€3.000 τον χρόνο στοιχίζει η δωρεάν παιδεία

a 87 Ειδήσεις
a 1740 Ειδήσεις

Τα σχολικά έξοδα που καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα, ανέλυσαν οι μαθητές στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή. Σύμφωνα με την Οργάνωσή τους, την ΠΣΕΜ, «κατά μέσο όρο, ως μαθητές καλούμαστε να πληρώσουμε πέραν των €2.500-€3.000 τον χρόνο για την εγγραφή μας, τα τέλη για τις παγκύπριες εξετάσεις, τον ρουχισμό, τη γραφική ύλη, τη συμμετοχή στις εκδρομές, τα ιδιαίτερα φροντιστήρια, τα λεωφορεία και άλλα πολλά».

Σύμφωνα με το μαθητικό κίνημα, εάν υπολογιστούν και οι μειώσεις μισθών των γονιών τους, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των κρατικών επιδομάτων «παρατηρούμε την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών στην Κύπρο».

Την ίδια ώρα, επανέλαβαν στον Υπουργό το αίτημά τους για κατάργηση των κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία και τη στήριξη των άπορων παιδιών, ενώ παράλληλα ζήτησαν να τερματιστεί το κλείσιμο σχολείων και η στέρηση εγγραφής μαθητών στις Τεχνικές Σχολές.

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών κατέθεσε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις στον κ. Καδή: 1) Ουσιαστική μείωση του ποσού εγγραφής στο σχολείο, κατά την έναρξη της χρονιάς. 2) Ουσιαστική μείωση των τελών για τις παγκύπριες εξετάσεις. 3) Μείωση των διδάκτρων στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. 4) Αύξηση των θέσεων στα ΚΙΕ και 5) αύξηση των θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου.

«Δυστυχώς δεν βρήκαμε την ανάλογη ανταπόκριση από τον Υπουργό, ο οποίος παρόλο που μας είπε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις μας, σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν», κατά την Οργάνωση. Την ίδια ώρα, καταδίκασε τη στάση λειτουργού του Υπουργείου που επέμενε για επαναφορά της μαθητικής στολής.

Οι μαθητές διερωτώνται τέλος, πώς γίνεται 20 επιχειρηματίες να χρωστούν δισεκατομμύρια στο κράτος, και η κυβέρνηση αντί να κάνει κάτι γι’ αυτούς, «με τη μεγαλύτερη ευκολία να κλείνει σχολεία, να επιβάλλει κόμιστρα και να λέει ότι δεν μπορεί να μειώσει τα σχολικά έξοδα, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ