€340 εκατ. χρωστά το Κράτος για απαλλοτριώσεις

CEB1 13 Ειδήσεις, Κυβέρνηση
CEB1 1110 Ειδήσεις, Κυβέρνηση

Εκατομμύρια είναι κάθε χρόνο τα ποσά που οφείλει το κράτος για αποζημιώσεις. Τα ποσά αυτά αυξάνονται, εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή, με αποτέλεσμα να προστίθεται στα ποσά και τόκοι.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επισημαίνει στην ετήσια έκθεση του ότι εξακολουθεί να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων λόγω απαλλοτριώσεων, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη χρονοβόρα διαδικασία μέχρι τον καθορισμό του τελικού ποσού της αποζημίωσης και στα περιορισμένα κονδύλια του Προϋπολογισμού σε σχέση με τις καταβλητέες αποζημιώσεις.

Ως αποτέλεσμα, στο τέλος κάθε χρόνου εκκρεμούν σημαντικά ποσά αποζημιώσεων, περιλαμβανομένων και οφειλών προς το Ταμείο Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ενώ το Κράτος επιβαρύνεται με πολύ υψηλά ποσά τόκων.

«Αναφέρεται επίσης ότι, σε αρκετές περιπτώσεις οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες εξασφαλίζουν εντάλματα κατάσχεσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω απλήρωτων αποζημιώσεων κατόπιν αποφάσεων Δικαστηρίων σε σχετικές Παραπομπές», σημειώνει στην έκθεση του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Όπως αναφέρει τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος, εκκρεμούσαν παγκύπρια συνολικά 124 εντάλματα κατάσχεσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για καταβολή ποσού αποζημίωσης €14,2 εκατ. περιλαμβανομένων τόκων και άλλων εξόδων.

Σύμφωνα επίσης με επιστολή του Τμήματος ημερομηνία 11.3.2016, στις 31.12.2015 το οφειλόμενο ποσό για αποζημιώσεις λόγω απαλλοτριώσεων προς επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων τόκων μέχρι τις 31.12.2015 ανέρχεται σε €340,3 εκατ. περίπου.

Το ποσό, σύμφωνα με την ανάλυση του Τμήματος, αποτελείται από ποσά προσφερθέντα στους ιδιοκτήτες γης αλλά μη αποδεχθέντα (€125,3 εκατ.) και ποσά αποδεχθέντα, περιλαμβανομένων ποσών που αφορούν σε αποφάσεις Δικαστηρίου, αλλά μη καταβληθέντα στους δικαιούχους, (€215 εκατ.) μέχρι τον Δεκέμβριο 2015.

«Ο Διευθυντής μάς ανάφερε ότι ο κυριότερος λόγος που δεν καταβάλλονται έγκαιρα τα οφειλόμενα ποσά αποζημίωσης, είναι τα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται για τις απαλλοτριώσεις», σημειώνει ο Γ. Ελεγκτής. «Πρόσθεσε επίσης ότι το Τμήμα εισηγήθηκε παλαιότερα προς το υπουργείο Οικονομικών την εξασφάλιση σχετικού δανείου με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από αυτό που πρέπει να καταβάλει η Δημοκρατία προς τους ιδιοκτήτες απαλλοτριωθείσας γης».

Προστίθεται επίσης ότι από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε πολλές περιπτώσεις έργων απαλλοτρίωσης διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, αδυναμίες και προβλήματα στον προγραμματισμό και την εκτέλεση των έργων, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, μη υλοποίηση των έργων εντός της προθεσμίας που θέτει το Σύνταγμα και η σχετική νομοθεσία και αδυναμία του Κράτους να καταβάλει τις σχετικές αποζημιώσεις μέσω των ετήσιων Προϋπολογισμών.

«Τα πιο πάνω, καθώς επίσης η συσσώρευση σημαντικών οφειλών του δημοσίου για αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων και η υφιστάμενη οικονομική κρίση, φαίνεται να οδήγησαν το Κράτος στην επαναξιολόγηση των έργων απαλλοτρίωσης και στην ανάκληση απαλλοτριώσεων ακίνητης περιουσίας για έργα τα οποία δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν άμεσα ή/και δεν κρίνεται απόλυτα αναγκαία η υλοποίησή τους στο εγγύς μέλλον», αναφέρει.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος την περίοδο Αυγούστου 2012 – Ιούλιο 2016 ανακλήθηκαν 28 έργα απαλλοτρίωσης, για τα οποία το ποσό της αποζημίωσης που δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί είναι πέραν των €170,5 εκατ.

Πηγή: Φιλελεύθερος