αργά χτες το απόγευμα αφίχθηκε η αποστολή της Λιόν στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Σ’ αυτήν συμπεριλήφθηκαν όλοι οι ετοιμοπόλεμοι ποδοσφαιριστές (21 συνολικά) και εκτός έμειναν οι Γιόαν Γκουργκίφ και Μενσά, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς.

Γιορίς, Βερκούρτ, Λόπες, Νταμπό, Ρεβεγιέρ, Σισοκό, Ουμτιτί, Κονέ, Κρις, Λόβρεν, Φοφανά, Γκοναλόν, Κάλστρομ, Μπαστός, Πιέ, Έντερσον, Γκρενιέρ, Λακαζέτ, Μπριάν, Λισάντρο Λόπες και Γκομίς είναι 21 ποδοσφαιριστές που αποτελούν την αποστολή της Λιόν.

Η γαλλική ομάδα θα κάνει σήμερα το απόγευμα την πρώτη και τελευταία προπόνηση στο ΓΣΠ, ενώ στις 17:45 είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου του τεχνικού της ομάδας Ρεμί Γκαρντ.

«Πανέτοιμο το ΓΣΠ»
Πανέτοιμο να ντυθεί στα γιορτινά του και να υποδεχτεί ακόμα έναν αγώνα Champions League είναι το ΓΣΠ. Όπως διαβεβαίωσε με δηλώσεις στο Ράδιο Πρώτο ο διευθυντής του σταδίου κ. Φοίβος Κωνσταντινίδης, όλες οι ζημιές που έγιναν από τα επεισόδια το βράδυ της Κυριακής θα αποκατασταθούν μέχρι αύριο Τετάρτη, με τις περισσότερες ήδη να έχουν αποκατασταθεί. «Η επόμενη ημέρα είναι τρεχάματος προκειμένου να είμαστε έτοιμοι μέχρι την Τετάρτη. Αρχικά τα συνεργεία καθαριότητας και τα συνεργεία αποκατάστασης και καταμέτρησης έπιασαν δουλειά.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην προλάβουμε, θα είμαστε πανέτοιμοι μέχρι την Τετάρτη. Το στήσιμο του γηπέδου ξεκίνησε. Άνθρωποι της UEFA μάς επισκέφτηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) και κάποιοι άλλοι θα επιθεωρήσουν αύριο (σήμερα) το γήπεδο. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενδιαφέρεται άμεσα για τυχόν προβλήματα στα δημοσιογραφικά, στον αγωνιστικό χώρο, στις κερκίδες και στα αποδυτήρια. Αυτοί οι χώροι είναι εντάξει. Οι ζημιές είναι στο εξωτερικό μέρος (σε εισόδους και καφετερία), επομένως είμαστε μια χαρά.

«Μέχρι τελικής πτώσεως για την ανατροπή»
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί από πλευράς διοίκησης ενόψει του αυριανού αγώνα. Ο Πανίκος Χατζηλιασής με δηλώσεις του στη «Σ» παραδέχεται το πλεονέκτημα της Λιόν, ωστόσο τονίζει πως οι ποδοσφαιριστές θα παλέψουν μέχρι τελικής πτώσεως.

«Η Λιόν έχει σοβαρό πλεονέκτημα. Είναι το φαβορί της αναμέτρησης. Γρήγορη, επιθετική και έμπειρη ομάδα με σταθερές πορείες στην Ευρώπη. Θα υποφέρουμε. Το βράδυ της Τετάρτης θα υποστούμε μεγάλη δοκιμασία», είπε αρχικά ο Πανίκος Χατζηλιασής. Και πρόσθεσε: Σαν ομάδα, όμως, μας διακρίνει τεράστια αυτοπεποίθηση. Έχουμε την κράση για να αντέξουμε στην πίεση. Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία, μια μέγιστη πρόκληση. Με ελεγχόμενη επιθετικότητα και ρίσκο, θα παλέψουμε μέχρι τελικής πτώσεως για την ανατροπή, για μια μεγάλη υπέρβαση. Σ’ αυτά τα παιγνίδια χρειάζεσαι και λίγη τύχη. Κάποιες θετικές συγκυρίες. Τα 90 λεπτά -ίσως και παραπάνω- ενδεχομένως να είναι αρκετά.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είμαστε περήφανοι για τον φετινό άθλο του ΑΠΟΕΛ. Ήταν σπουδαίο επίτευγμα. Γίναμε πασίγνωστοι σε όλο τον κόσμο, οικονομικά ισχυροί σε δύσκολες εποχές, ενώ ταυτόχρονα για την επόμενη πενταετία θα κουβαλάμε στην Ευρώπη σαν παρακαταθήκη αρκετές χιλιάδες βαθμούς».

Ο Πανίκος Χατζηλιασής θεωρεί καταλυτική την παρουσία του κόσμου: «ΑΠΟΕΛ είναι η ιστορία και ο κόσμος του. Βιώνουμε πρωτόγνωρα συναισθήματα, συσπειρωμένοι όσο ποτέ. Ζούμε μοναδικά ανεπανάληπτες στιγμές. Η παρουσία του κόσμου είναι καταλυτική. Ο παλμός και ο όγκος του ντοπάρουν τους ποδοσφαιριστές. Πάντα κερδίζουν τη μάχη της εξέδρας, τόσο στην Κύπρο όσο στην Ευρώπη. Το κάθε γήπεδο είναι έδρα μας. Οι ”πορτοκαλί”, noise fans (σ.σ. θορυβώδες κοινό), είναι με μια λέξη το τσουνάμι των γηπέδων».

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ