Κλείδωσε στο 47,5% το κλείδωμα στην Τράπεζα Κύπρου

blogger image 157980192 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Τον γόρδιο δεσμό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου θα λύσει σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης, ανακοινώνοντας, εκτός απρόοπτου, κούρεμα 47,5% των καταθέσεων και τη μετατροπή τους σε μετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αυτή δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο διοικητής θα προχωρήσει στα πλαίσια της δικαιοδοσίας που του παρέχει η νομοθεσία ως Αρχή Εξυγίνασης.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις ήταν θρίλερ και μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχε κατάληξη. Ο διοικητής της Κεντρικής Πανίκος Δημητριάδης ενημέρωσε χθες το βράδυ τον υπουργό για την απόφασή του. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα για την Τράπεζα Κύπρου, που πρέπει να βγει από το καθεστώς εξυγίανσης στις 31 Ιουλίου.

Μετά την κίνηση του κουρέματος αυτό θα γίνει διαθέτοντας ισχυρά εποπτικά κεφάλαια και δείκτη Core Tier I στο 12,2% και πρόσθετο μαξιλάρι ασφαλείας για παν ενδεχόμενο €700 εκατ.

Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στην Κεντρική ότι θα πρέπει μέχρι την Τρίτη να έχει όλα τα δεδομένα ενώπιόν της για να αποφασίσει το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη να δοθεί στην Τράπεζα Κύπρου το δικαίωμα να ασκεί πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αισθάνεται ότι και η λύση που πρότεινε μπορούσε να βοηθήσει την Τράπεζα Κύπρου να βγει με ικανοποιητικά εποπτικά κεφάλαια και να υπάρξει μια συμβιβαστική φόρμουλα.

blogger image 157980192 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου