Ανάσα 500εκ απο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

CEB1 80 Ειδήσεις
Σήμερα αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των € 500 εκατομμυρίων απο τον ESM, μετά την έγκριση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, ύστερα από θετική αξιολόγηση της έβδομης αναθεώρησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

CEB1 1870 Ειδήσεις

Με τη νέα δόση των 500 ευρώ από τους δανειστές μας, το συνολικό ποσόν της χρηματοδοτικής βοήθειας που θα έχει εκταμιευθεί από τον ESM προς την Κύπρο θα ανέρχεται στα €6,3 δις, από τα περίπου €9 δισεκατομμύρια που έχουν δεσμευτεί από τον ESM για τη χώρα μας, κατά την έναρξη του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι την 1η Νοεμβρίου λήγει πενταετές ομόλογο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Από τα 1000 εκατομμύρια, τα 863 εκ. αποτελούν εξωτερικό δανεισμό. Το δάνειο αυτό είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2010 επί υπουργίας Χαρίλαου Σταυράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέρος του δανείου αυτού θα καλυφθεί από τη δόση των 500 εκατομμυρίων του ESM.

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση έχει, ήδη, προσλάβει τέσσερεις διεθνείς οίκους για να διοργανώσουν συναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενόψει της νέας εξόδου της χώρας στη διεθνή αγορά για δανεισμό. Πρόκειται για τους οίκους Barclays, Goldman Sachs International,HSBC και Nomura.