Στην 31η θέση του πίνακα διαφθοράς η Κύπρος

CEB1 1836 Ειδήσεις
Σύμφωνα με την κατάταξη του μη κυβερνητικού οργανισμού Transparency International, οι σκανδιναβικές χώρες κατακτούν για ακόμη μία χρονιά τις πρώτες θέσεις ως οι πιο διαφανείς χώρες, ενώ οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο είναι η Βόρειος Κορέα και η Σομαλία.

CEB1 1836 Ειδήσεις

Η Κύπρος ισοβαθμεί στην 31η θέση μαζί με την Μποτσουάνα, το Πουέρτο Ρίκο και την Πορτογαλία. Παραμένει δηλαδή στην ίδια θέση και δεν κατάφερε να ανακτήσει την 29η που είχε το 2012.

Νούμερο ένα σε διαφάνεια είναι η Δανία (92 βαθμοί), ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία στη δεύτερη θέση, και στη συνέχεια η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ελβετία. Πάντως καμία χώρα δεν κατάφερε να αποσπάσει το απόλυτο 100 και πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών του πλανήτη πήραν βαθμούς κάτω από τη βάση (50). Η Κύπρος συγκεντρώνει σκορ 63.

Ψηλά στην κατάταξη της διαφάνειας βρίσκονται και η Γερμανία (12η θέση), η Βρετανία (14η θέση), η Ιαπωνία και το Βέλγιο στη 15η θέση και οι ΗΠΑ στη 17η. «Κόκκινες» εμφανίζονται στον χάρτη οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας, του Μεξικού, της Ινδονησίας, της Νιγηρίας και της Τουρκίας.

Η αποσταθεροποιητική επίδραση των αιματηρών συγκρούσεων έχει ρίξει πολύ χαμηλά μια σειρά από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η πιο διεφθαρμένη χώρα, μαζί με τη Βόρειο Κορέα, είναι η Σομαλία ενώ στις 20 τελευταίες θέσεις βρίσκονται και το Ιράκ, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν, το Σουδάν και η Συρία.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος