2.634 παράπονα υποβλήθηκαν στην Επίτροπο Διοίκησης το 2016

CEB1 131 Ειδήσεις
CEB1 1043 Ειδήσεις

Δέκτης συνολικά 2.634 παραπόνων πολιτών έγινε το γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης Ελίζας Σαββίδου το 2016, η οποία σε παρουσία της σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής σημείωσε ότι από την αρχή της λειτουργίας του θεσμού βλέπει ότι η διοίκηση προσπαθεί περισσότερο να τηρήσει τις γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου, να ανοίξει τις πόρτες της προς τον πολίτη, παρόλο που, όπως ανέφερε, υπάρχουν εξαιρέσεις.

«Χρειάζεται να αποκτηθεί μια κουλτούρα της διοίκησης ότι είναι εκεί για να εξυπηρετεί τον πολίτη και όχι για να τον βασανίζει» δήλωσε μετά την συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Ικανοποίηση για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού εξέφρασε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, κάνοντας λόγο για ανάγκη να εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες οι διαπιστώσεις και εισηγήσεις της Επιτρόπου και διευκρίνισε ότι γίνονται προσπάθειες αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Σαββίδου ενώπιον της Επιτροπής το 2016 υποβλήθηκαν στο γραφείο της συνολικά 2.634 παράπονα. Από αυτά 2.268 ήταν ατομικά παράπονα, 158 ήταν ατομικά παράπονα από άτομα με αναπηρία, 84 παράπονα υποβλήθηκαν στην αρχή ισότητας και 124 στην αρχή κατά διακρίσεων.

Θα έλεγα, σημείωσε ότι τα περισσότερα παράπονα έχουν να κάνουν με θέματα μετανάστευσης και αλλοδαπών που διαμένουν στην Κύπρο, με θέματα ακίνητης ιδιοκτησίας, εννοώ κτηματολόγιο, πολεοδομία, απαλλοτριώσεις, επιτάξεις. Αρκετά, πρόσθεσε, είναι και τα υπαλληλικά παράπονα, που η ίδια, όπως είπε, θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να διερευνώνται από το γραφείο της, αφού θα μπορούσαν να επιλυθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο με προσφυγές.

Αρκετά σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός παραπόνων, κατά την ίδια, που στρέφονται εναντίον του Υπουργείου Υγείας και των Γενικών Νοσοκομείων. Εκεί, πρόσθεσε, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις λίστες αναμονής και την ανεπάρκεια προσωπικού, κάτι που δημιουργεί προβλήματα ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες των πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι δέκτης παραπόνων ηλικιακών διακρίσεων έδωσε το παράδειγμα των οδηγών προχωρημένης ηλικίας, σημειώνοντας ότι ένας υπερήλικας οδηγός δύσκολα βρίσκει ασφαλιστική εταιρεία να τον ασφαλίσει. Στην υγεία, πρόσθεσε, είναι πιο παραμελημένοι οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς από τους νεότερους. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και σε ατομικά παράπονα που έχει λάβει για τα όρια ηλικίας στην Αστυνομία.

Με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται το πρόβλημα καθυστερήσεων στο Κτηματολόγιο

Σε σχέση με το Κτηματολόγιο, η Επίτροπος Διοίκησης επισήμανε ότι «είναι γνωστό το πρόβλημα των τεράστιων καθυστερήσεων», προσθέτοντας ότι «έχουμε υποβάλλει κατ` επανάληψη εκθέσεις γι αυτό το θέμα».

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια για να μην έχει επιλυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μάλιστα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Ενημερώνοντας πιο αναλυτικά τους Βουλευτές εκ μέρους της Επιτρόπου η Ελένη Χατζηττοφή, ανέφερε εκτίμησε ότι οι εισηγήσεις στις οποίες έχει προβεί το Κτηματολόγιο για βελτίωση της κατάστασης δεν είναι τέτοιας διάστασης που αν υλοποιηθούν θα γίνει εφικτό να βελτιωθεί η κατάσταση σε ένα ή δύο χρόνια. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη οι διαδικασίες που υπάρχουν να επαναξιολογηθούν.

Συνεχίζουν τα παράπονα για αναπάντητες κλήσεις στο δημόσιο

Την ίδια ώρα η Επίτροπος Διοίκησης ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών ότι εξακολουθεί να λαμβάνει μεγάλο αριθμό παραπόνων για αναπάντητες κλήσεις στο δημόσιο τομέα.

Παρόλο, πρόσθεσε, «που είχαμε κάνει μια μεγάλη παρέμβαση πριν από ορισμένα χρόνια και παρόλο που κινητοποιήθηκε η κρατική μηχανή για να επιλύσει το πρόβλημα εξακολουθούμε να λαμβάνουμε παράπονα από πολίτες ότι τηλεφωνούν μέρες, ώρες, μήνες και δεν απαντάει κανένας».

Εξακολουθούν αν και μειωμένα τα παράπονα για την αστυνομική βία

Απαντώντας σε ερώτηση για την αστυνομική βία η Ελίζα Σαββίδου ανέφερε ότι «ναι, παίρνουμε ακόμη καταγγελίες για κρούσματα αστυνομικής βίας». Ίσως, πρόσθεσε, «να είναι κάπως μειωμένα», σημειώνοντας ότι «περισσότερο όμως παίρνουμε παράπονα για την συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες είτε κατά τον τροχαίο έλεγχο είτε κατά την διενέργεια ερευνών κτλ

«Γι αυτό το θέμα έχουμε υποβάλλει ξανά και ξανά στον Αρχηγό της Αστυνομίας εισηγήσεις, εκθέσεις και προτάσεις πως να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα», είπε, προσθέτοντας ότι το γραφείο της είναι στη διάθεση της Αστυνομίας για εκπαίδευση σε ζητήματα που αφορούν το σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μη διακρίσεων και μη ρατσισμού.

Την ίδια ώρα ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι, αύριο Πέμπτη, θα έχει συνάντηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζ α χ α ρ ί α Χ ρ υ σ ο σ τ ό μ ο υ, μετά από πρωτοβουλία του ιδίου, για να συζητήσουμε πως θα υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα. Όμως, πρόσθεσε, «δυστυχώς ναι, υπάρχει ακόμη βία στην Αστυνομία».

Η διοίκηση προσπαθεί ν` ανοίξει τις πόρτες της στον πολίτη

Στο θέμα της συμμόρφωσης, ανέφερε η κ. Σαββίδου, «δεν είναι κακά τα αποτελέσματα που έχουμε». Ίσως μας παίρνει χρόνο να πείσουμε κάποια υπηρεσία ότι έχουμε δίκαιο ή ότι πρέπει να επιλύσει κάποια συστημικά προβλήματα, όπως κάποια στιγμή αυτό γίνεται, πρόσθεσε. Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν από το 1991 μέχρι σήμερα έχει συμβάλει ο θεσμός στην βελτίωση της σχέσης κράτους πολίτη απάντησε ότι «για πάρα πολλές περιπτώσεις και για πολλά θέματα είχαμε πολύ θετικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοίκησης βλέπουμε ότι η διοίκηση προσπαθεί περισσότερο να τηρήσει τις γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου, δηλαδή προσπαθεί περισσότερο να αιτιολογεί τις αποφάσεις, προσπαθεί περισσότερο να ανοίξει τις πόρτες της προς τον πολίτη, να γίνει πιο προσιτή, παρόλο που υπάρχουν εξαιρέσεις. Σε θέματα διαφάνειας, πρόσθεσε, επίσης βλέπουμε βελτίωση.

Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών: Κράτος που να εξυπηρετεί τον πολίτη, όχι να τον βασανίζει

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στη γενικότερη συζήτηση η οποία διεξήχθη σήμερα αποδεικνύεται ότι ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως έχει συμβάλλει θετικά ώστε να βελτιωθεί αρκετά η συμπεριφορά του κράτους προς τους πολίτες».

Σίγουρα, πρόσθεσε, «και είναι γνωστό σε όλους ότι ακόμη χρειάζεται πάρα – πάρα πολλή δουλειά». Είναι ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο, είπε.

«Σαν Επιτροπή Θεσμών, θεωρούμε ότι παρόλο που έχουν γίνει βήματα θετικά χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να αποκτηθεί μια κουλτούρα της διοίκησης ότι είναι εκεί για να εξυπηρετεί τον πολίτη και όχι για να τον βασανίζει». Και δυστυχώς, συμπλήρωσε, «σήμερα, υπάρχουν παραδείγματα που πραγματικά τον βασανίζει». «Όταν αγωνίζεται ένας πολίτης έχοντας ένα τηλέφωνο στο χέρι να επικοινωνήσει με ένα τμήμα του κράτους, σίγουρα αυτό δεν είναι παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη».

Σε σχέση με το κατά πόσο το κράτος τις εκθέσεις της Επιτρόπου ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι «στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του θεσμού, το κράτος είχε κουμπωθεί ουσιαστικά στον εαυτό του και προσπαθούσε να δικαιολογεί τα πάντα. Με τη πάροδο του χρόνου και σταδιακά υπάρχει μια πλήρης συνεργασία σήμερα του κράτους με την Επίτροπο Διοικήσεως και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε αρκετά καλό βαθμό».

Από την πλευρά του στις δηλώσεις του μετά την συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοτική και εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της Επιτρόπου Διοικήσεως και για την υπηρεσία που προσφέρει προς τη διοίκηση και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες υπηρεσίες και θεσμοί τον παραδειγματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Αφού ανέφερε ότι κατά την ενημέρωση που έγινε, τονίστηκε η ανάγκη να εφαρμόζονται από τις διάφορες υπηρεσίες οι διαπιστώσεις και εισηγήσεις που περιλαμβάνει στις εκθέσεις της Επιτρόπου και διευκρίνισε ότι γίνονται προσπάθειες αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η Επίτροπος διαπιστώνει την εμφάνιση φαινομένων ηλικιακού ρατσισμού σε βάρος των μεγαλύτερων ηλικιών και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να παρατηρούνται παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Αστυνομία, είπε ότι το κυριότερο πρόβλημα επισημαίνεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες αρνούνται να απαντήσουν στους πολίτες, και ότι παρά τις προσπάθειες στον τομέα της υγεία φαίνεται το πρόβλημα να είναι δυσεπίλυτο.

Πηγή: ΚΥΠΕ