Με ή χωρίς γραβάτα, χωρίς γραβάτα, αλλά με κοστούμι, με καλό ή σπορ παντελόνι, οι κανόνες του αντρικού στιλ είναι κάποτε λιγότερο αυστηροί, αλλά πάντα συγκεκριμένοι.
Μπορεί για τα κολάρα των αντρικών πουκαμίσων να μην έχει γίνει τόσος θόρυβος, όσος για το μήκος μιας γυναικείας φούστας, όμως, η αλήθεια είναι ότι μέσα στα χρόνια, το κορυφαίο ρούχο της ανδρικής ντουλάπας έχει υποστεί αλλαγές και τροποποιήσεις, ανάλογα με την ιδιότητα και την περίσταση που πρέπει να υπηρετήσει αυτός που το φοράει. Επίσης, κάποτε έτεινε να γίνει πεποίθηση ότι οι κανόνες του στιλ έπαψαν να ισχύουν για το πουκάμισο κι ότι δίκην ευκολίας και άνεσης μπορούσε να το φορέσει κανείς με οτιδήποτε.
Ωστόσο, όταν ο λόγος γίνεται για αντρικό πουκάμισο, η ουσία βρίσκεται πάντα στο κολάρο, το σημείο του ρούχου που μπορεί να εκθέσει ή να αναδείξει ένα αντρικό ντύσιμο για οποιαδήποτε περίσταση. Και φυσικά, ο κόσμος της αντρικής μόδας έχει αρχίσει και πάλι να ασχολείται με όλο αυτό, εξαιτίας των εμφανίσεων του Ντόναλντ Τραμπ που πυροδότησαν εκ νέου συζητήσεις για το πότε η γραβάτα φαντάζει γραφική ή γελοία και πότε στέκει στο ύψος της.
Και επειδή στο απολύτως επίσημο look δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη, όμως, στο πιο χαλαρό σημειώνονται… έκτροπα, οι ειδικοί δίνουν μερικές απαντήσεις που διαλύουν τους μύθους αναφορικά με το τι είναι σωστό και τι όχι στο ανδρικό πουκάμισο.
Ο κανόνας της ζώνης που συνδυάζεται ή έστω θυμίζει χρωματικά το παπούτσι, καλό είναι να τηρείται, όσο το δυνατόν περισσότερο.
1. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Φοριέται χωρίς γραβάτα;
Η απάντηση είναι “ναι”, όταν το πουκάμισο έχει φαρδύ κολάρο ή απέχουν αρκετά μεταξύ τους οι γωνίες του γιακά. Γενικώς, ας είναι ξεκάθαρο ότι δεν πάνε όλοι οι γιακάδες σε όλους τους ανδρικούς σωματότυπους. Κάποιοι γιακάδες είναι φτιαγμένοι για γραβάτα, κάποιοι όχι. Αν θυμάστε ότι το μέγεθος της γραβάτας πρέπει να είναι ανάλογο με εκείνο του γιακά -για να αποφεύγετε το γραφικό αποτέλεσμα της τεράστιας γραβάτας, σε ένα τόσο δα γιακαδάκι- δεν υπάρχει περιθώριο λάθους.
2. Πώς συνδυάζεται πουκάμισο και γραβάτα;
Εξαρτάται. Υπάρχουν τρία βήματα για έναν αξιοπρεπή συνδυασμό. α) Πουκάμισο σε ουδέτερο χρώμα (γκρι, καφέ, λευκό, μπεζ) με μονόχρωμη γραβάτα, σε αντίθετους τόνους και ει δυνατόν πιο σκούρους χρωματικά – ίσως το πιο ασφαλές σετάρισμα. β) Πουκάμισο με prints ή έντονα μοτίβα, με μονόχρωμη γραβάτα, κατά προτίμηση πιο λεπτή και στενή απ’ ό,τι συνήθως. γ) Αν η γραβάτα είναι σε έντονο μοτίβο έως εξεζητημένο, το πουκάμισο ας είναι μονόχρωμο.
3. Τι γίνεται όταν στην εξίσωση μπαίνει και το κοστούμι;
Ο κανόνας εδώ για να αποφεύγονται λάθη και υπερβολές είναι απλός: ποτέ καλοκαιρινό κοστούμι με χειμερινό πουκάμισο και τανάπαλιν. Εφ’ όσον ληφθεί υπ’ όψιν αυτό, μετά το μόνο που πρέπει να θυμάται κανείς είναι ότι δεν είναι σπουδαίος συνδυασμός το μαύρο κοστούμι με λευκό πουκάμισο χωρίς γραβάτα (που σημαίνει, λοιπόν, ότι επιβάλλεται), ενώ μαύρο κοστούμι με σιελ πουκάμισο με γραβάτα είναι κάτι που δεν τολμάμε ποτέ.
4. Προσοχή στο mix ‘n’ match
Ο συνδυασμός σπορ παντελόνι με καλό πουκάμισο μπορεί να θεωρηθεί ακραία, αλλά αποτελεί πιο ασφαλή επιλογή από το καλό παντελόνι με t-shirt που καλό είναι να αποφεύγεται ακόμη και για την πιο χαλαρή περίσταση. Επίσης, ο κανόνας της ζώνης που συνδυάζεται ή έστω θυμίζει χρωματικά το παπούτσι, καλό είναι να τηρείται, όσο το δυνατόν περισσότερο.
Πηγή:Lifo.gr / Business Insider