Με μεγάλη επιτυχία το ανανεωμένο 41ο Φεστιβάλ Κολοκασιού (photos)

a2 2 Ειδήσεις
Με μεγάλη επιτυχία και με περισσότερους από 4 χιλιάδες παρευρισκόμενους ολοκληρώθηκε το 41ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού του Δήμου Σωτήρας την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Στάδιο Σωτήρας.

a2 12 Ειδήσεις

To Φεστιβάλ είχε ως στόχο τη γνωριμία ντόπιων και ξένων επισκεπτών με το τοπικό έδεσμα της Σωτήρας, τη γευσιγνωσία εναλλακτικών συνταγών από κολοκάσι από διακεκριμένους σεφ υπό την καθοδήγηση του εμπνευστή των εναλλακτικών συνταγών με κολοκάσι Ανδρέα Πασκουή.

a7 Ειδήσεις

Η φετινή διοργάνωση σηματοδότησε και την ριζική αλλαγή και ανανέωση του Φεστιβάλ του Κολοκασιού, το οποίο διοργάνωνε από το 1973 το Σωματείο Ονήσιλος Σωτήρας. Με το φετινό φεστιβάλ, σηματοδοτήθηκε μία στροφή του Φεστιβάλ προς μια ποιοτικότερη διοργάνωση η οποία επικεντρώθηκε στην προβολή του κολοκασιού ως ένα σημαντικό γαστρονομικό προϊόν.

a6 Ειδήσεις

Η άψογη διοργάνωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους περισσότερους από 4 χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ. Περισσότεροι από 200 εθελοντές στήριξαν την όλη διοργάνωση αλλά και τα περίπτερα των Οργανωμένων Συνόλων της Σωτήρας, ενώ το Super FM βρέθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ για ένα Live Link με τις ραδιοφωνικές παραγωγούς Δήμητρα Μακρυγιάννη και Χριστίνα Δημητρίου.

a8 Ειδήσεις

Εκτός από τα περίπτερα που προσέφεραν παραδοσιακές συνταγές, σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα παρουσιάστηκαν νέες εναλλακτικές συνταγές με βάση το κολοκάσι με εμπνευστή και δημιουργό τους τον εθελοντή Αντρέα Πασκουή, τις οποίες το κοινό μπορούσε να δοκιμάσει δωρεάν. Οι συνταγές που παρουσιάστηκαν ήταν Τάρτα Κολοκασιού με Χαλλούμι Σωτηρκάτικο, Σαλάτα Σωτήρας με κολοκάσι, Γεμιστές Τορτίγιες με Κολοκάσι και Αβοκάντο, Σοκολατένιες Τρούφες Κολοκασιού, Νηστίσιμο Μπιφτέκι Κολοκασιού με Σολωμό και Άνηθο, Σαλάτα με Ψητό Κολοκάσι και Φέτα, Cheesecake με Κολοκάσι και Μάνγκο ενώ παρουσιάστηκαν και οι συνταγές Καζαντιπί με Κολοκάσι και Σούπα Βελουτέ με Κολοκάσι από τον υπεύθυνο της κουζίνας της ταβέρνας “Αρχοντικό”, Κωστάκη Κωνσταντίνου.

a9 Ειδήσεις

Ο Υπουργός Γεωργίας, κ. Νίκος Κουγιάλης πέρασε από τα περίπτερα και δοκίμασε τις συνταγές ενώ του παρουσιάστηκαν από τον Αντρέα Πασκουή και πρωτοπόρες τεχνικές κοψίματος, αποθήκευσης, μαγειρέματος και σερβιρίσματος του κολοκασιού. Ο Υπουργός Γεωργίας, ανέφερε ότι οι παρουσιάσεις των περιπτέρων αποτελούν κάτι το μοναδικό για την κυπριακή γεωργία και κουζίνα.

Ο υπουργός Γεωργίας, χαιρετίζοντας το 41ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού, ανέφερε μεταξύ άλλων. “Μέσα από τον χρόνο και την ιστορική παράδοση βλέπουμε ότι αναμφισβήτητα το κολοκάσι είναι παραδοσιακό προϊόν του τόπου μας αφού οι ιστορικές αναφορές για την παρουσία του στην Κύπρο υπάρχουν από τον 12ο αιώνα”, υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας, δηλώνοντας ότι το “Κολοκάσι Σωτήρας” θα κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ.

a3 2 Ειδήσεις

Η άριστη προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και η ανάπτυξη συγκεκριμένων τεχνικών καλλιέργειας από τους ίδιους τους παραγωγούς, έχουν καταστήσει το προϊόν αυτό ξεχωριστό και μοναδικό και είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που τονίστηκαν περισσότερο στο φάκελο για κατοχύρωση της ονομασιάς “Κολοκάσι Σωτήρας” ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας. ‘Ή κατοχύρωση του κολοκασιού ανέφερε ο κ. Κουγιάλης, θα δώσει μια άλλη διάσταση στο προϊόν, προβάλλοντας ιδιαίτερα τον τοπικό και παραδοσιακό του χαρακτήρα του αλλά και την αυξημένη διατροφική του ποιότητα του. Παράλληλα μέσω της κατοχύρωσης οι παραγωγοί θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν συγκεκριμένα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 όπως για παράδειγμα το μέτρο για την προώθηση και διαφήμιση των ποιοτικών προϊόντων, στο οποίο προβλέπονται επιδοτήσεις ύψους μέχρι 100.000 ευρώ ανά τριετία”.

a10 Ειδήσεις

Την παράσταση έκλεψε η παρουσίαση επί σκηνής του αποκλειστικού για το Φεστιβάλ “Κοκτέιλ Κολοκασιού” το οποίο παρουσίασε η γραμματέας της Κυπριακής Ένωσης Μπαρτέντερ, Φωτεινή Πισία.

Την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε η Αρχισυντάκτρια του περιοδικού TIME OUT, Σίλια Ιωαννίδου, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξαν οι “Μικροί Ρεμπέτες” με ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη.

a5 Ειδήσεις

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι Bogaz Musique έντυσαν καλλιτεχνικά την εκδήλωση σε ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα με την μοναδική ερμηνεία της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

Εκτός από τον Υπουργό Γεωργίας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ, Κώστας Κουμή, ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας και η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου, Φλωρεντία Σάββα.

Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν το περιοδικό Time Out Cyprus και η ιστοσελίδα Sotiranews.com

Μεγάλοι Χορηγοί της εκδήλωσης: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ΣΠΕ Κοκκινοχωρίων και Εταιρεία Catering “Food2Impress”.

a4 1 Ειδήσεις

“Red Fire Kolokasi Coctail”

Υλικά:
3 Cl Zivania Red Loel (Ζιβανια Κόκκινη )
1 cl Grand Marnier (Λικέρ Από Κουμκουάτ )
1 cl Ginger Real Syrup (Σιρόπι Τζινζερ )
1 Cl Elder Flower Syrup Monin (Σιρόπι Ζαμπουκος )
10 Cl Beach Juice Keo (Χυμός Ροδάκινο )
Decoration:
Φύλλα από Κολοκαση και λουλούδια καραμελώμενα από κολοκαση αρωματισμένα από σιρόπι βανίλιας.

Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ Κολοκασιού στο Facebook πατώντας εδώ



SotiraNews