€35 εκατ. διεκδικούν ιδιοκτήτες γης στη Λίμνη Παραλιμνίου

a Ειδήσεις
a 2299 Ειδήσεις

Ποσό πέραν των €35 εκατομμυρίων διεκδικούν περίπου 200 ιδιοκτήτες γης στη Λίμνη Παραλιμνίου, λόγω ζημιών που υπέστησαν με τη μείωση της αξίας των ακινήτων τους, από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην ανάπτυξη των τεμαχίων τους.

Οι ιδιοκτήτες γης προχώρησαν σε διαδικασία προσφυγής κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την απόφασή της να προχωρήσει σε ανάκληση της απαλλοτρίωσης σε περιοχή της Λίμνης, που είναι ενταγμένη σε ζώνη προστασίας και στο δίκτυο «Φύση 2000», για σκοπούς κυρίως προστασίας του νερόφιδου Natrix natrix cypriaca.

Τις προσφυγές κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου το δικηγορικό γραφείο Δειλινός και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. Σημειώνεται, ότι η νυν κυβέρνηση προχώρησε σε ανάκληση της απαλλοτρίωσης που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση στις 27 Μαΐου 2011, κρίνοντας ότι με το υπάρχον καθεστώς η Λίμνη προστατεύεται.

Οι ιδιοκτήτες γης, που αποδέχτηκαν το ποσό που τους πρόσφερε η Κυπριακή Δημοκρατία για την απαλλοτρίωση της γης τους, ανέμεναν να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, δεν απέκλεισαν μάλιστα και την ανταλλαγή της ιδιοκτησίας τους με κρατική γη ίσης αξίας, κάτι ωστόσο που δεν τελεσφόρησε.

Σημειώνεται ότι το κόστος της απαλλοτρίωσης γης συνολικής έκτασης 2.000 σκαλών (2.400.000 τ.μ.) έχει εκτιμηθεί από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας στο ποσό των €12.137.200.

Σήμερα, μετά την απόφαση ότι δεν απαιτείται η απαλλοτρίωση, το Τμήμα Κτηματολογίου έχει τη θέση ότι τα υπό απαλλοτρίωση ακίνητα έχουν ούτως ή άλλως διαφυλαχθεί με την ένταξή τους στην πολεοδομική ζώνη προστασίας Δα1, αλλά και με τη συμπερίληψή τους στο σχέδιο «Φύση 2000».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ