Το κράτος επιστρέφει χρήματα στα 30 ορφανά της «Ήλιος»

CEB1 6 Ειδήσεις
Μέρος των χρημάτων που έχασαν κατά το κούρεμα καταθέσεων το 2013 ή μετά από σύναψη αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου θα πάρουν πίσω τα ορφανά που άφησε πίσω της η αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος» το 2005. Τα παιδιά αυτά είχαν πάρει αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και την εταιρεία «Ήλιος» μετά την τραγωδία και τον θάνατο των γονιών τους και τα χρήματα ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς ή ως αξιόγραφα των δύο τραπεζών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2013 με την απόφαση για κούρεμα καταθέσεων και κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, κάποια παιδιά να χάσουν εξ ολοκλήρου τις αποζημιώσεις τους και κάποια άλλα να χάσουν μεγάλο μέρος των καταθέσεών τους.

CEB1 1696 Ειδήσεις

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας και μέλος της Επιτροπής που συστάθηκε για τη διαχείριση ανθρωπιστικών θεμάτων, Φώτης Φωτίου, «πρόκειται για 30 παιδιά και νεαρούς ενήλικες (οι οποίοι ήταν ανήλικοι το 2005 όταν έχασαν τους γονείς τους)». Τα παιδιά αυτά«επηρεάστηκαν εξαιτίας του κουρέματος καταθέσεων και των αξιογράφων» και το κράτος, ανέφερε ο κ. Φωτίου, «πρέπει με κάποιον τρόπο να τα βοηθήσει».

Ήδη, η «Επιτροπή παρακολούθησης ανθρωπιστικών ζητημάτων Μαρί – Ήλιος και άλλων ανθρωπιστικών θεμάτων» της Κυβέρνησης έχει λάβει τις αποφάσεις της, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, οπόταν και θα καθοριστούν τα ποσά που θα λάβουν τα ορφανά, ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Επίσης θα αποφασιστεί οριστικά και ο τρόπος καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους. Μελετάται δε το ενδεχόμενο να επιστραφούν σε δόσεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τα παιδιά έχασαν καταθέσεις που πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ και ήταν κατατεθειμένα σε αξιόγραφα και στη Λαϊκή Τράπεζα. Οι μέχρι τώρα εκκλήσεις των συγγενών τους για εξαίρεση των παιδιών από το κούρεμα καταθέσεων δεν είχαν βρει ανταπόκριση και η Κυβέρνηση θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό και με την καταβολή μέρους των χρημάτων από το κράτος στα παιδιά θα εξομαλύνει κάπως την κατάσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η κατάσταση των παιδιών είναι ιδιαίτερα σοβαρή μετά την απώλεια των χρημάτων τους καθώς οι συντάξεις που λαμβάνουν οι παππούδες που ανέλαβαν να τα μεγαλώσουν μετά τον θάνατο των γονιών τους δεν είναι αρκετές για να τους εξασφαλίσουν τα απαραίτητα.

Αναφέρεται ότι προσφάτως το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να παραχωρηθούν υποτροφίες για σπουδές για 4 συν 2 έτη σε όλα τα ορφανά της αεροπορικής τραγωδίας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της «Ήλιος» Νικόλας Γιασουμής, «η πρόθεση της Κυβέρνησης να επιστρέψει μέρος των χρημάτων τα οποία έχασαν τα ορφανά της τραγωδίας, μετά την οικονομική καταστροφή, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι κάτι που είχαμε ζητήσει από το πρώτο λεπτό, το 2013, διότι τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν άλλο αποκούμπι για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους». Μετά από την πρώτη απόφαση «να παραχωρηθούν οι υποτροφίες στα ανήλικα ορφανά, βλέπουμε ότι και ένα άλλο βήμα φθάνει σε αίσιο τέλος. Για αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Κυβέρνηση διότι αυτές οι κινήσεις είναι ένα άλλο μνημόσυνο των αδικοχαμένων θυμάτων».

Θα πάρει διορισμό στο Δημόσιο ένα άτομο και από τις 13 οικογένειες



Η «Επιτροπή παρακολούθησης ανθρωπιστικών ζητημάτων Μαρί – Ήλιος και άλλων ανθρωπιστικών θεμάτων» είχε προσφάτως λάβει αποφάσεις που αφορούσαν και τις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί το 2011. Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, «για την περίπτωση αυτή, η Επιτροπή αποφάσισε όπως ένα άτομο και από τις οικογένειες των 13 ηρώων της έκρηξης λάβει διορισμό στο Δημόσιο». Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον επίτροπο Προεδρίας, «έχει μελετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει λάβει έγκριση κατά τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου 2015». Βάσει της απόφασης, δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο θα έχουν οι σύζυγοι και τα παιδιά των ηρώων και στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν σύζυγοι και παιδιά, το δικαίωμα μεταφέρεται σε ένα από τα αδέλφια του ήρωα. Η Επιτροπή έχει λάβει αποφάσεις για παραχώρηση διευκολύνσεων κυρίως στις χήρες των ηρώων και στα ανήλικα παιδιά που άφησαν πίσω τους. «Πρόκειται για καθαρά προσωπικά και οικογενειακά ζητήματα», είπε ο κ. Φωτίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος