Πάμε για 5 εκ. τουρίστες το 2030

a 16 Ειδήσεις
a 529 Ειδήσεις



Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης παρουσίασαν οι εμπειρογνώμονες
Οι προτάσεις στην ίδια μελέτη προβλέπουν ότι θα αποφέρουν μέχρι το 2030 αύξηση στα έσοδα κατά 185%, ενώ αναμένεται 64% περισσότερη εργοδότηση προσωπικού.

Το νέο ρηξικέλευθο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα μας, που εκτιμήθηκε ότι θα φέρει 82% περισσότερους επισκέπτες μέχρι το 2030, παρουσίασαν χθες εμπειρογνώμονες. Οι προτάσεις περιέχονται σε μελέτη που αφορά τον καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, η οποία διεξήχθη μετά από πρωτοβουλία της Προεδρίας στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη και παρουσιάστηκε χθες ενώπιον διυπουργικής επιτροπής στο Προεδρικό Μέγαρο. Μάλιστα, οι προτάσεις στην ίδια μελέτη προβλέπουν ότι θα αποφέρουν μέχρι το 2030 αύξηση στα έσοδα κατά 185%, ενώ αναμένεται 64% περισσότερη εργοδότηση προσωπικού.

 Συγκεκριμένο πλάνο
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, για πρώτη φορά καταρτίστηκε μια ολοκληρωμένη, εμπεριστατωμένη Εθνική Στρατηγική, που παρουσιάζει όχι μόνο στόχους ποσοτικούς και ποιοτικούς, αλλά και συγκεκριμένο πλάνο με προτεινόμενες δράσεις και χρονοδιαγράμματα για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, καθώς και από ποιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με χρονικό ορίζοντα το 2017-2030.

Οι εμπειρογνώμονες, μεταξύ άλλων, επεσήμαναν ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί, μέχρι το 2030, ένας αειφόρος ολόχρονος τουριστικός προορισμός, που θα προσελκύει ετησίως πέραν των 4.8 εκ. ξένων τουριστών και πέραν των 6 εκ. συνολικά, 40% εκ των οποίων κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου.

 Το νέο προτεινόμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στοχεύει στην προσέλκυση τουριστών με υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη και τη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την Κύπρο, για την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και την οικονομία.

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός
Οι ποιοτικοί στόχοι αποβλέπουν στον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό με μεικτής χρήσης θέρετρα, την αναβάθμιση των υφιστάμενων τουριστικών συμπλεγμάτων με καλύτερες υπηρεσίες, τη βελτίωση της οπτικής αισθητικής, τη δημιουργία νέων προϊόντων και πλούσιων εμπειριών για τους τουρίστες με έμφαση στην τοπική κληρονομιά, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον, συμβάλλοντας παράλληλα και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Κύπριων πολιτών.

 Κλειδί στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής, όπως επισημάνθηκε, αποτελεί η βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου και του συστήματος διακυβέρνησης στη βάση διεθνών καλών πρακτικών, το οποίο συνάδει και με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας στρατηγικής και εποπτικής Αρχής, του Υφυπουργείου Τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συνέδριο ΠΑΣΥΞΕ
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων ανακοίνωσε ότι το καθιερωμένο του Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί, για 39η κατά συνέχεια χρονιά, την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017, στο ξενοδοχείο HILTON PARK, στη Λευκωσία.

Το γενικό θέμα του Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, είναι:

«Ο κυπριακός τουρισμός στη νέα εποχή-πορεία της σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης». Κey-note Εισηγητής του Συνεδρίου θα είναι ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κ. Κ. Πετρίδης και εισηγητές του συνεδρίου θα είναι ο κ. Ph. Iveson, Purchasing Director, TUI GROUP-EASTERN MEDITERRANEAN, η κα Μ. Κουρούπη, Senior Manager Marketing & Communications, HERMES AIRPORTS, ο Δρ Αλ. Αποστολάκης, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ο κ. Π. Γιαννούδης, Γενικός Διευθυντής, UiBS UNITED BUSINESS SOLUTIONS LTD και ο κ. M. Sukkar και η κα El. Christopher, Director και Head of Consultancy & Business Development αντίστοιχα, WORLD TRADE CENTER CYPRUS. Συντονιστής της συζήτησης/debate με τη συμμετοχή όλων των ομιλητών θα είναι ο κ. Π. Πετράκης, Συνέταιρος-Υπεύθυνος Υπηρεσιών Τουριστικών Επιχειρήσεων της PwC Cyprus.

Βλέπει αύξηση ο Λ. Αβρααμίδης
Θετικές είναι οι προοπτικές για τον τουρισμό για το τρέχον έτος όσον αφορά την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου, Λάκης Αβρααμίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί και φέτος η αυξητική τάση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο που παρατηρήθηκε πέρσι.

 Στις δηλώσεις του ο κ. Αβρααμίδης ανέφερε ότι «από την αρχή του χρόνου τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα δράσης για τη νέα τουριστική σεζόν της Επαρχίας Αμμοχώστου με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την παρουσία μας σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού.

Φέτος αρχίσαμε με την παρουσία μας στην έκθεση τουρισμού στο Σεντ Γκάλεν της Ελβετίας, όπου διαπιστώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον από τους εκεί τουριστικούς πράκτορες».

Εξήγησε ότι «οι τουριστικοί πράκτορες επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την Κύπρο, ενώ είναι αισθητή η αύξηση που σημειώνεται κάθε χρόνο στις αφίξεις τουριστών από την Ελβετία, δεδομένου ότι προτιμούν την επαρχία Αμμοχώστου και υπάρχουν και απ’ ευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο Λάρνακας».

Πηγή: Sigmalive