Ιδιωτικοποίηση κατά 25% για Cyta

CE91 2 Ειδήσεις
Γόρδιος δεσμός το πακέτο νομοσχεδίων για τη Cyta, όπως έδειξε η χθεσινή πρώτη και πολύωρη συζήτηση τους στην Βουλή. Όπως όλα δείχνουν η πλειοψηφία της Βουλής τηρεί αρνητική στάση στο νομοσχέδιο για μετατροπή της Cyta σε Cyta Ltd. Κερασάκι στην τούρτα του μπερδέματος, είναι κάποια σχόλια του προέδρου του ΔΗΣΥ εντός της συνεδρίας, με τα οποία εμμέσως πλην σαφώς, ενώ τάσσεται υπέρ της εταιρικής μετατροπής, φαίνεται να έχει ενδοιασμούς για το νομοσχέδιο για μεταφορά των εργαζομένων στο Δημόσιο.

CE91 99 Ειδήσεις

Στο παρασκήνιο υπάρχει προσπάθεια να γίνει συνεννόηση για δέσμευση μετοχοποίησης μέχρι 25%, ώστε να αποκτήσει πλειοψηφία, όμως η προεκλογική περίοδος δημιουργεί ένα πλήρως ομιχλώδες τοπίο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί το νομοσχέδιο για μετατροπή του οργανισμού σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, ως «χαμένη ευκαιρία και για την οικονομία και για τη Cyta και ως να κλείνουμε τα μάτια στην τεχνολογία».

Ζήτησε την έγκριση του νομοσχεδίου για τη Cyta Ltd, πριν τις 7 Μαρτίου, που είναι η ημέρα τελευταίας κρίσης για πιστή υλοποίηση των δεσμεύσεων μας προς το Eurogroup και αποδέσμευση της τελευταίας μας δόσης των €275 εκατ.

Επεσήμανε σκοπός είναι να ιδρυθεί εταιρεία ιδιωτικού δικαίου κάτι που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ευελιξίας και της ανταγωνιστικότητας άσχετα εάν το κράτος θα διαθέτει το 100% των μετοχών. Η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών, όπως υπέδειξε, θα φέρει και έσοδα που θα συμβάλουν στη μείωση του δημόσιου χρέους. Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε πως δεν αποφασίστηκε το μερίδιο που θα πωληθεί, αλλά θα είναι σημαντικό αυτό το οποίο θα κρατήσει το κράτος.

Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να σκιαγραφήσει και την επόμενη μέρα για τη Cyta, δεδομένων των αποτελεσμάτων της από το 2008 και 2015 και την προδιαγραφόμενη τάση: Το μερίδιο αγοράς μειώθηκε από το 85% στο 67%, η σταθερή τηλεφωνία από το 88% στο 80%, η υπηρεσία διαδικτύου από το 75% στο 65%, η διαδικτυακή τηλεόραση παρέμεινε στο 50% ενώ τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά €100 εκατ., το 2010 ήταν €484 εκατ. και τώρα είναι €384 εκατ.

Το κόστος προσωπικού είναι στο 30% του λειτουργικού κόστους ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 18%.

Επί τάπητος τέθηκαν και τα θέματα εθνικής ασφάλειας, με τους εκπροσώπους Εθνικής Φρουράς, Αστυνομίας και ΚΥΠ να εκφράζονται ικανοποιημένοι από τις προβλέψεις στα νομοσχέδια, αλλά και να εξηγούν ότι μόνο σε κλειστή συνεδρία θα μπορούσαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες ή άλλους προβληματισμούς.

Μιλώντας εκ μέρους των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των εργαζομένων στη Cyta ο Ηλίας Δημητρίου, ζήτησε από όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια. Η αντιπρόταση των εργαζομένων, είναι ο εκσυγχρονισμός χωρίς αποκρατικοποίηση. Είπε ότι διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του οργανισμού τα κέρδη μένουν στην Κύπρο και ενισχύουν την κυπριακή οικονομία, αναφέροντας ότι η Cyta τα 14 τελευταία χρόνια λειτουργεί σε ανταγωνισμό, αυστηρής και ασύμμετρης μεταχείρισης από την ΕΠΑ και τον Ρυθμιστή.

Η μεγαλύτερη γάγγραινα, είναι τα μέλη των δ.σ., που είναι προεκτάσεις κομμάτων, προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσει η πελατειακή σχέση κομμάτων – Cyta.

Ένεση €5 εκατ. από τη μητρική στη θυγατρική

Το αρνητικό των 200 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν από τη μητρική στη Cyta Hellas από το 2007 μέχρι σήμερα, με κανένα επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι τώρα να μη δικαιώνεται, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν χθες από τον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών για εξηγήσεις ενώπιον της ηγεσίας της Cyta. Αιτία, το γεγονός ότι για το 2016 ζητείται νέα ένεση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ, πρόσθετα των επίσης 5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρσι και 14 εκατ. ευρώ πρόπερσι.

Ο πρόεδρος της Cyta δικαιολόγησε τη νέα ενίσχυση αλλά και τα προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Παράλληλα επανέλαβε ότι όλες οι εκδοχές είναι στο μικροσκόπιο, ενώ μελέτη δείχνει ότι ήδη η Cyta Hellas διαθέτει δίκτυο αξίας μεταξύ 110-170 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της προσοχής της χθεσινής εξέτασης του προϋπολογισμού της Cyta από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τέθηκε και το έλλειμμα του Ταμείου Συντάξεων, για το οποίο η Cyta θα καταβάλλει από φέτος ετήσιο κονδύλι 17 εκατ. ευρώ για κάλυψή του.

Στο μεταξύ, θα διενεργείται αναλογιστική μελέτη σε ετήσια βάση για να διαπιστώνεται το έλλειμμα, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα €170 εκατ.

Σε σχέση με τις πολύκροτες έντεκα επενδύσεις, ο πρόεδρος της Cyta υπέδειξε πως οι φάκελοι βρίσκονται στην Εισαγγελία, ενώ νομικοί σύμβουλοι επεξεργάζονται τα συμβόλαια για να διαπιστωθεί η θέση της ΑΤΗΚ σε αυτά.

Πηγή: Φιλελεύθερος