Σχέδια για κατάρτιση 34 χιλ. ατόμων

a1 Ειδήσεις, Εργασία, Εργοδότηση
a1 Ειδήσεις, Εργασία, Εργοδότηση

Νέες ευκαιρίες προσφέρει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), σε άνεργα άτομα και εργαζόμενους, στην κατεύθυνση της κατάρτισης και της βελτίωσης των γνώσεων και των δεξιοτήτων προκειμένου να διασφαλίσουν τη θέση εργασίας ή και για ένταξη στην αγορά απασχόλησης.

Το όφελος από τη συμμετοχή στα σχέδια της Αρχής είναι διπλό, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του εργατικού δυναμικού και της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Αρχή έχει καταρτίσει σχέδια κατάρτισης μέσω των οποίων στοχεύει στη συμμετοχή 34.100 εργοδοτουμένων και ανέργων, με υπολογιζόμενη δαπάνη €9,7 εκατ.

Ο λόγος για τα πολυεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης που θα εφαρμοστούν από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Μεταξύ άλλων, τα προγράμματα θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως: αποτελεσματική Διεύθυνση επιχειρήσεων, νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, πράσινες και γαλάζιες δεξιότητες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας, ασφάλεια και υγεία στην εργασία, βασικές ψηφιακές δεξιότητες και εξειδικευμένες δεξιότητες στα διάφορα επαγγέλματα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πολυεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης, που φέρουν τον χαρακτηρισμό «συνήθη», εφαρμόζονται από πιστοποιημένα ΚΕΚ και επιχορηγούνται από την Αρχή στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων προς εργοδότες με σκοπό τη συνεχή κατάρτιση των εργοδοτουμένων τους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι μακροχρόνια άνεργοι (6+ μήνες ανεργίας), εγγεγραμμένοι στα Γραφεία Εργασίας, για βελτίωση των δεξιοτήτων τους με στόχο την επανένταξη στην απασχόληση. Συνολικά εγκρίθηκαν 1.088 προγράμματα για συμμετοχή 30.500 ατόμων με υπολογιζόμενη συνολική δαπάνη €7,6 εκατ.

Επίσης, η Αρχή εφαρμόζει και τα πολυεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης, που φέρουν τον χαρακτηρισμό «ζωτικής σημασίας». Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η ικανοποίηση των αναγκών κατάρτισης των επιχειρήσεων και οργανισμών και των εργοδοτουμένων τους, κυρίως σε διευθυντικό και επιστημονικό προσωπικό, σε εξειδικευμένα ή καινοτόμα θέματα και περιλαμβάνουν τόσο ιδρυματικό όσο και ενδοεπιχειρησιακό μέρος. Η Αρχή ενέκρινε 39 προγράμματα για συμμετοχή 1.100 ατόμων με υπολογιζόμενη δαπάνη €1,7 εκατ.

Επιπλέον, η Αρχή θα εφαρμόσει και τα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης συνδικαλιστικών στελεχών, στόχος των οποίων είναι η παροχή κινήτρων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις για να συμμετέχουν με στελέχη τους σε προγράμματα που σχετίζονται με τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα. Συνολικά εγκρίθηκαν 91 προγράμματα για συμμετοχή 2.500 ατόμων με υπολογιζόμενη συνολική δαπάνη €0,4 εκατ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στην ιστοσελίδα της Αρχής, www.anad.org.cy.

Παράταση σε τρία σχέδια

Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων σε τρία σχέδια του δίνει το Υπουργείο Εργασίας, καλώντας τον επιχειρηματικό κόσμο και τους εγγεγραμμένους ανέργους να ενδιαφερθούν. Πρόκειται για τρία από το πακέτο των 11 σχεδίων που είχε ανακοινώσει η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τον περασμένο Οκτώβρη, με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, τα σχέδια είναι τα εξής:
● σχέδιο παροχής κινήτρων για την πρόσληψη δικαιούχων του ΕΕΕ σε συνδυασμό με τρίμηνη κατάρτιση, που παρατείνει μέχρι την 31η Μαρτίου 2017. Η ΑνΑΔ είναι φορέας υλοποίησης του σχεδίου. Σκοπός της κατάρτισης είναι η απόκτηση εργασιακής πείρας για βελτίωση της απασχολησιμότητας και εργοδότησης των ληπτών του ΕΕΕ οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Οι συμμετέχοντες θα τοποθετούνται σε επιχειρήσεις, μετά από συνταίριασμα των αναγκών της και των δεξιοτήτων του υποψηφίου. Αυτή η αξιολόγηση θα διενεργείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, αλλά η τελική επιλογή των υποψηφίων θα γίνεται από τις επιχειρήσεις.
Οι λήπτες του ΕΕΕ δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθώς κατά την τρίμηνη κατάρτιση θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το ΕΕΕ. Η επιχείρηση μετά τη λήξη της κατάρτισης θα έχει υποχρέωση να εργοδοτήσει τους συμμετέχοντες με πλήρη απασχόληση για 12 μήνες. Για την περίοδο αυτή ο επιχειρηματίας μπορεί να διεκδικήσει από το Τμήμα Εργασίας επιδότηση μέχρι και 60% του μισθολογικού κόστους του δικαιούχου ΕΕΕ, με ανώτατο όριο τις €6.000.
● το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων δικαιούχων ΕΕΕ στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Η κατάρτιση θα παρέχεται στις εξής ειδικότητες: τραπεζοκόμος, μπάρμαν και καμαριέρα και αφορά όλες τις επαρχίες, Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Επίσης θα παρέχεται κατάρτιση για τη θέση καθηκόντων υποδοχής που αφορά μόνο την επαρχία Πάφου.
● παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης, μέχρι τις 3 του Φεβρουαρίου, για το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών φροντίδας.

Πηγή: Philenews