Ολοκληρώθηκε η 27η Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου στην Αγία Νάπα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

DSC 0050 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
DSC 0050 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ολοκλήρωσε χθες Σάββατο τι εργασίες της η 27η Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο ξενοδοχείο ADAMS στην Αγία Νάπα στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, Άντρου Κυπριανού. Στη Συνδιάσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων και αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με επικεφαλής τον Oktay Kayalp, καθώς και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Emir Gul.

CEB14 4 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Κατά την ομιλία του ο Γ.Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επέκρινε την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην κρίση που δημιουργήθηκε με την τροπολογία του ΕΛΑΜ για το Ενωτικό Δημοψήφισμα και τους χειρισμούς του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Κυπριανού προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης της διαδικασίας απευθύνοντας έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξαντλήσει τα περιθώρια για επίτευξη λύσης, κάνοντας λόγο για τη στάση που διατηρεί ο ΠτΔ, έχοντας ως προτεραιότητα, όπως είπε, τη φιλοδοξία του για δεύτερη Προεδρική θητεία.

CEB1 71 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Αναφερόμενος στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, ο κ. Κυπριανού ήταν έντονα επικριτικός προς την Κυβέρνηση, λέγοντας ότι με τις ενέργειες προς τον τομέα της οικονομίας, “η μεσαία τάξη τσακίστηκε, ενώ το έντα τρίτο του πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια”.

DSC 0040 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Από το βήμα της 27ης Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, ο κ. Κυπριανού έστειλε το μήνυμα της μάχης για αλλαγή κια για ευημερία, τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ θα σταθεί ενωμένο και ισχυρό πολιτικά, οργανωτικά και ιδεολογικά προς την κατεύθυνση της επανένωσης, της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας.

DSC 0055 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Χρύσανθος Ζαννέττου: “Η Αμμόχωστος να επανενωθεί και να αποτελέσει παράδειγμα επανενωμένης Κύπρου”

Κατά την ομιλία του ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Χρύσανθος Ζαννέττου, ανέφερε ότι “αποτελεί διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ, ότι ενόσω η μισή Κύπρος παραμένει υπό τουρκική κατοχή και ο κυπριακός λαός διαιρεμένος, η απελευθέρωση και επανένωση του νησιού αποτελεί τον πρώτο στρατηγικό στόχο για το ΑΚΕΛ. Στη βάση μιας λύσης, όπως ανέφερε, η οποία να προνοεί την αποκατάσταση της ενότητας του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.”

DHS 0203 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Είπε, επίσης, ότι “διαίτερο καθήκον για το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα, αποτελεί η ακόμα πιο αποφασιστική προώθηση της πολιτικής της επαναπροσέγγισης Ε/κ και Τ/κ. Η συνεννόηση, η συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ανέφερε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξεύρεση και τη λειτουργία της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού”.

Αναφερόμενος στο θέμα της επαναπροσέγγισης, ο κ. Ζαννέττος σημείωσε πως “δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή αλλά απόρροια των ταξικών, κοινωνικών και ιδεολογικών μας καταβολών και έχει πολιτικό και αντικατοχικό χαρακτήρα. Το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, όπως είπε, θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις του με τα τουρκοκυπριακά προοδευτικά κόμματα της Αμμοχώστου και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κοινής δράσης”.

DHS 0196 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου ανέφερε ότι “η προτεραιότητα της Αμμοχώστου, δεν ήταν ποτέ ένα κενό σύνθημα. Είχε πάντα περιεχόμενο το οποίο επιπρόσθετα από τις πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, πήρε σάρκα και οστά επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος ιδιαίτερα κατά το 2009 πήρε διάφορες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η προτεραιότητα της Αμμοχώστου, μετά την πάροδο αρκετών χρόνων από την έγκριση των σχετικών ψηφισμάτων, πήρε τη μορφή ενός βασικού ΜΟΕ και ενός τεστ καλής θέλησης για την Τουρκία. Σήμερα, παρά το γεγονός πως προτεραιότητα έχει η συνολική επίλυση του Κυπριακού, η έναρξη της διαδικασίας επιστροφής σε πρώτη φάση του περίκλειστου μέρους της πόλης, για την αποκατάσταση του οποίου θα χρειαστούν μελέτες και αρκετός χρόνος, πιστεύουμε πως θα βοηθούσε αφάνταστα το κλίμα στο τραπέζι των συνομιλιών. Έχοντας πάντα υπόψη μας ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου, δεν μπορεί ούτε να αντικαταστήσει τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, ούτε να σταθεί τροχοπέδη”.

CEB13 5 ΑΚΕΛ, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

“Όραμα μας, υπογράμμισε ο Επαρχιακός Γραμματεάς του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, είναι, η πόλη μας η Αμμόχωστος να επανενωθεί και να αποτελέσει το παράδειγμα αλλά και το σύμβολο της επανενωμένης Κύπρου. Μια πόλη πρότυπο, στην οποία ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα κτίσουν μαζί το κοινό τους μέλλον. Η Αμμόχωστος του μέλλοντος δεν μπορεί να είναι άλλη από μια πόλη κοινής συνύπαρξης, φιλίας, συνεργασίας και ευημερίας των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων κατοίκων της”.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Παυλικκάς / SotiraNews