Προς απόλυση 560 υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών

a 117 Ειδήσεις
a 4585 ΕιδήσειςΜέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις Κυπριακές Αερογραμμές, η οποία προνοεί απολύσεις 560 υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών. Προβλέπει επίσης οριζόντια περικοπή μισθών της τάξης του 8%, πέραν του 9% το οποίο έχει ήδη αποκοπεί και μείωση του στόλου της εταιρείας, κατά 4 αεροσκάφη.

Η διεύθυνση και οι συντεχνίες της εταιρείας, σε έκτακτες συσκέψεις, μελετούν την πρόταση καθώς θα πρέπει σε διάστημα μερικών εικοσιτετραώρων να τοποθετηθούν.

Ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, Σταύρος Σταύρου, σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι η πρόταση που θα αναλυθεί σε σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα ληφθούν αποφάσεις. Είπε επίσης ότι εάν δεν λαμβανόταν χθες πολιτική απόφαση, ενδεχομένως η εταιρία να κατέρρεε.

Ο κ. Σταύρου είπε ότι στην πρόταση του Υπουργικού, υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις από το σχέδιο της Air France, όπως τα θέματα της οριζόντιας αποκοπής μισθών.

Για τους πλεονασμούς είπε ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα 360 υπάλληλοι και μέχρι το τέλος Απριλίου, οι υπόλοιποι 200.

Ο πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ, Ανδρέας Πιερίδης, είπε ότι θα ζητηθεί συνάντηση με την εξ’ υπουργών επιτροπή, προκειμένου να βρεθούν κάποιες διευκρινήσεις επί ορισμένων ζητημάτων, όπως το Ταμείο Προνοίας. Είπε επίσης ότι με την νέα πρόταση αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των αποχωρούντων υπαλλήλων, λόγω της μείωσης του στόλου. Ταυτόχρονα τίθεται θέμα για οριζόντιες αποκοπές μισθών, το οποίο δεν είχε τεθεί προηγουμένως.

Ανακοινώνοντας χθες την απόφαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, το Υπουργικό αποφάσισε ότι πρέπει να επιδιωχθεί η διατήρηση της εταιρείας στη ζωή και ταυτόχρονα να βρεθεί το συντομότερο, στρατηγικός επενδυτής.

Τόνισε ότι η βασική προϋπόθεση είναι να ληφθούν αμέσως μέτρα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης, τα οποία πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους τους εμπλεκομένους.