Στην Κύπρο για νέα αξιολόγηση η Τρόικα στις 28 Ιανουαρίου

a 188 Ειδήσεις
a 3113 Ειδήσεις

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το τραπεζικό σύστημα, ο νόμος πλαίσιο για τα δημόσια οικονομικά και το νέο σύστημα κοινωνικής-επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελούν τα τέσσερα σημεία κλειδιά για τη νέα αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής της δανειακής σύμβασης της χώρας μας. Το κλιμάκιο της Τρόικας, αναμένεται να βρίσκεται στο νησί για τη νέα αξιολόγηση του μνημονιακού προγράμματος μεταξύ 28 Ιανουαρίου και 12 Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα εξεταστεί στην επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας. Θα πρέπει, μέχρι τότε, συνέχισε, να επικυρωθεί η νομοθεσία που θα καθορίζει τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος.

«Σημαντικό, επίσης, θεωρώ τον Νόμο Πλαίσιο που θα διέπει τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τη θεσμοθέτηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, νέες διαδικασίες ελέγχου και διαχείρισης του προϋπολογισμού και την ίδρυση ανεξάρτητου δημοσιονομικού συμβουλίου», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Εκτιμά επίσης ότι θα δοθεί βαρύτητα και στην πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί μέχρι τότε σε σχέση με το νέο σύστημα κοινωνικής-επιδοματικής πολιτικής, το οποίο θα βασίζεται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Από την ατζέντα της Τρόικας, βεβαίως δεν θα λείπει και η επαναξιολόγηση της όλης κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα και τους τραπεζικούς περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.

«Δεν προβλέπω ότι θα εγερθούν ζητήματα σε σχέση με την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Οι έγκαιρες αποφάσεις έχουν διασφαλίσει ότι για την ώρα τα δημόσια οικονομικά παραμένουν εντός πλαισίων. Τα πάντα βεβαίως εξαρτώνται από τις επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Εδώ είναι, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, που αποκτούν βαρύνουσα σημασία οι προσπάθειες σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και κυρίως οι προσπάθειες διαχείρισης του δανειστικού χαρτοφυλακίου των οργανισμών. «Και αυτό θα είναι σίγουρα ένα ζήτημα που θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης», συμπλήρωσε.

Ως γνωστόν, η Τρόικα θα εξετάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τις προσπάθειες της Τράπεζας Κύπρου να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια από μεγάλους οφειλέτες της που ξεπερνούν τα €6 δισ. και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον Συνεργατισμό, καθώς επίσης και τη διαχείριση των δικών του μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βασικό μέρος της επαναξιολόγης της Τρόικας παραμένει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα διαφανεί και από τα στοιχεία της εκροής καταθέσεων, στοιχείο καθοριστικής σημασίας στη νέα άρση μέρους των περιοριστικών μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι το σημαντικότερο είναι να διατηρηθεί η θετική δυναμική σε σχέση με την προσπάθεια σταθεροποίησης, εξυγίανσης και μεταρρύθμισης της οικονομίας.

«Να υπάρξει, δηλαδή, συνέχεια στις δύο θετικές αξιολογήσεις που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία. Η όλη προσπάθεια, βεβαίως, δεν είναι εύκολη. Το πρόγραμμα είναι απαιτητικό και τα χρονικά περιθώρια στενά», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει μέσα σε περίοδο ένα με δύο χρόνων τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες για χρόνια αναβάλλονταν. «Ξέρουμε όμως πως αυτό είναι αναγκαίο και έχουμε κινητοποιήσει όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κάθοδο της Τρόικας στο νησί, τέλος του Ιανουαρίου θα είναι έτοιμα και τα τελικά αποτελέσματα για τα δημόσια οικονομικά του 2013, οπόταν θα υπάρξει ακριβής εικόνα στο πώς έκλεισε η προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ