Το Γ’ Δημοτικό Σωτήρας ανοικτό μέχρι 31 Ιουλίου!

gafhto1 Ειδήσεις
gafhto1 Ειδήσεις

Από τη θεωρία στην πράξη περνά ο θεσμός του θερινού σχολείου, καθώς τίθεται σε εφαρμογή από φέτος το καλοκαίρι. Σε πρώτη φάση, θα λειτουργήσει σε 22 Δημοτικά, στα οποία αναμένεται να φοιτήσουν περίπου 2.000 μαθητές.

Βάσει του σχεδίου που ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας, τα καλοκαιρινά σχολεία θα είναι ανοιχτά για 30 εργάσιμες μέρες κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, θα προσφέρουν δημιουργικές δραστηριότητες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, ενώ παράλληλα θα παρέχουν δωρεάν φαγητό σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν. Απώτερος σκοπός του μέτρου, η στήριξη των παιδιών που προέρχονται κυρίως από ευάλωτες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Αναλυτικότερα, ο θεσμός θα λειτουργήσει από τις 22 Ιουνίου μέχρι τις 31 Ιουλίου, σε 22 πιλοτικά θερινά σχολεία σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες, που θα καλύπτουν επιλεγμένες περιοχές και στις πέντε επαρχίες, σε πόλη και ύπαιθρο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα Δημοτικά έχουν επιλεγεί για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς του θεσμού, αφού λήφθηκαν υπόψη κριτήρια όπως: η μη λειτουργία θερινού σχολείου/λέσχης από άλλο φορέα, η τοποθεσία της σχολικής μονάδας, οι κτηριακές εγκαταστάσεις και η υλικοτεχνική υποδομή. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για να εφαρμοστεί ο θεσμός στα επιλεγόμενα σχολεία είναι να υπάρξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον από πλευράς μαθητών. Το κατώτατο όριο που καθορίστηκε είναι τα 50 παιδιά ανά Δημοτικό.

> Ώρες και πρόγραμμα λειτουργίας
Τα 22 σχολεία θα λειτουργούν για τα παιδιά πεντέμισι ώρες την κάθε εργάσιμη μέρα, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα εφαρμόζεται, θα δίνεται έμφαση σε δημιουργικές δραστηριότητες οι οποίες θα είναι συνυφασμένες με τα ενδιαφέροντα, τις διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες των παιδιών, αλλά και τις δυνατότητες του χώρου σε συνδυασμό με θέματα ασφάλειας σε κάθε σχολείο.

> Εργοδότηση προσωπικού
Η επιλογή και εργοδότηση των εκπαιδευτικών θα γίνει με βάση τους κανονισμούς για αγορά υπηρεσιών. Οι εκπαιδευτικοί με καθήκοντα διεύθυνσης και διοίκησης θα προέρχονται από την ομάδα των μόνιμων διδασκόντων και, αφού δηλώσουν ενδιαφέρον, θα τους δοθεί σχετική άδεια εργασίας από το Υπουργείο. Διευκρινίζεται δε πως όλοι όσοι επιλεγούν για να στελεχώσουν τα καλοκαιρινά σχολεία θα τύχουν επιμόρφωσης. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εργοδότηση των διδασκόντων θα δοθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Όσον αφορά στο βοηθητικό προσωπικό, δηλαδή καθαρίστριες και σχολικούς συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες, θα εργοδοτηθούν μέσα από νομότυπες διαδικασίες, από τις Σχολικές Εφορείες.

> Σίτιση και λειτουργικά έξοδα
Καθημερινά θα προσφέρεται δωρεάν πρόγευμα και φρούτο σε όλα τα παιδιά των θερινών σχολείων. Τη γενική ευθύνη για την προμήθεια των φαγητών θα έχει η Σχολική Εφορεία. Εξάλλου, για τη λειτουργία του θεσμού, το Υπουργείο θα επιχορηγήσει τις Εφορείες για λειτουργικά έξοδα όπως ηλεκτρισμός/κλιματισμός, νερό, αναλώσιμα είδη κ.ά.

Τα σχολεία που επιλέχθηκαν

Λευκωσία
1. Καϊμακλίου Γ’ (ΚΑ/ΚΒ)
2. Λυκαβητού (ΚΑ/ΚΒ)
3. Πεύκιος Γεωργιάδης (Ενιαίο Ολοήμερο)
4. Μακεδονίτισσας Γ’ – Στυλιανού Λένα
5. Αγ. Βασιλείου (ΚΑ/ΚΒ)
6. Ακακίου
7. Πέρα Χωρίου Νήσου Β’

Λεμεσός
8. Λεμεσού Β’ (ΚΑ/ΚΒ)
9. Λεμεσού Ζ’ – Απ. Ανδρέα (ΚΑ/ΚΒ)
10. Λεμεσού ΙΑ’ – Τσιρείου (ΚΑ/ΚΒ)
11. Αγίου Παντελεήμονα
12. Ερήμης
13. Τριμήκληνης

Λάρνακα
14. Καθαρής – Δημήτρη Λιπέρτη
15. Αραδίππου Ε’ – Αγ. Αυξεντίου και Ευσταθίου
16. Βορόκληνης

Αμμόχωστος
17. Σωτήρας Γ’
18. Παραλιμνίου Β’

Πάφος
19. Αγίου Σπυρίδωνα
20. Πάφου ΙΓ’
21. Πόλης Χρυσοχούς
22. Χλώρακας – Λέμπας – Αγ. Στεφάνου

Γιατί αποφασίστηκε

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, η λειτουργία θερινών σχολείων αποτελεί ένα γενικότερο αίτημα της κοινωνίας, η οποία έρχεται να καλύψει πολλαπλές κοινωνικές και άλλες ανάγκες.

Εξηγεί ότι μέχρι σήμερα η αξιοποίηση των σχολικών μονάδων για τη λειτουργία θερινών σχολείων περιοριζόταν στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

Η έναρξη λειτουργίας του νέου θεσμού, συνεχίζει, «έρχεται να καλύψει μέρος του κενού που υφίσταται στην προσφορά δημιουργικής απασχόλησης κατά την περίοδο του καλοκαιρού, ιδιαίτερα για τις οικογένειες εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών».

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επωφεληθούν μέχρι 2.000 παιδιά, προερχόμενα κυρίως από δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ