292 εκ. ευρώ στους Τουρκοκυπρίους από την Ε.Ε. σε έξι χρόνια

a 297 Ειδήσεις
a 7789 Ειδήσεις
Έξι χρόνια συμπλήρωσε την Δευτέρα το πρόγραμμα ενίσχυσης της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει αποδώσει απτά οφέλη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και έχει ενεργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια προσέγγισής της στην ΕΕ… 

Οπως σημειώνεται, από το 2006, οι χορηγήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα έχουν ανέλθει συνολικά σε 292 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε απευθείας είτε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς. Ο κανονισμός του Συμβουλίου για τη σύσταση μέσου χρηματοδοτικής στήριξης για την προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας (αριθ. 389/2006) άρχισε να ισχύει στις 10 Μαρτίου 2006.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου με ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ειδικότερα, επικεντρώνεται στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου, στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την ΕΕ, καθώς επίσης και στις προετοιμασίες για τη μετάβαση προς την έννομη τάξη της ΕΕ.

Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα, από έργα υποδομής, όπως η κατασκευή πειραματικής μονάδας ηλιακής ενέργειας και η αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων νερού, έως μέτρα που προάγουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συμφιλίωση, όπως η άρση του ναρκοπεδίου στην ουδέτερη ζώνη, η κατασκευή νέων σημείων διέλευσης της πράσινης γραμμής, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η στήριξη της δικοινοτικής επιτροπής αγνοουμένων.

Προσφέρεται ενίσχυση σε σπουδαστές και διδακτικό προσωπικό για παραμονή διάρκειας μέχρι ενός έτους στο εξωτερικό, καθώς επίσης και επιδοτήσεις σε οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών, σε αγρότες, σχολεία, χωριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει τη δέσμευση να συνεχίσει αυτό το έργο που επηρεάζει προς το καλύτερο την καθημερινή ζωή των Τουρκοκυπρίων και συμβάλλει στην προετοιμασία για επανένωση στη νήσο.

Στην ανακοίνωση παρατίθενται μερικά παραδείγματα επιτυχούς έκβασης έργων μετά το 2006. Αυτά είναι:

Η αντικατάσταση σπασμένων αμιαντοσωλήνων σε διάφορες πόλεις ολοκληρώθηκε το 2011 και είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της υδροδότησης των πόλεων αυτών. Στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας σημειώθηκε ουσιαστική μείωση ως προς την απώλεια ύδατος και η συνολική παροχή ύδατος στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας μειώθηκε από 0,67 σε 0,40 m3/ημέρα/μετρητή κατανάλωσης.

Στον τομέα της ενέργειας, η πειραματική μονάδα ηλιακής ενέργειας πέρασε στη φάση λειτουργίας. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα αυτής της κλίμακας στην Κύπρο.

Σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) αναβαθμίστηκαν δημόσιοι χώροι και πλατείες σε διάφορα παραδοσιακά χωριά της «Βόρειας Κύπρου» (π.χ. Καλυβάκια/Kalavac, Καμπυλή/Hisarkoy, Λουρουκίνα/Akincilar, Κορμακίτης/Kormacit, Τρεμετουσιά/Erdemli).

Ένα εμβληματικό έργο από άποψη πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η αναστήλωση του Αγίου Νικολάου (Bedestan) και η απόδοσή του σε νέα χρήση ως πολιτιστικό κέντρο στο βόρειο τμήμα του περιτειχισμένου μέρους της Λευκωσίας. Το έργο αυτό εγκαινιάστηκε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2009.

Επίσης, αναφέρεται πως ένα πολιτικά σημαντικό στοιχείο του προγράμματος ενίσχυσης αποτελεί η στήριξη σε μέτρα που προάγουν τη συμφιλίωση, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δικοινοτική συνεργασία. Ως τέτοιο σημειώνεται η διάνοιξη δύο σημείων διέλευσης, στον Λιμνίτη/Yesilirmak (τον Οκτώβριο 2010) και της οδού Λήδρας/Lokmaci (τον Απρίλιο 2008) που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ενίσχυσης.

Επίσης, το πρόγραμμα ενίσχυσης αποτέλεσε την κύρια πηγή χρηματοδότησης του Κέντρου Αποναρκοθέτησης που εφαρμόζει το πολυετές έργο άρσης ναρκοπεδίου στην ουδέτερη ζώνη. Το έργο ολοκληρώθηκε πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία το 2011 (εκτός από την εκκαθάριση τεσσάρων ναρκοπεδίων).

Εξάλλου, η ΕΕ είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος δωρητής στις δραστηριότητες της Επιτροπής Αγνοουμένων, με συνολική συμμετοχή 6,5 εκατ. ευρώ. Δικοινοτικές ομάδες Κυπρίων επιστημόνων προβαίνουν σε εκταφές και ανθρωπολογική ανάλυση λειψάνων προερχόμενων από διάφορα σημεία ταφής προσώπων και από τις δύο κοινότητες που ευρίσκονται σε ολόκληρη τη νήσο.

Επιπλέον, η ΕΕ συγχρηματοδοτεί την κατασκευή μιας νέας δικοινοτικής μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην Λευκωσία που αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και θα εξυπηρετεί και τις δύο κοινότητες στη Λευκωσία. Η κατασκευή μιας δικοινοτικής μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων συνιστά σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Τέλος, το πρόγραμμα υποτροφιών δίνει τη δυνατότητα σε Τουρκοκύπριους σπουδαστές και διδακτικό προσωπικό να συμμετάσχουν σε προγράμματα προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου σε πανεπιστήμια άλλων κρατών μελών για διάστημα μέχρις ενός ακαδημαϊκού έτους. Από την έναρξη του προγράμματος υποτροφιών, το 2007, έχουν χορηγηθεί 500 περίπου υποτροφίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: typos.com.cy