3.580 σκάλες τουρκοκυπριακής γης σε Ελληνοκύπριους

a 7 Ειδήσεις
a 2933 Ειδήσεις

Αρκούντως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, σε σχέση με τις τουρκοκυπριακής περιουσίες που άλλαξαν χέρια στις ελεύθερες περιοχές και ανήκουν, πλέον, σε Ελληνοκυπρίους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, από το 1974 μέχρι τις 31/12/2013 πωλήθηκε με έγκριση του εκάστοτε Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών και μεταβιβάστηκε στο όνομα Ε/κ ή εταιρειών που ανήκουν σε Ε/κ, ποσοστό 7,9 τοις χιλίοις της έκτασης των τ/κ περιουσιών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Δηλαδή, πωλήθηκαν 3.580 σκάλες τ/κ γης έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι περισσότερες πωλήσεις–μεταβιβάσεις καταγράφονται στην επαρχία Λάρνακας.

Ο Σωκράτης Χάσικος κατέθεσε στη Βουλή και κατάλογο με ονόματα εταιρειών και ατόμων, που αγόρασαν τις εν λόγω περιουσίες, με την παράκληση, όμως, να μην δοθούν στη δημοσιότητα. Όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Εσωτερικών στην απαντητική του επιστολή, πρόσφατα, το Υπουργικό Συμβούλιο αναγκάστηκε να τροποποιήσει την κείμενη νομοθεσία για να αποτρέπει τις ματσαράγκες που γίνονταν με κληρονόμους Τουρκοκυπρίων που κατοικούν στα κατεχόμενα. Σχετικός είναι ο συγκεντρωτικός πίνακας μεταβιβάσεων που δημοσιεύουμε κατά επαρχία.

Τη σχετική ενημέρωση της Βουλής ζήτησε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στον οποίον διαβιβάστηκε και κατάλογος με ονόματα και διευθύνσεις νομικών προσώπων και ατόμων που αγόρασαν τις εν λόγω τ/κ περιουσίες.

Μετά από παράκληση του κ. Χάσικου όπως ο κατάλογος με τα ονόματα των Ε/κ αγοραστών και των Τ/κ πωλητών τύχουν εμπιστευτικότητας, οι υπηρεσίες της Βουλής δεν διένειμαν χθες τον εν λόγω κατάλογο προς τους βουλευτές παρά μόνο στον κ. Κυπριανού, που υπέβαλε τη σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το πώς θα αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία ο κ. Κυπριανού θα διαφανεί προσεχώς.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η πώληση τ/κ περιουσιών και μεταβίβασής τους, αφού πρώτα παραχωρηθεί η σχετική άδεια από τον Κηδεμόνα των τ/κ περιουσιών και νοούμενου ότι ικανοποιούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρει στην απαντητική του επιστολή ο κ. Χάσικος, τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι μεταξύ άλλων, η αποφυγή εκμετάλλευσης της έκρυθμης κατάστασης και πρόκλησης οποιασδήποτε αναταραχής στους πρόσφυγες, που ενδεχομένως να χρησιμοποιούν τις εν λόγω τ/κ περιουσίες με άδεια χρήσης. Για να καταστεί δυνατή η προώθηση και εξέταση οποιασδήποτε αίτησης αγοραπωλησίας τ/κ περιουσιών είναι απαραίτητο οι Τ/κ ιδιοκτήτες που προτίθενται να πωλήσουν την περιουσία τους στις ελεύθερες περιοχές, να είχαν αποδεδειγμένα μεταβεί στο εξωτερικό για μόνιμη εγκατάσταση πριν την τουρκική εισβολή ή και μετά το 1974 αν συνέτρεχε σειρά λόγων και να εξακολουθούν να διαμένουν στο εξωτερικό ή να είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στις ελεύθερες περιοχές και να μην κατέχουν ε/κ ιδιοκτησίας περιουσίες στα κατεχόμενα. Σημειώνεται, επίσης, ότι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες προ του 1974 και να μην απέκτησαν την προς πώληση τ/κ περιουσία μετά από κληρονομιά ή δωρεά από κάτοικο κατεχομένων. Οι περιπτώσεις αγοραπωλησιών περιουσίας αγοραίας αξίας άνω των €341.720,29 υποβάλλονται στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι, για άτομα τ/κ καταγωγής που απουσίαζαν εκτός Κύπρου προ του 1955 και δεν απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα, υπάρχει νομολογία και σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα βάσει της οποίας η περιουσία τους δεν θεωρείται ότι εμπίπτει στον Κηδεμόνα, γι’ αυτό δεν είναι δυνατό να φέρει ένσταση ο υπουργός Εσωτερικών στην απόδοση/πώλησή της.

Τροποποιήθηκε η τακτική… αγοραπωλησιών

Στο πλαίσιο διαχείρισης περιουσίας Τ/κ αποβιωσάντων, ανεξάρτητα του τόπου διαμονής, ήταν δυνατό προηγουμένως να χορηγείται έγκριση για πώληση μέρους της κληρονομούμενης περιουσίας που να αντιστοιχεί στους φόρους κληρονομιάς πλέον τόκους και τα λοιπά έξοδα διαχείρισης.

Στην περίπτωση που υπήρχε πλεόνασμα από την πώληση και υπήρχαν κληρονόμοι στα κατεχόμενα, είχαν υποχρέωση το ποσό που τους αντιστοιχούσε να κατατίθετο σε πίστη τους στο Ταμείο του Κηδεμόνα μέχρι τη λήξη της έκρυθμης κατάστασης.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Σωκράτης Χάσικος, «επειδή διαπιστώθηκε ότι η πιο πάνω τακτική τύγχανε εκμετάλλευσης της έκρυθμης κατάστασης από διάφορους εμπλεκόμενους στις πράξεις αγοραπωλησιών ή και σκόπιμα οδηγούσαν κάποιοι την έναρξη διαδικασιών διαχείρισης περιουσίας Τ/κ αποβιωσάντων με απώτερο στόχο την αγοραπωλησία τ/κ περιουσίας που διαφορετικά δεν θα επιτρέπετο, ενώ παρατηρήθηκε και παρατυπία / μη συμμόρφωση με την κατάθεση πλεονασμάτων στο Ταμείο Κηδεμόνα, η εν λόγω τακτική έχει πρόσφατα τροποποιηθεί για να μην προωθούνται περιπτώσεις όπου υπάρχουν κληρονόμοι στα κατεχόμενα και που προφανώς επωφελήθηκαν με ε/κ περιουσίες.

Η ίδια πολιτική ακολουθείτο κατ’ αναλογία και για φιλικούς διακανονισμούς που αφορούν την απόκτηση από τη Δημοκρατία τ/κ γης που χρησιμοποιήθηκε για στέγαση εκτοπισμένων χωρίς απαλλοτρίωση. Όπου υπάρχουν κληρονόμοι στα κατεχόμενα και ‘’αποποιούνται’’ προς όφελος άλλου κληρονόμου που βρίσκεται στο εξωτερικό ή στις ελεύθερες περιοχές δεν θα προωθούνται πλέον».

Σχετική με το θέμα, προσθέτει ο υπουργός Εσωτερικών, είναι πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και αναθεωρεί προγενέστερη απόφαση που λήφθηκε περί τα τέλη του 2008.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ