Απέσυραν €3,5 δισ. πριν το κούρεμα καταθέσεων

CEB1 59 Ειδήσεις
Αρνείται να δώσει στοιχεία στη Βουλή η Κεντρική Τράπεζα για τις εκροές κεφαλαίων κατά την κλειστή περίοδο μεταξύ 15 μέχρι 27 Μαρτίου 2013, με αποτέλεσμα να ασκείται σκληρή κριτική από τους βουλευτές. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Νίκος Νικολαΐδης, μετά το τέλος συνεδρίασης της Επιτροπής ανέφερε ότι θα ζητηθούν από την Κεντρική Τράπεζα να υποβληθούν ξανά πλήρη στοιχεία για όλη τη χρονική περίοδο που βρίσκεται υπό εξέταση.

CEB1 1848 Ειδήσεις

Συμπλήρωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στον Έφορο Φορολογίας για τις εκροές καταθέσεων, προκειμένου να μπορέσει να κάνει στη συνέχεια έλεγχο των φορολογικών διευθετήσεων. Ακόμη ανέφερε ότι η Κεντρική δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική επεξεργασία των στοιχείων, πέραν αυτής στην οποία είχε προβεί πριν από 16 μήνες, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια «απαράδεκτη συσκότιση» για το θέμα.

Ο Έφορος Φορολογίας Γιαννάκης Λαζάρου, παραδέχθηκε ότι το Τμήμα ζήτησε για τελευταία φορά στοιχεία εκροών από την Κεντρική στις 9 και 19 Μαΐου 2013, λαμβάνοντας, όπως ισχυρίστηκε, αρνητική απάντηση. Η Κεντρική Τράπεζα είχε αναφέρει ότι τα μοναδικά στοιχεία που κατείχε το Τμήμα Φορολογίας αφορούσαν τις εκροές από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 15 Μαρτίου, περίοδο δηλαδή πριν από το κούρεμα. Ο Έφορος Φορολογίας προχώρησε στην ανάλυση των αποσύρσεων από τη Λαϊκή Τράπεζα και από την Τράπεζα Κύπρου κατά την περίοδο πριν από την κλειστή περίοδο, και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου μέχρι και 15η Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Λαζάρου, φαίνεται ότι τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν φύγει περίπου €3,5 δισ. μόνο από τις δύο τράπεζες, Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου. Όπως ανέφερε ο κ. Λαζάρου κληθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο το Τμήμα Φορολογίας δεν προχώρησε στην ανάλυση και κατάθεση στοιχείων για την κλειστή περίοδο, η Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να δώσει τα όποια στοιχεία επικαλούμενη το απόρρητο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας η οποία ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι πλήρως αρμόδια ούτε γνωρίζει πλήρως το ζήτημα, επεσήμανε ότι έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία. Ο Έφορος ανέφερε ότι καταθέσεις €702 εκατ. απέσυραν 449 εταιρείες από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Σημείωσε ότι 110 νομικά πρόσωπα από το σύνολο των 449 απέσυραν καταθέσεις ύψους €568 εκατ.

Μέχρι το 2013 μόνο 67 εταιρείες από τις 110 υπέβαλαν φορολογική δήλωση, προσθέτοντας πως οι εκροές έξι εταιρειών ύψους €152 εκατ. ήταν δικαιολογημένες. Για τα φυσικά πρόσωπα που αφορούν εκροές στη Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Λαζάρου ανέφερε πως 20 πρόσωπα απέσυραν καταθέσεις €11 εκατ. την ίδια περίοδο. Για τις εκροές στην Τράπεζα Κύπρου, είπε πως από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι 152 εταιρείες που είναι στον κατάλογο δεν είναι κάτοικοι Κύπρου.

Είπε πως 1.264 νομικά πρόσωπα απέσυραν καταθέσεις €1,6 δισ. από τις οποίες 314 είχαν αποσύρσεις καταθέσεων πάνω από €1 εκατ. Διευκρίνισε ότι για οκτώ φυσικά πρόσωπα αιτιολογούνται φορολογικά οι αποσύρσεις βάσει των μισθών και των μερισμάτων τους.

Πηγή: Φιλελεύθερος