ΧΥΤΥ: Αγνόησαν προσφορά €55 εκατ. φθηνότερη – Η επιστολή Αβέρωφ

CEB1 25 Αβέρωφ Νεοφύτου, Ειδήσεις
Επιστολή με την οποία έρχονται στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για τη διαδικασία των προσφορών του ΧΥΤΥ Κόσιης το 2006, παρέδωσε στον γενικό εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως αναφέρει, αγνοήθηκε προσφορά που ήταν κατά €55 εκατ. χαμηλότερη από αυτήν που επιλέγηκε, γι’ αυτό και «εγείρονται σωρεία ερωτηματικών και θεμάτων που επιβάλλεται κατά την άποψή μου να διερευνηθούν δεόντως».

CEB1 1507 Αβέρωφ Νεοφύτου, Ειδήσεις

Ο κ. Νεοφύτου ζητά από τον εισαγγελέα όπως υπάρξει άμεση δράση ώστε να διασφαλιστούν τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση. Σε χθεσινή δήλωσή του, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «σήμερα, σε συνάντησή μου στις 10:20 π.μ. με τον γενικό εισαγγελέα, του παρέδωσα επιστολή μου, μέσω της οποίας καταγράφω συγκεκριμένες πληροφορίες για το θέμα του Συμβολαίου του 2006 για το ΧΥΤΥ Κόσιης. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον γενικό ελεγκτή. Θεωρώ ότι όσοι έχουμε πληροφορίες που αφορούν οποιανδήποτε υπόθεση για την οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες για διάπραξη πιθανών αδικημάτων, έχουμε υποχρέωση να τις παραθέτουμε στις αρμόδιες Αρχές. Και αυτό έπραξα».

Στην επιστολή Αβέρωφ αποκαλύπτονται τα εξής:



«Έχω πληροφορίες ότι στις προσφορές για το ΧΥΤΥ Κόσιης το 2006 απορρίφθηκε πολύ ανταγωνιστική προσφορά, με πρόδηλο ενδεχομένως σκοπό να ανατεθεί το έργο σε εταιρεία με πολύ υψηλότερο κόστος. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Γενάρη του 2006. Αμέσως μετά υποβλήθηκε ένσταση στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ότι οι όροι φωτογράφιζαν συγκεκριμένη εταιρεία. Η ένσταση απορρίφθηκε τον Μάρτη του 2006 και αμέσως μετά, στις 10 Απριλίου του 2006, υποβλήθηκαν οι προσφορές.


Υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές: από τις ελληνικές εταιρείες Helector και Τέρνα, από την αυστριακή Strabag με τη Νέμεσης, και από τους Αδελφούς Ιακώβου με την Genesu SPA. Απ’ όσο πληροφορούμαι, έγγραφα είχαν λάβει πέραν των 15 εταιρειών, όμως υπέβαλαν προσφορά μόνο τέσσερις. Η εκτίμηση που είχε κάνει το υπουργείο Εσωτερικών ήταν €35 εκατ. για την κατασκευή και €90 εκατ. για τη δεκαετή λειτουργία του εργοστασίου του ΧΥΤΥ. Η εκτίμηση αυτή ενδέχεται να ήταν ήδη ‘φουσκωμένη’ από τους συμβούλους, που ήταν η ελληνική εταιρεία Enviroplan.


Στην Ελλάδα έχουν ακουστεί πολλά για τη σχέση αυτής της εταιρείας με την εταιρεία Helector, που τελικά κέρδισε την προσφορά, και το οποίο πρέπει επίσης κατά την άποψή μου να διερευνηθεί. Επίσης θα πρέπει, πάλι κατά την άποψή μου, να διερευνηθεί και η τυχόν σχέση των εταιρειών Helector και Τέρνα.


Οι σύμβουλοι εισηγήθηκαν να ανοίξει τελικά η οικονομική προσφορά μόνο των δύο ελληνικών εταιρειών, της Helector και της Τέρνα. Τούτο εγκρίθηκε και από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι δύο εταιρείες που αποκλείστηκαν υπέβαλαν ένσταση στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Η απόφαση ανακοινώθηκε στις 23/10/2006 και προνοούσε απόρριψη και των δύο ενστάσεων. Μετά από αυτό, άνοιξαν οι οικονομικοί φάκελοι μόνο των δύο ελληνικών εταιρειών.


Η προσφορά της Helector ήταν €35 εκατ. για την κατασκευή και €100 εκατ. για τη δεκαετή λειτουργία. Σύνολο €135 εκατ. Η τιμή της Τέρνα ήταν €35 εκατ. για την κατασκευή και €145 εκατ. για τη δεκαετή λειτουργία. Σύνολο €180 εκατ. Η δική μου πληροφόρηση είναι ότι η προσφορά των Αδελφών Ιακώβου και Genesu SPA ήταν συνολικά €79 εκατ., ποσό που περιελάμβανε τόσο την κατασκευή όσο και τη λειτουργία.


Εάν όντως υπήρχε προσφορά κατά €55 εκατ. χαμηλότερη, εγείρονται σωρεία ερωτηματικών και θεμάτων που επιβάλλεται κατά την άποψή μου να διερευνηθούν δεόντως. Κατά την εκτίμησή μου, ενδεχόμενη δράση από τις Αρχές θα πρέπει να ληφθεί αμέσως, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα έγγραφα που υπάρχουν για την υπόθεση αυτή δεν θα καταστραφούν από κάποιους».

Εξάλλου, επιστολή προς τον γενικό εισαγγελέα είχε αποστείλει την περασμένη Παρασκευή και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Γιώργος Γεωργίου, στην οποία αναφέρει ότι διαβιβάζει ομόφωνη παράκληση της Επιτροπής «όπως διερευνήσετε το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών ή άλλων αδικημάτων που τυχόν προκύπτουν από τα στοιχεία και έγγραφα που τίθενται ενώπιόν σας για το ΧΥΤΥ Κόσιης». Ο κ. Γεωργίου απέστειλε μαζί με την επιστολή τα αποστενογραφημένα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής και όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιόν της, τα οποία παραδόθηκαν ήδη στο ΤΑΕ Αρχηγείου.

Εν τω μεταξύ, και οι τρεις καταζητούμενοι από τις Αρχές για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, έρχονται στην Κύπρο μέχρι την Κυριακή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αθανάσιος Κατρής, πρώην στέλεχος της Helector, έρχεται σήμερα ή αύριο, ενώ οι άλλοι δύο καταζητούμενοι Δημήτριος Γιαννακόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής της Helector, και Imad Bagleh, πολιτικός μηχανικός της Helector, θα έρθουν την Κυριακή. Με την άφιξή τους αναμένεται ότι θα ανοίξει νέος γύρος συλλήψεων, στην περίπτωση που δώσουν καταθέσεις και αναφερθούν στα όσα γνωρίζουν.

Πηγή: Φιλελεύθερος