Πρόστιμο €4 εκατ. από Κομισιόν για αγροτικές πληρωμές

CEB1 52 Γεωργία, Ειδήσεις
Πρόστιμο πιθανό μέχρι και €4 εκατ. θα κληθεί να πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Κομισιόν για δύο παραβάσεις που έχουν να κάνουν με λανθασμένες πληρωμές από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

CEB1 1841 Γεωργία, Ειδήσεις

Η πρώτη αφορά ενισχύσεις που δίνονται στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας μέσω ειδικής στήριξης, που προσφέρθηκε από κοινοτικούς πόρους, αφού όπως διαπιστώθηκε υπάρχουν σοβαρά κενά στη βάση δεδομένων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Η δημοσιονομική διόρθωση που καλείται να πληρώσει η Δημοκρατία φθάνει τα €2 εκατ. περίπου δεδομένου ότι το πρόστιμο ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού της ενίσχυσης που δόθηκε.

Η δεύτερη παράβαση έχει να κάνει με το σύστημα πολλαπλής συμμόρφωσης στο οποίο εκτός από τον ΚΟΑΠ συμμετέχουν το Τμήμα Γεωργίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και η Υπηρεσία Θύρας και Πανίδας. Η δημοσιονομική διόρθωση που καλείται να πληρώσει η Δημοκρατία είναι σε ποσοστό 1% των τελευταίων δύο χρόνων και προκύπτει συνολικά ένα ποσό γύρω στο €2 εκατ.

Σημειώνεται ότι βάσει των ευρημάτων ελέγχου της Κομισιόν σε ορισμένες περιπτώσεις ο ΚΟΑΠ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ανακτήσει μέρος των ποσών από τους αιτητές στους οποίους τους δόθηκαν παράτυπα ενισχύσεις.

Το θέμα ήγειρε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Ττίμης Ευθυμίου, σε πρόσφατη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες σε συνάντηση που είχε με τη διευθύντρια Ελέγχου Γεωργικών Πληρωμών της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Christine Borchman.

Στη συνάντηση με την κ. Borchman έγινε αναφορά στις δύο επιστολές δημοσιονομικής διόρθωσης που έχουν πρόσφατα αποσταλεί στον Οργανισμό και στο κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση προς μείωση του ποσοστού δημοσιονομικής διόρθωσης. Μέσα από τη συζήτηση, διαφάνηκε ότι υπάρχει διάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω το ποσοστό δημοσιονομικής διόρθωσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από πλευράς των Κυπριακών Αρχών στα πλαίσια σχετικής διαδικασίας. Ο Επίτροπος δεσμεύτηκε για την έγκαιρη αποστολή των όποιων πληροφοριών ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα διευκολύνουν την αναθεώρηση της απόφασης της για επιβολή δημοσιονομικών διορθώσεων στην Κύπρο.

Συγκαταλέγεται στα θετικά του νέου Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών και του Βοηθού του, που αν και οι έλεγχοι και τα ευρήματα των Ελεγκτικών Αρχών της ΕΕ διενεργήθηκαν πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, εντούτοις έθεσαν το πολύ σοβαρό αυτό θέμα σε πρώτη προτεραιότητα. Το πρόστιμο υπολογίζεται στα €4 εκατ., ωστόσο αναμένεται μείωση του, όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Περαιτέρω έχουν ληφθεί διορθωτικές ενέργειες που από τη μια θα μειώσουν τις πιθανότητες επιβολής μελλοντικών προστίμων στην Κύπρο από την ΕΕ από την άλλη όμως θα υποχρεώνουν τους Κύπριους γεωργούς και κτηνοτρόφους σε αυστηρότερη τήρηση των προβλεπόμενων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση και από τις δύο πλευρές για μια εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία προς όφελος της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του αγροτικού κόσμου.