Από 5 ετών στο νηπιαγωγείο κι από 6 στο δημοτικό

a 50 Ειδήσεις, Εκπαίδευση, Εκπαιδευτικό Σύστημα
a 494 Ειδήσεις, Εκπαίδευση, Εκπαιδευτικό Σύστημα

Μετά από 17 χρόνια εφαρμογής των υφιστάμενων προνοιών, τη σταδιακή επέκταση στο όριο ηλικίας των παιδιών που γράφονται σε νηπιαγωγεία και στην πρώτη τάξη Δημοτικού, μελετά το υπουργείο Παιδείας, αρχής γενομένης από τη σχολική χρονιά 2018-2019.

Η εν λόγω πρόταση, η οποία βρίσκει εφαρμογή στις περισσότερες χώρες τις ΕΕ, αποτελεί μεταξύ άλλων μέτρο μείωσης του γλωσσικού και μαθηματικού αναλφαβητισμού αλλά και συνταγή επιτυχίας για καλύτερη μαθητική επίδοση περισσότερων παιδιών. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει το Υπουργείο, η εν λόγω επέκταση «προωθείται για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους, αφού θα δώσει τη δυνατότητα στα επηρεαζόμενα παιδιά να φοιτήσουν τόσο στην προδημοτική και κυρίως στην Α΄τάξη, έχοντας μεγαλύτερη μαθησιακή και συναισθηματική ετοιμότητα και ωριμότητα».

Όπως αναφέρεται, «τα ερευνητικά δεδομένα, καθώς και η εμπειρία εκπαιδευτικών και γονέων, συνηγορούν στο γεγονός ότι στην ηλικία αυτή ορισμένα παιδιά, στην πλειοψηφία τους αγόρια, είναι μαθησιακά και συναισθηματικά ανώριμα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου, ενώ η μαθησιακή τους ετοιμότητα όπως και η σωματική και γνωστική τους ανάπτυξη ποικίλλουν σημαντικά».

Πηγή: Philenews