ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 4 γνωστοί ηθοποιοί μας μαθαίνουν πώς καθαρίζουμε το κολοκάσι (ΒΙΝΤΕΟ)

a 160 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2079 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τέσσερις γνωστοί ηθοποιοί, ο Δημήτρης Αντωνίου, η Μαρίνα Αργυρίδου, ο Γιώργος Κυριάκου και η Νιόβη Χαραλάμπους μας μαθαίνουν πώς καθαρίζουμε σωστά το κολοκάσι, με την ευκαιρία της “Βραδιάς Γευσιγνωσίας Κολοκασιού” στις 4 Οκτωβρίου στο Nissaki Ayia Thekla Beach Bar & Restaurant.

Οι τέσσερις γνωστοί ηθοποιοί, που φέτος συμμετέχουν στη θεατρική παραγωγή του ΘΟΚ “Το Τρίτο Στεφάνι” συνεργάστηκαν πρόθυμα με τον Δήμο Σωτήρας, φτιάχνοντας ένα χρήσιμο αλλά και χιουμοριστικό βίντεο στο οποίο μας μαθαίνουν πώς καθαρίζουμε σωστά το κολοκάσι, παρέα με την γιαγιά Ανδριανού Παρασκευά.

Παράλληλα, στο βίντεο μας καλούν στην Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού, η οποία θα διεξαχθεί στις 4 Οκτωβρίου στο Nissaki Ayia Thekla Beach Bar & Restaurant, όπου θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν γνωστές αλλά και καινούριες γκουρμέ συνταγές που θα έχουν ως βάση το κολοκάσι από διάσημους σεφ.

Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού:
Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας, εορτάζοντας τα 40 χρόνια Φεστιβάλ Κολοκασιού, αποφάσισε να διοργανώσει το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, μια Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού στο παραλιακό εστιατόριο του Δήμου, Nissaki Ayia Thekla Beach Bar & Restaurant στην Αγία Θέκλα. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό ενώ παράλληλα στοχεύεται η προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος, για γνωριμία με το τοπικό έδεσμα της Σωτήρας.

O Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου με την καθοδήγηση του Προέδρου του, Executive Chef του Ξενοδοχείου Four Seasons, κ. Πανίκου Χατζηττοφή, θα μας παρουσιάσει ζωντανά διάφορες εκδοχές για εναλλακτικές συνταγές κολοκασιού, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τις δοκιμάζει. Την εκδήλωση θα ενισχύσουν με την παρουσία τους και η Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών της Ξενοδοχειακής Σχολής. Τις δικές του εναλλακτικές συνταγές θα παρουσιάσει και ο Executive Chef του Sunrise Hotel, κ. Αντώνης Αττούνης, ο οποίος κατάγεται από τη Σωτήρα.

Ο στόχος της εκδήλωσης είναι πολύπλευρος, καθώς αποσκοπεί πρωτίστως στη γνωριμία ντόπιων και ξένων επισκεπτών με το λαχανικό «σήμα κατατεθέν» της Σωτήρας, για το οποίο αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση και έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί για Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης ως «Κολοκάσι Σωτήρας» και «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας». Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί το περαιτέρω έναυσμα στους παραγωγούς του κολοκασιού για επικέντρωση στο προϊόν και η παράλληλη ενθάρρυνση των εστιατορίων της Κύπρου να εντάξουν στα πιάτα τους ένα από τα πιο γευστικά εδέσματα, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί με αμέτρητους τρόπους.

Η «Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού» έχει εγκριθεί προς επιχορήγηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος διαπίστωσε τις γενναίες προσπάθειες που επιτελεί το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του κολοκασιού ως τοπικό προϊόν, κάτι που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στον τουρισμό.

Η όλη εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό, ενώ στόχος είναι η παρουσία διάφορων περιπτέρων, στα οποία θα γίνεται παρουσίαση εναλλακτικών-gourmet συνταγών με βάση το κολοκάσι, έτσι ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μαγειρευτεί. Παράλληλα, θα υπάρχουν διάφορα περίπτερα τα οποία θα παρουσιάζουν την τοπική μας παράδοση και πολιτισμό, όπως παραδοσιακά επαγγέλματα, άλλα παραδοσιακά εδέσματα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Κολοκασιού:
Φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από το πρώτο Φεστιβάλ Κολοκασιού το οποίο διοργάνωσε για πρώτη φορά το Σωματείο του Ονήσιλου Σωτήρας το 1973. Με το Φεστιβάλ Κολοκασιού επιδιώκεται η προώθηση και η προβολή του κολοκασιού ως το τοπικό προϊόν της Σωτήρας, αλλά και η μετάδοση και διάδοση της αγάπης για το μοναδικό αυτό έδεσμα. Από την περσινή χρονιά, μέσω και της συνεργασίας των κολοκασοπαραγωγών με τον Δήμο Σωτήρας, πήραν σάρκα και οστά οι πολύχρονες προσπάθειες κατάθεσης του φακέλου του κολοκασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προϊόν με Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης. Παράλληλα, επιδιώκεται η ένταξη του κολοκασιού στους καταλόγους όλων των εστιατορίων, αρχικά στη Σωτήρας και εν συνεχεία σε ολόκληρη την Κύπρο.

Γνωρίστε το κολοκάσι:
Το φυτό Κολοκάσια είναι γένος μονοκοτυλήδονων φυτών της οικογένειας των αροϊδών, που ευδοκιμεί σε ελώδη ή υγρά εδάφη των τροπικών περιοχών της Ασίας. Πρόκειται για κονδυλώδεις, φυλλοβόλες ή αειθαλείς, πολυετείς πόες, ύψους 80-90 εκ., με μεγάλα αντίθετα φύλλα. Οι κόνδυλοί τους έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο και είναι βρώσιμοι.

Στην Ανατολή αποτελεί βασική τροφή των κατοίκων και είναι γνωστό με την ονομασία τάρο. Μπορείς να το συναντήσεις και με το όνομα αγκινάρα Ιερουσαλήμ, ενώ λέγεται επίσης sunroot ή sunchoke ή earth apple ή topinambur. Το κολοκάσι καλλιεργείτο στην αμερικανική ήπειρο, από ιθαγενείς Ινδιάνους, το οποίο το έφεραν για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1610 οι Γάλλοι μετανάστες της Βόρειας Αμερικής/Καναδά. Την ονομασία Topinambur την πήρε από το όνομα μιας φυλής ινδιάνων στη Βραζιλία. Το κολοκάσι βόηθησε τους Γάλλους μετανάστες να επιβιώσουν από το λιμό και το έστειλαν στη Γαλλία και στο Βατικανό. Οι Άγγλοι, αδυνατώντας να προφέρουν τη λέξη girasole, το αποκάλεσαν “Jerusalem Artichoke” (αγκινάρα των Ιεροσολύμων), ενώ οι κηπουροί του Πάπα το αποκάλεσαν “girasole articiocco” (αγκινάρα ηλιοτροπίου). Παρόλα αυτά η προέλευση του
ονόματος είναι αβέβαιη. Αν και γνωστό στους Ινδιάνους, οι Ευρωπαίοι φέρεται να το γνώρισαν όταν το ανακάλυψε ο θαλασσοπόρος captain Hook στη Χαβάη το 1778.

Μια άλλη πηγή αναφέρει ότι η παλαιότερη αναφορά στο Κολοκάσι της Κύπρου ανάγεται στο 1191 μ.Χ. σύμφωνα με την οποία σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στο Κάστρο Λεμεσού (Jeffery, 1926). Σήμερα, το Κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου, και ιδιαίτερα στη Σωτήρα.

Η φύτευση του Κολοκασιού αρχίζει τέλη Φεβρουαρίου (πρώιμη φύτευση) και συνεχίζεται μέχρι το Μάιο (όψιμη φύτευση) σε χωράφια με κοκκινόχωμα στα οποία έχει προηγηθεί καλλιέργεια με πλούσια λίπανση. Παράγει ένα μεγάλο κεντρικό ρίζωμα (μάππα), πολλά πλάγια ριζώματα (πούλλες) και μη εδώδιμα φύλλα.

Η παραγωγή του διατίθεται κυρίως στη ντόπια αγορά, ενώ κάποιες ποσότητες εξάγονται στη Μ. Βρετανία για την κυπριακή παροικία.

Αξιοσημείωτο για τη βιολογική αξία του κολοκασιού είναι το γεγονός ότι το κολοκάσι δεν ψεκάζεται καθόλου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λαχανικά, αποτελώντας έτσι ένα αμιγώς βιολογικό λαχανικό.

Η παραγωγή του κολοκασιού στη Σωτήρα
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την Απογραφή της Γεωργίας, η συνολική καλλιέργεια για το έτος 2012 ήταν 748 δεκάρια και 168 παραγωγοί, από τους οποίους τα 660 δεκάρια και οι 126 παραγωγοί προέρχονται από την επαρχία Αμμοχώστου, εκ των οποίων σχεδόν όλοι ανήκουν στην ομάδα κολοκασοπαραγωγών της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ: https://www.facebook.com/events/1486086711668845/
Περισσότερες πληροφορίες: www.sotira.org.cy ή στο 23821416