Αποζημιώσεις €50 εκατ. διεκδικεί η Primetel από τη CYTA

CE91 14 Ειδήσεις
CE91 27 Ειδήσεις

Σε δικαστικό μαραθώνιο, που μπαίνει σε σημαντική φάση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, εξελίσσεται η διεκδίκηση από πλευράς Primetel αποζημιώσεων από τη Cyta για ισχυριζόμενες ζημιές και απώλειες εσόδων λόγω μονοπωλιακών πρακτικών, καταχρηστικής εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης κ.τ.λ.

Οι διεκδικήσεις της Primetel βασίζονται κυρίως σε αποφάσεις της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στη βάση καταγγελιών της ιδιωτικής εταιρείας –ανταγωνίστριας της Cyta– για τις οποίες εκδόθηκαν καταδικαστικές αποφάσεις και επιβλήθηκαν σημαντικά πρόστιμα. Να σημειωθεί ότι η Cyta, από την πλευρά της, έχει προσβάλει νομικά τις αποφάσεις αυτές της ΕΠΑ, με κάποιες να έχουν ακυρωθεί, σε όλες τις περιπτώσεις, για διαδικαστικούς λόγους και όχι επί της ουσίας των αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε τρεις περιπτώσεις, με αποφάσεις του Ανωτάτου και του Διοικητικού Δικαστηρίου, ακυρώθηκαν ομαδικά αποφάσεις της ΕΠΑ λόγω σύνθεσης του διοικητικού της συμβουλίου, στην πρώτη περίπτωση λόγω συμμετοχής μέλους Δημοτικού Συμβουλίου, στη δεύτερη λόγω παράτυπου διορισμού του προέδρου του δ.σ. και στην τρίτη λόγω συμμετοχής στελέχους κόμματος.

Σύμφωνα με στοιχεία, η Primetel από το 2005 μέχρι τώρα έχει καταχωρήσει κατά της Cyta συνολικά δέκα προσφυγές, εκ των οποίων να σημειωθεί ότι η μία περίπτωση αφορούσε και αυτεπάγγελτη έρευνα της ΕΠΑ. Από επτά από αυτές, η ΕΠΑ έχει καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση κατά της Cyta, ενώ για άλλες τρεις εκκρεμεί η απόφαση. Συνολικά, η ΕΠΑ στις επτά προσφυγές της Primetel κατά της Cyta έχει επιβάλει στον ημικρατικό οργανισμό διοικητικές ποινές ύψους €8,1 εκατ.

Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, μπαίνει σε ουσιαστική φάση η εκδίκαση των πρώτων αγωγών για αποζημιώσεις, γεγονός που δημιουργεί όχι μόνο νομικό αλλά και ευρύτερο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για τον τομέα του ίντερνετ, των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας όπως τα sms κ.τ.λ. Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον προκαλεί και το συνολικό ύψος των αιτούμενων αποζημιώσεων, που ξεπερνά κατά πολύ τα €50 εκατ.

Η παλαιότερη από τις καταγγελίες της Primetel κατά Cyta υποβλήθηκε στην ΕΠΑ πριν σχεδόν 13 χρόνια, τον Απρίλιο του 2004. Αφορούσε κατ’ ισχυρισμόν καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης που κατείχε η ΑΤΗΚ στην παροχή της απαραίτητης υποδομής και υπηρεσιών, ώστε να ήταν δυνατή η παροχή γραπτών μηνυμάτων αξίας στο καταναλωτικό κοινό από ανεξάρτητους παρόχους. Δεν είχε εκδοθεί απόφαση μέχρι το 2007 οπότε και κρίθηκε από το Ανώτατο παράνομη η σύνθεση της ΕΠΑ, έτσι όλες οι υποθέσεις εξετάστηκαν εξ αρχής. Η απόφαση εκδόθηκε τελικά το 2012 και κρίθηκε ότι η Cyta ακολούθησε καταχρηστικές πρακτικές. Ο ημικρατικός οργανισμός προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο απέρριψε την προσφυγή, ωστόσο τότε ακυρώθηκαν για δεύτερη φορά αποφάσεις της ΕΠΑ – κρίθηκε παράτυπος ο διορισμός της προέδρου της.

Η καταγγελία εξετάστηκε για τρίτη φορά και η ΕΠΑ εξέδωσε καταδικαστική απόφαση επιβάλλοντας πρόστιμο €130.000. Η Primetel καταχώρησε αγωγή για την υπόθεση αυτή, με την οποία αξιώνει ως αποζημιώσεις για τη ζημιά που υπέστη στα συμφέροντά της ποσό πέραν των €600.000.

Ακολούθησε και δεύτερη ανάλογη καταγγελία από την Primetel κατά της Cyta το 2005 για μη παροχή υπηρεσιών σύντομων γραπτών μηνυμάτων προστιθέμενης αξίας στους εναλλακτικούς παρόχους. Για την οποία η ΕΠΑ επίσης έκρινε ότι οι πρακτικές του ημικρατικού οργανισμού δεν ήταν σύννομες, επιβάλλοντας πρόστιμο €960.000. Η Cyta υπέβαλε έφεση που απορρίφθηκε από το Ανώτατο το 2015 και μετέπειτα εφεσίβαλε και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την οποία εκκρεμεί απόφαση. Η Primetel καταχώρησε αγωγή αξιώνοντας ως γενικές και ειδικές αποζημιώσεις από τη Cyta ποσό πέραν του €1,7 εκατ. Η εκδίκαση της αγωγής βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη.

Στα €8 εκατ. ανέρχονται οι αποζημιώσεις που διεκδικεί η Primetel σε άλλη υπόθεση που αφορά τη χωρητικότητα στο καλωδιακό σύστημα MINERVA, όπου η ΕΠΑ, μετά από καταγγελία της Primetel, έκρινε ότι η Cyta επέβαλε αθέμιτες και υπερβολικά ψηλές τιμές. Για την υπόθεση αυτή η ΕΠΑ επέβαλε στη Cyta διάφορες ποινές που ανέρχονται συνολικά σε €1.016.425, με τον ημικρατικό οργανισμό επίσης να έχει προσφύγει ζητώντας ακύρωση της απόφασης της ΕΠΑ από το Διοικητικό Δικαστήριο.

Με άλλη αγωγή της Primetel κατά της Cyta, που είναι ορισμένη επίσης για την ερχόμενη εβδομάδα στο Δικαστήριο, το ποσό των διεκδικούμενων αποζημιώσεων υπερβαίνει τα €2 εκατ. Αφορά απόφαση της ΕΠΑ σε άλλη καταγγελία, σε σχέση με επιβολή αθέμιτων τιμών για αγορά δικαιώματος χρήσης διεθνούς χωρητικότητας στο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα SMW-3 που συνδέει Κύπρο με Λονδίνο. Η ΕΠΑ δικαίωσε την Primetel και επέβαλε στη Cyta πρόστιμο €295.277. Για αυτή την απόφαση της ΕΠΑ επίσης εκκρεμεί προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Διεκδίκηση €34 εκατ. για miVision και i-choice

Δύο νέες καταγγελίες της Primetel κατά της Cyta αφορούσαν τις υπηρεσίες i-choice και miVision. Η πρώτη υποβλήθηκε το 2005 για την οποία η ΕΠΑ και πάλι έκρινε ότι υπήρξαν αθέμιτες πρακτικές και επέβαλε με απόφασή της το 2012 στον ημικρατικό οργανισμό διοικητικό πρόστιμο €2.150.680, ενώ εκκρεμεί και δεύτερη καταγγελία για το ίδιο θέμα για την περίοδο 2009-2013.

Για την πρώτη απόφαση ΕΠΑ και την ποινή η Cyta προσέφυγε στο Ανώτατο. Το Ανώτατο, με απόφασή του στις 22 Δεκεμβρίου 2016, επικύρωσε την απόφαση της ΕΠΑ για «ληστρική τιμολόγηση» σε σχέση με τη miVision και τη δεσμοποίηση miVision και i-choice για την περίοδο από το 2004 έως το 2008, και το συνολικό πρόστιμο των €1.720.544 από τα €2.150.680 που είχαν επιβληθεί. Ακύρωσε ταυτόχρονα τις €430.136 από το σύνολο των €2.150.680 σε σχέση με την παράβαση για την υπηρεσία i-choice για την περίοδο από το 2004 έως το 2006.

Η Primetel, με βάση την απόφαση της ΕΠΑ, καταχώρησε το 2008 αγωγή εναντίον της ΑΤΗΚ, με την οποία αξιώνει αποζημιώσεις πέραν των €34 εκατ. Η αγωγή εξετάζεται από το Δικαστήριο και η ακρόαση της υπόθεση είναι ορισμένη την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακόμα μία πιο πρόσφατη –του 2012– καταγγελία της Primetel κατά της Cyta στην ΕΠΑ αφορούσε στη Συμφωνία Αποκλειστικότητας μεταξύ της Cyta και της Multichoice σχετικά με τη διάθεση του τηλεοπτικού περιεχομένου της δορυφορικής πλατφόρμας NOVA Κύπρου μέσω της Cytavision. Για την υπόθεση αυτή, η ΕΠΑ διεξήγαγε ήδη αυτεπάγγελτη έρευνα επιβάλλοντας στην ΑΤΗΚ πρόστιμο ύψους €2.900.000.

Η τελευταία καταγγελία Primetel κατά Cyta στην ΕΠΑ υποβλήθηκε το 2014 με αντικείμενο την κατ’ ισχυρισμόν επιβολή αθέμιτων λιανικών τιμών για την υπηρεσία Cytavision και τις δεσμοποιημένες υπηρεσίες Internet Home και Cytavision με πρόθεση τον εξοβελισμό του ανταγωνισμού για την περίοδο 2009-2013. Η καταγγελία εξετάζεται από την ΕΠΑ.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί και η εξέταση καταγγελίας της Primetel στην ΕΠΑ κατά από κοινού των Cyta και Lumiere TV για κατ’ ισχυρισμόν εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η Cyta και της δεσπόζουσας θέσης που κατείχε η LTV, την περίοδο που αφορά η καταγγελία, στην αγορά περιεχομένου υψηλής στάθμης. Η καταγγελία αναφέρεται σε συμφωνίες Cytavision και LTV.

ΑΤΗΚ: Δεν θα πληρώσουμε ούτε σεντ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα, κατά την εξέταση των αγωγών της Primetel κατά της Cyta για αποζημιώσεις, έγινε λόγος για ενδεχόμενο εξώδικου διακανονισμού σε κάποιες από αυτές. Επισήμως, οι νομικοί σύμβουλοι του ημικρατικού οργανισμού θεωρούν αβάσιμες τις απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα, ερώτηση έθεσε η Ελεγκτική Υπηρεσία ως προς τις νομικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων πέραν των €50 εκατ. στη σειρά αγωγών της Primetel και σε σχέση με το αν αυτές πρέπει να περιληφθούν στις οικονομικές καταστάσεις του ημικρατικού οργανισμού. Οι νομικοί σύμβουλοι της Cyta απάντησαν στον Γενικό Ελεγκτή ότι οι αγωγές είναι «αβάσιμες» και ότι «υπάρχει επαρκής υπεράσπιση έναντι οποιασδήποτε επιδιωκόμενης απαίτησης». Οπότε δεν αναμένουν ότι ο ημικρατικός οργανισμός θα κληθεί να πληρώσει οποιεσδήποτε αποζημιώσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος