Θεοφάνεια μετά από 39 χρόνια στην Αγία Τριάδα

a 154 Ειδήσεις
a 3079 Ειδήσεις

Ιστορική Θεία λειτουργία των Θεοφανείων τελέστηκε σήμερα στον κατεχόμενο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στην ομώνυμη κοινότητα της καρπασίτικης χερσονήσου. Τριάντα εννέα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο Τίμιος Σταυρός καταδύθηκε ξανά στη θάλασσα της Γιαλούσας, ενώ εγκλωβισμένοι και πρόσφυγες αναβίωσαν έθιμα των Φώτων.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης, εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν σήμερα στον κατεχόμενο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην ομώνυμη κοινότητα της Καρπασίας, για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων. Τριάντα εννέα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, οι κατοχικές δυνάμεις αποδέχτηκαν για πρώτη φορά το αίτημα των προσφύγων της Αγίας Τριάδας και της Γιαλούσας, για εορτασμό των Φώτων στις πατρογονικές τους εστίες.

Της Θείας Λειτουργίας, προέστη ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο οποίος απηύθυνε ευχές για επικράτηση της ειρήνης στον τόπο, ενώ συλλειτούργησαν οι εγκλωβισμένοι ιερείς της σκλαβωμένης χερσονήσου Κωνσταντίνος και Ζαχαρίας.

Ιστορική μέρα για τους πρόσφυγες κατοίκους της Καρπασίας και τους εγκλωβισμένους της περιοχής, χαρακτήρισαν τη σημερινή ο Κοινοτάρχης Γιαλούσας, Πανίκκος Χατζηπαντελή, και ο Κοινοτάρχης Αγίας Τριάδας, Γιαννάκης Χατζηγιάννης.

Ακολούθως, τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον κόλπο της Γιαλούσας, ακριβώς απέναντι από την βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Θέρισσου.

Στα νερά της καρπασίτικης θάλασσας για να ανασύρουν το Σταυρό, έπεσαν οκτώ κολυμβητές, ανάμεσα τους η γνωστή τραγουδίστρια Στέλλα Γεωργιάδου.

Τους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια στη κατεχόμενη Καρπασία, κάλυψαν εκτεταμένα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία της ψευδοαστυνομίας.

Πηγή: ΑΝΤ1