Η Σωτήρα “υποδέχθηκε” για 39η φορά την Πορεία Χριστοδούλας (photos)

DSC01975 Νέα Αμμοχώστου
DSC01975 Νέα Αμμοχώστου

Στο Μνημείο της Χριστοδούλας στη Σωτήρα κατέληξε η 39η Πορεία Χριστοδούλας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή των Βαΐων με πλήθος εθελοντών. Η συμβολική πορεία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακή από το Δημαρχείο Δερύνειας και ακολούθησε τη διαδρομή, την οποία πραγματοποίησε 40 χρόνια πριν η Χριστοδούλα, φθάνοντας στη Σωτήρα εκδιωγμένη από τον Αττίλα και αφήνοντας την ψυχή της κάτω από μια πορτοκαλία, χτυπημένη από την επάρατη νόσο.

a4 2 Νέα Αμμοχώστου

Την έναρξη της 39ης Πορείας Χριστοδούλας κήρυξε ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ελπιδοφόρο μήνυμα της ημέρας αλλά και στην εθελοντική συνείδηση που προσπαθεί να εμπεδώσει στην κοινωνία ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου.

DSC01959 Νέα Αμμοχώστου

DSC01962 Νέα Αμμοχώστου

Στο Μνημείο της Χριστοδούλας στη Σωτήρα, τελέστηκε Τρισάγιο χωροστατούντος του Μητροπολίτου Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Βασίλειου και κατατέθηκαν ανθοδέσμες από πολιτειακούς αξιωματούχους.

DSC01981 Νέα Αμμοχώστου

Η ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη

DSC01983 Νέα Αμμοχώστου

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση χαιρετίζω την 39η Πορεία Χριστοδούλας στην Επαρχία Αμμοχώστου. Μια πορεία τιμής προς μια γυναίκα, η οποία κατέστη σύμβολο αισιοδοξίας, υπομονής και ψυχικής δύναμης. Μια πορεία, η οποία έχει πολλαπλό σκοπό και ρόλο, αφού πέραν της οικονομικής ενίσχυσης του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της πρόληψης, αλλά και στην κατάλυση του φόβου και της προκατάληψης.

DSC01987 Νέα Αμμοχώστου

Θέλω να επισημάνω το ελπιδοφόρο μήνυμα της μέρας. Οφείλουμε όλοι να θέσουμε ως μέγιστη προτεραιότητά μας, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη προς όλους τους πάσχοντες συμπολίτες μας. Οφείλουμε να πράξουμε κατ’ αυτό τον τρόπο, γιατί μας ενώνει η πίστη για το τι μπορούμε να προσφέρουμε ως άνθρωποι, αλλά και το τι μπορούμε να πετύχουμε ως ενεργοί πολίτες. Είναι πεποίθησή μου ότι, με τη δύναμη της θέλησης, μπορούμε να εξέλθουμε νικητές απέναντι στον καρκίνο.

DSC01991 Νέα Αμμοχώστου

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με την αύξηση των διαγνωσμένων περιστατικών καρκίνου να αποτελεί τραγική πραγματικότητα και την οικονομική ανέχεια να ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πατρίδας μας, εκδηλώσεις όπως αυτή, αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσπάθεια που γίνεται από οργανωμένα σύνολα και φορείς, για την παροχή στήριξης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Προβάλλουν το πνεύμα αλληλεγγύης και την ανάγκη της ανθρώπινης εμπλοκής για παροχή βοήθειας, στοιχεία που κοσμούν την κοινωνική ζωή του τόπου και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους. Η αυθόρμητη, ειλικρινής και ανιδιοτελής προσφορά, πρέπει να εμπεδωθεί, να γίνει βίωμα και τρόπος ζωής, αφού πλέον το βιοτικό επίπεδο, δεν είναι αυτονόητο αλλά εξαρτώμενο πολλές φορές από τη δική μας παρέμβαση και εμπλοκή.

Αυτή ακριβώς την εθελοντική συνείδηση προσπαθεί να εμπεδώσει στην κοινωνία ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο οποίος στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της ασθένειας, έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, στους συνανθρώπους μας που διαγνώστηκαν ή υποφέρουν από καρκίνο. Από την ίδρυσή του, συμβάλλει δυναμικά στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των περιστατικών της νόσου.

Πρέπει, άλλωστε, να γίνει κατανοητό ότι ο καρκίνος δεν αποτελεί την ασθένεια της διπλανής πόρτας. Δεν κάνει διακρίσεις, αλλά αφορά όλους μας. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια.

Σε αυτό τον κοινό αγώνα, η πολιτεία δηλώνει παρούσα. Εκπληρώνει αυτή την ιερή υποχρέωση, όχι αποκλειστικά και μόνο με την ετήσια κρατική χορηγία προς τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, αλλά και με την διαρκή υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, όπως αυτή διαμορφώνεται από το σύνολο των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα υγείας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και την Επαρχιακή Επιτροπή Αμμοχώστου για την πολυσχιδή και πολύτιμη προσφορά τους, τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην φετινή διοργάνωση του καθιερωμένου θεσμού της Πορείας Χριστοδούλας.

DSC01992 Νέα Αμμοχώστου

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου θα ήθελα επίσης να ευχηθώ κάθε επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες στον «Οικογενειακό γύρο της Δερύνειας», στον «Ποδηλατικό Γύρο» και στον «Μαραθώνιο Γύρο της Δερύνειας». Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια, διοργανωτές και συμμετέχοντες, γιατί ο καθένας με τον τρόπο του προβάλλει τις διαχρονικές αρετές του αθλητικού πνεύματος, του «ευ αγωνίζεσθε» και της ευγενούς άμιλλας. Αυτοσκοπός δεν καθίσταται η νίκη αλλά η συμμετοχή και η προσπάθεια, όπως επίσης η προώθηση του μηνύματος για την ανάγκη σωματικής άσκησης και υγιεινής διατροφής, ενός συνδυασμού που εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για μείωση των περιστατικών καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

DSC02003 Νέα Αμμοχώστου

Είμαι βέβαιος ότι ο Κυπριακός λαός, ο οποίος έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι διακατέχεται από αισθήματα φιλανθρωπίας και αλτρουισμού, θα καταθέσει για ακόμη μια φορά, το πλεόνασμα της ανθρωπιάς του και θα σταθεί αρωγός των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας. Οφείλουμε όλοι να ενταχθούμε στον αγώνα για μια νέα, πιο ελπιδοφόρα πορεία ενάντια στον καρκίνο, δίνοντας απλόχερα την αγάπη και τη στήριξη μας σε όσους το έχουν ανάγκη.

SotiraNews