38η Πορεία Χριστοδούλας

a 107 Νέα Αμμοχώστου
a 4575 Νέα Αμμοχώστου

Ο Αvτικαρκιvικός Σύvδεσμoς Κύπρoυ, πραγματoπoιεί σήμερα Κυριακή 14 Απριλίου, τηv 38η Πoρεία Χριστoδoύλας, σε όλες τις Επαρχίες της Κύπρου. Ο Παγκύπριoς οδικός έρανος, που ήταν προγραμματισμένος για την Πέμπτη 11 Απριλίου, 2013, αναβλήθηκε, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και θα επαναπρογραμματιστεί για να πραγματοποιηθεί αργότερα, όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Σωτήρα όπου και βρίσκεται το Μνημείο της Χριστοδούλας. Οι εθελοντές θα ακολουθήσουν πορεία που θα ξεκινήσει στις 11:00 από το Δημαρχείο της Δερύνειας και θα καταλήξει μέχρι το μνημείο της Χριστοδούλας (έξω από τον Παιδοκομικό Σταθμό ΣΚΕ Σωτήρας). Στο σημείο θα κατατεθούν ανθοδέσμες εις μνήμη της Χριστοδούλας. Της πορείας θα ηγηθεί ο Υπουργός Υγείας, Δρ. Πέτρος Πετρίδης και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, κ. Βασίλειος. Επίσης, ο Δήμος Σωτήρας έχει ενοικιάσει λεωφορεία τα οποία θα αναχωρήσουν στις 10:15 από το Σωματείο του Ονήσιλου με προορισμό το Δημαρχείο της Δερύνειας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Εκκίvηση 11.00 π.μ. από τo Δημαρχείο Δερύvειας. Toυς πεζoπόρoυς θα πρoσφωvήσει ο Υπoυργός Υγείας Δρ. Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος θα ηγηθεί της Πoρείας μαζί με το Μητροπολιτή Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, τους Βoυλευτές, τους Δημάρχους, τους κοινοτάρχες της Επαρχίας, καθώς και άλλoυς παράγovτες τωv κoιvoτήτωv της Ελεύθερης Αμμoχώστoυ.

Διαδρoμή: Δημαρχείο της Δερύvειας πρoς τη Σωτήρα και θα καταλήξoυv στo μvημείo Χριστoδoύλας στη Σωτήρα, όπου θα κατατεθεί στεφάνι και θα επιστρέψoυv στo χώρo εκκίvησης με λεωφoρεία.

a1 20 Νέα Αμμοχώστου

Ιστορικό Πορείας Χριστοδούλας

Μετά τα τραγικά γεγονότα, της Τουρκικής Εισβολής του 1974 και της κατοχής του 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πόνος και η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους, ήταν δυσβάστακτος, λόγω της απουσίας νοσηλευτηρίου που θα πρόσφερε φροντίδα και θαλπωρή στους πάσχοντες.

Ο τότε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χακόπ Κεχεγιάν, με δική του μεγάλη εισφορά και μετά από επίπονες προσπάθειες και στενή συνεργασία με τον Δρ. Δημήτρη Σουλιώτη και τα υπόλοιπα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισαν την ανέγερση Νοσηλευτηρίου , το οποίο ονόμασαν «Αροδαφνούσα».

Ο Δρ. Δημήτρης Σουλιώτης, εισηγήθηκε τότε , και η εισήγηση του έγινε αποδεκτή, όπως για τη οικονομική στήριξη του νοσηλευτηρίου, οργανώνεται κάθε χρόνο Πορεία, εις μνήμη της καρκινοπαθούς Χριστοδούλας, από τον Αγίο Μέμνονα Αμμοχώστου, η οποία ξεσπιτώθηκε με τη βία από το βάρβαρο εισβολέα και βαριά κτυπημένη από τον καρκίνο, περπάτησε το δρόμο της προσφυγιάς, έφθασε στη Σωτήρα όπου πέθανε με πόνο στη ψυχή και στο σώμα χωρίς ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.

Η πρώτη Πορεία πραγματοποιήθηκε το 1976 και έκτοτε, για 37 χρόνια πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο. Ο σκοπός της Πορείας Χριστοδούλας, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα καρκίνου και η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων , για τη λειτουργία των πολλαπλών προγραμμάτων και υπηρεσιών, που προσφέρονται δωρεάν προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους.

Η Πορεία έχει καθιερωθεί, από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ως μια ετήσια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης και ηθικής συμπαράστασης στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του Συνδέσμου.

Ο Θεσμός της Πορείας αποδίδει κάθε χρόνο, τον απαιτούμενο σεβασμό, το ενδιαφέρον και την αγάπη σ’ όλους όσους πάσχουν από καρκίνο και στο πρόσωπο της Χριστοδούλας, βλέπει το σύμβολο αγώνα για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, με το ουσιαστικό έργο του, το οποίο εκτιμάται από το κοινό, συμπαραστέκεται και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή και ανταποκρίνεται με τη δέουσα στοργή και κατανόηση, γιατί ο καρκίνος είναι υπόθεση που αφορά όλους μας και χρειάζεται την από κοινού αντιμετώπιση.

Τα έσοδα από την Πορείας , κάθε χρόνο, κυμαίνονται στο ποσό των €750.000 – €850.000 και αυτό βοηθά σημαντικά ώστε ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου να συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν εξειδικευμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς.

Κατά το 2012 οι καθαρές εισφορές από την Πορεία Χριστοδουλας και τον Παγκύπριο Έρανο ανήλθαν στο ποσό των €771,750 περίπου και συνολικά μαζί με τις υπόλοιπες εισφορές και την κυβερνητική χορηγία, οι καθαρές εισφορές ανήλθαν στο ποσό των 2.600,000.

Το ποσό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για κάλυψη των δαπανών για τη λειτουργία των δωρεάν προσφερομένων υπηρεσιών προς τους καρκινοπαθείς.