Ελεύθερες απο 2 Σεπτεμβρίου οι τιμές του γάλακτος

a 19 Ειδήσεις
a 3812 ΕιδήσειςΤερματίζεται στις 2 Σεπτεμβρίου του 2013 η ισχύς ανώτατων χονδρικών και λιανικών τιμών πώλησης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι η έκδοση Διατάγματος για τον καθορισμό ανώτατων χονδρικών και λιανικών τιμών πώλησης του φρέσκου παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος δεν θα συνεχιστεί και σημειώνει πως η ισχύς του υφιστάμενου Διατάγματος λήγει τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου.

«Ως εκ τούτου», σημειώνει, «με την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής τερματίζεται η ισχύς των ανώτατων χονδρικών και λιανικών τιμών πώλησης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος».

Το Υπουργείο Εμπορίου, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά ο τόπος, εξέδωσε από τις αρχές του τρέχοντος έτους πέντε διαδοχικά Διατάγματα, διάρκειας 45 ημερών το κάθε ένα, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών και τη συγκράτηση των τιμών πώλησης ενός τόσο βασικού καταναλωτικού αγαθού όπως είναι το φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα.

Προσθέτει πως αξιολογώντας τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου αυτού εκτιμά ότι ο καθορισμός ανώτατων τιμών πώλησης λειτούργησε προς όφελος των καταναλωτών, αφού με τον τρόπο αυτό αποτράπηκαν αυξήσεις τιμών στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και διασφαλίστηκε η διάθεση του φρέσκου παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος σε προσιτές τιμές.

Επίσης, το Υπουργείο Εμπορίου αναφέρει πως ο καθορισμός ανώτατων τιμών πώλησης αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο το οποίο εφαρμόζεται με σκοπό την αντιμετώπιση έκτακτων και ακραίων καταστάσεων στην αγορά, για να προσθέσει πως ο καθορισμός ανώτατων τιμών πώλησης δεν πρέπει να έχει μόνιμη ισχύ αφού σε τέτοια περίπτωση δυνατό να επιτείνονται αντί να διορθώνονται τυχόν στρεβλώσεις στην αγορά.

Εκφράζει ακόμα την εκτίμηση ότι οι οικονομικοί φορείς, που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα του φρέσκου παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος, μπορούν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, και χωρίς κρατική παρέμβαση, να λειτουργήσουν λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και αποφεύγοντας την επιβολή πρόσθετων αυξήσεων στις τιμές. Μια τέτοια επιχειρηματική συμπεριφορά δεν ωφελεί μόνο τους καταναλωτές, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των ίδιων των οικονομικών φορέων.

Επιπλέον, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους οικονομικούς φορείς να μην εκλάβουν τον τερματισμό του καθορισμού ανώτατων τιμών ως ευκαιρία για επιβολή πρόσθετων αυξήσεων, αλλά να αναλογιστούν ότι η επίδειξη αυτοσυγκράτησης και κοινωνικής ευαισθησίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα του τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.

Τέλος, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις που ενδεχομένως να προκύψουν και δεν θα διστάσει να επαναφέρει το Διάταγμα για τον καθορισμό ανώτατων τιμών αν κάτι τέτοιο κριθεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καταναλωτών, και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Πηγή: SigmaLive