€311 εκ. στους Τουρκοκυπρίους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

a 78 Ειδήσεις
a 4198 ΕιδήσειςΤριακόσια έντεκα εκατομμύρια ευρώ, έχουν παραχωρηθεί έως τώρα, στους Τουρκοκύπριους, μέσω της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θέμα απασχόλησε την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εξωτερικών Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφορικά με τη χρηματοδότηση των τουρκοκυπρίων από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το θέμα απασχόλησε την επιτροπή εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της βουλής, με τους παρευρισκόμενους να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι τουρκοκύπριοι μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων επιδιώκουν να αποκτήσει νομική υπόσταση το ψευδοκράτος.

Όπως λέχθηκε θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων και να δοθεί μεγαλύτερο ποσό από τα δύο εκατομμύρια εκ των εικοσι-εννέα ετησίως για την αναστήλωση και συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε από τους παρευρισκόμενους προσεχτικούς χειρισμούς.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι στόχος του κανονισμού είναι η διευκόλυνση της επανασύνδεσης του νησιού

Στην επιτροπή συζητήθηκε επίσης η τροποποίηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής, ώστε να συμπεριληφθεί η διακίνηση προϊόντων μέσω οδοφραγμάτων από τις ελεύθερες στις ελεύθερες περιοχές.

Με τους παρευρισκόμενους βουλευτές να αναφέρονται στις όποιες παρανομίες των κατοχικών αρχών.

Η τροποποίηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής και η συμπερίληψη της διακίνησης των προϊόντων από τις ελεύθερες περιοχές στις ελεύθερες περιοχές είναι έτοιμα της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Πηγή: ΑΝΤ1