Δύο δίκτυα κινητής 4ης γενιάς – Έτοιμες ΜΤΝ και Primetel

a 88
a 1401

Ριζικές αλλαγές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τις δυνατότητες σύνδεσης κινητών και tablets με το ίντερνετ αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, με τις ΜΤΝ και Primetel να είναι έτοιμες να ανακοινώσουν και να λειτουργήσουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς – αποτελεί εξέλιξη της λεγόμενης 4ης γενιάς (4G) ή LTE (Long Term Evolution).

Το δικό της δίκτυο προβλέπεται να ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας η ΜΤΝ, που έχει οργανώσει για την εκκίνηση της λειτουργίας του δικού της δικτύου επόμενης γενιάς ειδική εκδήλωση για το βράδυ της Τρίτης.

Πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, προβλέπεται και η ανακοίνωση με ανάλογες εκδηλώσεις και του δικτύου LTE από πλευράς της Primetel, που ουσιαστικά υλοποιεί την άδεια της για δικό της δίκτυο κινητής τηλεφωνίας απευθείας με την τεχνολογία αυτή.

Η Cyta, όπως αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την Τρίτη, προωθεί επίσης δίκτυο της ίδιας τεχνολογίας και αναμένει ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τα τεχνικά δεδομένα των νέας γενιάς δικτύων της ΜΤΝ και της Primetel, οι συνδρομητές και χρήστες των δικτύων αυτών, θα μπορούν να έχουν συνδέσεις με θεωρητικές ταχύτητες που φτάνουν τα 100 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων (download) και στα 45 Mbps για την αποστολή (upload).

Οι πραγματικές που κυμαίνονται μεταξύ 60 Mbps και 70 Mbps στη λήψη δεδομένων και στα 25 Mbps έως 35 Mbps στην αποστολή. Στοιχεία χθεσινών μετρήσεων στην Κύπρο, έδειξαν πραγματικές ταχύτητες της τάξης 66-67 Mbps λήψης και 24-25 Mbps αποστολής δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες. Τα υφιστάμενα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, ακόμα και σε θεωρητικές συνθήκες με την πιο σύγχρονη τεχνολογία μέχρι τώρα, φτάνουν σε ταχύτητες τα 14.4Mbps (HSPA+).

Οι ταχύτητες σύνδεσης με το ίντερνετ των δικτύων LTE, επιτρέπουν με άνεση κάθε χρήση –ακόμα και τη χωρίς προβλήματα ασύρματη μετάδοση εικόνας υψηλής ευκρίνειας. Ουσιαστικά πρόκειται για ταχύτητες πολλαπλάσιες ακόμα και αυτών που έχει η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του ίντερνετ με σταθερές επίγειες συνδέσεις ίντερνετ στα σπίτια και τους χώρους εργασίας.

Λειτουργούν ήδη παράνομα στα κατεχόμενα

Η λειτουργία των εξελιγμένων δικτύων στην Κύπρο έχει σχετικά καθυστερήσει, αφού σε όλη την Ευρώπη έχουν ήδη λειτουργήσει. Δύο τέτοια δίκτυα λειτουργούν ήδη παράνομα και στα κατεχόμενα εδώ και ένα σχεδόν χρόνο. Παράλληλα, η λειτουργία των υπερυψηλών ταχυτήτων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, είναι φανερό ότι θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον ανταγωνισμό και την αγορά, αλλά και τη συμπεριφορά των χρηστών, που θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη ανεξαρτησία σύνδεσης χωρίς περιορισμούς, πολλές φορές καλύτερη και από τις επίγειες σταθερές συνδέσεις, ιδιαίτερα αν προσφερθούν προσιτές τιμές. Επίσης αναμένεται «μάχη» με σημαντικές προσφορές από τους δύο εναλλακτικούς παρόχους – MTN και Primetel, ενώ η Cyta είναι φανερό ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει το εκτόπισμά της με διάφορες προσφορές στο διάστημα μέχρι να είναι έτοιμη και η ίδια με εξελιγμένο δίκτυο κινητής.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ