Με συγγενείς καρδιοπάθειες υποφέρουν 4.000 παιδιά στην Κύπρο

det malas3 Ειδήσεις

Περίπου 4 χιλιάδες παιδιά και έφηβοι στην Κύπρο υποφέρουν με εκ γενετής συγγενείς καρδιοπάθειες με συχνότητα 1% στις γεννήσεις, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά… 

Σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών παιδιών, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών, ο Υπουργός τόνισε τη σημασία που το Υπουργείο Υγείας δίνει στις παθήσεις της καρδιάς και ανακοίνωσε ότι όλες οι εκδηλώσεις του τρέχοντος μηνός είναι υπό την αιγίδα του ιδίου.

Την σημασία της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης σε σωστά ιατρικά κέντρα τόνισε ο Υπουργός και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο τμήμα παιδοκαρδιολογικής κλινικής στο Μακάρειο αλλά και στις συνεργασίες με ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία του εξωτερικού όπως το Νοσοκομείο Schneider στο Ισραήλ (Schneider Children’s Medical Center of Israel) και το Ωνάσειο Νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Το Υπουργείο Υγείας δεν κάνει καμία έκπτωση όσο αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών στις καρδιοπάθειες, σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός και ανέφερε ότι τα νοσοκομεία με τα οποία γίνονται συνεργασίες αξιολογούνται.

Σε ό,τι αφορά την αποστολή εκτάκτων περιστατικών στην Αγγλία ο Υπουργός είπε ότι έχει αναθεωρηθεί η πολιτική αυτή και διευκρίνισε ότι «η αναθεώρηση της πολιτικής δεν έχει να κάνει με το κόστος αυτό κάθε αυτό αλλά με την πολιτική που αυτά τα κέντρα ακολουθούσαν για την αντιμετώπιση των περιστατικών».

Στο Ισραήλ, είπε, «το συμφέρον του ασθενούς και μόνο του ασθενούς τίθεται πάνω από όλα και όχι το οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον».

Ο κ. Μαλάς χαρακτήρισε την κλινική που λειτουργεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο «εξαιρετική κλινική» ενώ πρωταρχικός σκοπός του Υπουργείου είναι να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο και ήδη ειδικοί έχουν διαβεβαιώσει ότι τα περιστατικά αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο, είπε.

Η σύζυγος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Ελση Χριστόφια σε σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο, στην πολύχρονη και ανεκτίμητη προσφορά του Συνδέσμου και είπε ότι ο σύνδεσμος με συντονισμένες προσπάθειες με το κράτος έχει επιτύχει τους στόχους του.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών παιδιών από το 1985, έτος ιδρύσεως του συνδέσμου, μέχρι και σήμερα έχει συμβάλλει στην πληροφόρηση του κοινού για τις συγγενείς καρδιοπάθειες, στην επιχορήγηση προγραμμάτων και στην διοργάνωση σεμιναρίων.

«Η ανάπτυξη του τομέα της υγείας και η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με το συνολικό πνεύμα της πολιτικής της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια» ανέφερε η κ. Χριστόφια.

Καταλήγοντας η κ. Χριστόφια εξέφρασε την εκτίμησή της στα μέλη του συνδέσμου για την προσφορά τους.

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου Γιώργος Ελευθεριάδης είπε στην ομιλία του ότι «το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να είναι ο καταλύτης για τη συνέχιση του υψηλού επιπέδου και περαιτέρω ανάπτυξης της παιδοκαρδιολογίας στην Κύπρο για το καλό των ασθενών χρησιμοποιώντας την πείρα και γνώση που αποκτήθηκε τα τελευταία 27 χρόνια».

Από την ίδρυσή του το 1985 στόχοι του συνδέσμου με κύριο μέλημά του, είπε ο κ. Ελευθεριάδης, είναι η ορθή ιατρική φροντίδα, η ψυχολογική, οικονομική και κοινωνική στήριξη των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με συγγενή καρδιοπάθεια και των οικογενειών τους.

Σημείωσε ακόμα ότι από τον Σεπτέμβριο του 2011 άρχισε η επαναλειτουργία της παιδοκαρδιολογικής κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο στελεχωμένη με δύο παιδοκαρδιολόγους και πρόσθεσε ότι από την λειτουργία της παιδοκαρδιολογικής κλινικής Μακάρειο μέχρι και σήμερα ο σύνδεσμος προσκαλεί, με έξοδα δικά του, δύο φορές το χρόνο παιδοκαρδιολόγους και παιδοχειρούργους από τα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας και εξετάζουν περιστατικά μαζί με τους Κύπριους ιατρούς.

Ο κ. Ελευθεριάδης χαιρέτισε στην ενέργεια του Υπουργού Υγείας και όλων των εμπλεκομένων για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον παιδοκαρδιοχειρούργο Δρ. Καλαγκό, ο οποίος θα διενεργήσει παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στην Κύπρο τέλος του Φεβρουαρίου.

Τέλος ο κ. Ελευθεριάδης αναφέρθηκε στις θέσεις και ανησυχίες του συνδέσμου λέγοντας ότι το Υπουργείο θα πρέπει να αποφασίσει να επιλέξει και να συνεργαστεί με εγνωσμένα αξίας κέντρα του εξωτερικού που διενεργούν παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Καταλήγοντας επανέλαβε τη στήριξη του συνδέσμου τους ιατρούς, στα μέλη και στις οικογένειες τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ