Τι περιλαμβάνει η περιβόητη λίστα δανείων 29 βουλευτών

a 45 Ειδήσεις
a 1361 Ειδήσεις

Τελικά ο θόρυβος που προκλήθηκε με τη λίστα δανείων των 29 βουλευτών που έχουν συνάψει με την Τράπεζα Κύπρου, αποδείχθηκε δυσανάλογος των όσων φαίνεται να προκύπτουν από αυτήν.

Η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” κατέχει τη λίστα των δανείων η οποία αναφέρθηκε χθες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και ετοιμάστηκε μετά από οδηγία της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Η ίδια, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, διευκρίνισε ότι η δημιουργία της λίστας έγινε μέσα στα πλαίσια του εποπτικού ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας, για να γνωρίζει αν υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από εκτεθειμένα πολιτικά πρόσωπα και όχι για να τους κρατάει στο χέρι. Από τη λίστα φαίνεται ότι τα δάνεια 14 βουλευτών εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ η λίστα της Κεντρικής περιλαμβάνει και δάνεια για μικρά ποσά των €500, €1.500 ή ακόμη και €30.000.

Στη λίστα δανείων πολιτικών προσώπων φιγουράρουν κυρίως βουλευτές από τρεις πολιτικούς χώρους. Το ψηλότερο δάνειο που αφορά επιχειρηματικά δάνεια ομίλου στον τομέα των κατασκευών, ύψους €28 εκατ., εκ των οποίων τα €27 εκατ. δεν είναι εξυπηρετούμενα.

Επίσης ο βουλευτής που έχει σχέση, εμφανίζεται να έχει παραχωρήσει εγγυήσεις υπέρ τρίτων που ανέρχονται σε €64,8 εκατ. κυρίως λόγω των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων. Το δεύτερο μεγαλύτερο δάνειο βουλευτή είναι €5,3 εκατ. εκ των οποίων τα €5,2 εκατ. δεν εξυπηρετούνται, υπάρχουν όμως εξασφαλίσεις, ενώ το ίδιο πρόσωπο είναι εγγυητής σε δάνεια τρίτων που ανέρχονται σε €3,1 εκατ. Οι δύο αυτοί βουλευτές που είναι πρώτοι στη λίστα, ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Στον περιβόητο κατάλογο υπάρχουν και ονόματα βουλευτών ή και πολιτικών αρχηγών που τα δάνεια που χρωστούν περιλαμβάνουν και τα χρέη των κομμάτων ή συνδεδεμένων εταιρειών με το κόμμα.

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα ένας βουλευτής εμφανίζεται ότι έχει χρέος €1,06 εκατ. και μη εξυπηρετούμενο εμφανίζεται μόνο το ποσό των €57 χιλ. ενώ είναι μηδενικές οι εγγυήσεις σε δάνεια τρίτων.

Ο δεύτερος βουλευτής έχει δάνειο €953 χιλ., το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στις €114 χιλ. και το ποσό των εγγυήσεων σε δάνεια προς τρίτους που μπορεί να έχει σχέση με συνδεδεμένες εταιρείες είναι €328 χιλ. Σε άλλη περίπτωση υπάρχει δάνειο βουλευτή που δεν είναι αρχηγός κόμματος και ανέρχεται σε €3,5 εκατ., δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αποπληρωμή του και δεν υπάρχουν εγγυήσεις σε δάνεια τρίτων.

Στη λίστα των πολιτικών προσώπων υπάρχει και δάνειο βουλευτή €4,2 εκατ., τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι €633 χιλ. και οι εγγυήσεις σε δάνεια τρίτων είναι €384 χιλ. Ακόμη ένας βουλευτής έχει δάνειο €760 χιλ., τα μη εξυπηρετούμενα είναι €688 χιλ. και οι εγγυήσεις σε δάνεια τρίτων ανέρχονται σε €19,8 χιλ.

Βουλευτής εμφανίζεται να έχει δάνειο με την Τράπεζα Κύπρου €59,8 χιλ. και ποσό ως μη εξυπηρετούμενο είναι €48,3 χιλ. και δεν υπάρχουν καθόλου εγγυήσεις. Στη λίστα υπάρχουν δύο βουλευτές με μηδενικό δανεισμό αλλά έχουν εγγυήσεις €1.200 και €1.500 αντίστοιχα.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ