Πανηγύρισαν το 22ο Πρωτάθλημα οι Πορτοκαλί (video)

a7
a7 5

Το πάρτι για την κατάκτηση του τίτλου από το ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε από χθες νωρίς το απόγευμα. Ο κόσμος των πρωταθλητών με βαμμένα πρόσωπα και βαμμένα οχήματα, ξεχύθηκε στους δρόμους με προορισμό το στάδιο της πρωτεύουσας για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του 22ου τίτλου πρωταθλήματος.

Επιστράτευσαν κάθε μέσο οι «πορτοκαλί». Από μηχανάκια και αυτοκίνητα, μέχρι και βάρκες βαμμένες στα χρώματα του ΑΠΟΕΛ! Κόρνες και συνθήματα έφτιαχναν ατμόσφαιρα τίτλου, σε μια μέρα γιορτής και αποθέωσης των πρωταθλητών.

Η γιορτή άρχισε πριν από την έναρξη του ματς, έξω από το γήπεδο, με face painting, μπαλόνια, παιχνίδια και μουσική.

Ο αγώνας:

Σε ενα εξαιρετικό παιχνίδι, με επτά γκολ, πολλές ευκαιρίες και σπουδαίο θέαμα, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε την Ομόνοια με 4-3 και κάνει φιέστα με τον καλύτερο τρόπο!

Οι γαλαζοκίτρινοι ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και πήραν μια δίκαιη νίκη, με σκόρερ τους Αλωνεύτη (1′), Μπούντιμιρ (60′), Μοράις (68΄) και Μαντούκα (84΄), ενώ για τους πράσινους σκόραραν οι Καρυπίδης με αυτογκόλ (19΄), Χριστοφή (74′) και Άλβες (77′).

a4 4

Πρώτο ημίχρονο

Ντέρμπι αντάξιο της ποιότητας και της ιστορίας των δύο ομάδων παρακολουθήσαμε στα πρώτα 45 λεπτά, στα οποία ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια είχαν τα δικά τους πολύ καλά διαστήματα, όπου μπορούσαν να πετύχουν πολύ περισσότερα τέρματα.

Οι γαλαζοκίτρινοι ήταν αυτοί που έκαναν το ιδανικό ξεκίνημα, αφού μόλις στα 30 δευτερόλεπτα ο Μπούντιμιρ γύρισε στον Αλωνεύτη, ο οποίος με σουτ νίκησε τον Μορέιρα και έβαλε… φωτιά σε νότια, ανατολική και δυτική κερκίδα. Ο διεθνής επιθετικός, που σκόραρε απέναντι στην πρώην ομάδα του για πρώτη φορά, δεν πανηγυρίσε το γκολ του και αρκέστηκε μόνο να σηκώσει τα χέρια του ψηλά.

Το γκολ, όπως ήταν λογικό, αποσυντόνισε τους ποδοσφαιριστές του Σαβέφσκι, οι οποίοι μέχρι το 5΄έμοιαζαν χαμένοι στο γήπεδο. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, όμως, ανέβασαν ξαφνικά την απόδοση τους, άρχισαν να παίρνουν στροφές και να ψάχνουν με…μανία την ισοφάριση.

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως μέχρι την ισοφάριση στο 19΄, έφτασαν τέσσερις φορές κοντά στο γκολ, χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, σε μια αντεπίθεση και ενώ είχε προηγηθεί μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον ΑΠΟΕΛ με τον Μπούντιμιρ, οι πράσινοι ισοφάρισαν με αυτογκολ του Καρυπίδη.

Ο Ασίς έκανε πολύ καλή προσπάθεια, έδωσε στον Εφραίμ, που σούταρε, η μπάλα χτύπησε στον Ελλαδίτη αμυντικό, άλλαξε πορέια και κατέληξε στα δίκτυα του Πάρντο.

Η Ομόνοια όμως δεν σταμάτησε εκεί. Πέντε λεπτά αργότερα, μετά από εξαιρετική συνεργασία των Άλβες και Εφραίμ, ο Χριστοφή σε κενή εστία έστειλε την μπάλα απελπιστικά έξω και στέρησε από την ομάδα του το προβάδισμα.

Αυτή ήταν η τελευταία καλή της ευκαιρία μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αφού ο ΑΠΟΕΛ επιβλήθηκε πλήρως και έφτασε 4-5 φορές κοντά σε ένα δεύτερο τέρμα, με κορυφαία, το σουτ του Μαντούκα στο 37΄, που χτύπησε στο κάθετο δοκάρι του Μορέιρα.

a2 11

Δεύτερο ημίχρονο

Στον ίδιο ρυθμό συνέχισε ο ΑΠΟΕΛ και στα αρχικά στάδια της επανάληψης, αφού ήταν πολύ καλύτερος, επιβλήθηκε στον αγωνιστικό χώρο και έφτανε πολύ πιο εύκολα στην περιοχή της Ομόνοιας.

Όμως, κόντρα στη ροή του αγώνα, οι πράσινοι κατάφεραν να φτάσουν σε δεύτερο γκολ με τον Χριστοφή στο 54′. Ο Εφραίμ με μακρινή μπαλιά βρήκε τον Τζίμη και αυτός πέρασε τον Αλεξάνδρου και με ωραίο σουτ νίκησε τον Πάρντο.

a3 7

Το γκολ δεν πτόησε τους γαλαζοκίτρινους, οι οποίοι συνέχισαν να είναι κατά πολύ ανώτεροι και σε διάστημα οκτω λεπτών έφερε… τούμπα το παιχνίδι με τους Μπούντιμιρ (60′) και Μοράις (68′).

Αρχικά ο Κροάτης επιθετικός εκμεταλλεύτηκε πλήρως τη σέντρα του Αλωνεύτη και στο πρώτο δοκάρι, με πλασέ, έφερε το παιχνίδι στα ίσα, ενώ ο Πορτογάλος μέσος με πλασέ μετά από κεφαλιά του Ολιβέιρα (βρισκόταν οριακά σε θέση οφσάιντ) έδωσε το προβάδισμα στον ΑΠΟΕΛ.

Το παιχνίδι συνεχίσε να είναι πολύ ανοιχτό, με τις άμυνες να μοιάζουν με… παιδική χαρά και τις επιθέσεις να έχουν τρελά κέφια. Η Ομόνοια δεν το έβαλε κάτω, ισοφάρισε με κεφαλιά του Άλβες στο 74΄και αναπτέρωσε τις ελπίδες της για να πάρει τη νίκη.

a1 17

Τελικά, οι πρωταθλητές… μίλησαν τελευταίοι, εξαργύρωσαν την υπεροχή τους σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και 84′ ο Μαντούκα, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι (σε ανατροπή του Χαραλαμπίδη από τον Σκαραμοτσίνο), «έγραψε» το 4-3, που έμεινε μέχρι τέλους, παρά τις ευκαιρίες εκατέρωθεν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο 86′ ακυρώθηκε γκολ για τους πράσινους, σε μια φάση που δεν υπάρχει σίγουρα οφσάιντ, αλλά το μόνο που φαίνεται και ίσως να δόθηκε είναι επιθετικό φάουλ του Ντανιέλσον πάνω στον Ολιβέιρα.

ΑΠΟΕΛ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Πάρντο, Σέρζιο, Καρυπίδης, Ολιβέιρα, Αλεξάνδρου, Πίντο, Μοράις, Μαντούκα (87′ Σατσιάς), Αλωνεύτης, Χαραλαμπίδης (90+2′ Σολωμού), Μπούντιμιρ (81′ Μπιτόν).

Ομόνοια (Τόνι Σαβέφσκι): Μόρειρα, Σπούνγκιν (89′ Φρέντι), Ντανιέλσον, Αντράδε, Σκαραμοτσίνο, Σοάρες (67′ Αγκουιάρ), Λεάντρο, Ασίς, Χριστοφή, Εφραίμ (79′ Σκέμπρι), Άλβες.

Σκόρερ: 1′ Αλωνεύτης, 60′ Μπούντιμιρ, 71′ Μοράις, 84′ Μαντούκα (πεν.) / 19′ Καρυπίδης (αυτ.). 54′ Χριστοφή, 74′ Άλβες

Κίτρινες: Ολιβέιρα (4η) / Χριστοφή, Εφραίμ (4η), Αντράδε (4η), Ασίς (6η)

Αποβολές: –

Διαιτητής: Βασίλης Δημητρίου

Α’ βοηθός: Σωτήρης Βίκτωρος

Β’ βοηθός: Αγγέλα Κυριάκου

4ος: Χρίστος Νικολαΐδης

Παρατηρητής: Χριστάκης Σκαπούλλης