Μέχρι και 60 ευρώ η διαφορά από υπεραγορά σε υπεραγορά

CEB1 79 Έρευνα
CEB1 865 Έρευνα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Την ολοκλήρωση της νέας μεγάλης έρευνας, με συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης που ίσχυαν στις 07 Φεβρουαρίου 2017 στις μεγάλες υπεραγορές, σε όλες τις επαρχίες, ανακοίνωσε χθες η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Υπηρεσίας, το Παρατηρητήριο Τιμών αφορά Μεγάλες Υπεραγορές και περιλαμβάνει 359 βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, αν ένας Λευκωσιάτης αγοράσει 98 προϊόντα από τη φθηνότερη υπεραγορά, η οποία βρίσκεται στους Αγίους Ομολογητές, θα πληρώσει 233 ευρώ, ενώ αν αγοράσει τα ίδια ακριβώς προϊόντα από την ακριβότερη θα πληρώσει 292 ευρώ.

Στο ενδιάμεσο υπάρχουν υπεραγορές στις οποίες, για τα ίδια ακριβώς προϊόντα, οι Λευκωσιάτες θα πληρώσουν από έξι μέχρι και 35 ευρώ ακριβότερα.

Στη Λεμεσό η διαφορά της ακριβότερης από τη φθηνότερη υπεραγορά φτάνει τα 42 ευρώ, στη Λάρνακα τα 49 ευρώ, στην Πάφο τα 26 ευρώ και στην ελεύθερη Αμμόχωστο τα 32 ευρώ.

Για τη συγκριτική αξιολόγηση των υπεραγορών σε επαρχιακό επίπεδο, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει επιλέξει από το Παρατηρητήριο των βασικών καταναλωτικών προϊόντων τα κοινά προϊόντα, τα οποία καθορίζονται ως αυτά που πωλούνται ταυτόχρονα στις μεγάλες υπεραγορές που παρακολουθεί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανά επαρχία.

Σημειώνεται ότι τα κοινά προϊόντα του Παρατηρητηρίου Τιμών ενδέχεται να διαφέρουν τόσο μεταξύ των επαρχιών όσο και με τα κοινά προϊόντα των Παρατηρητηρίων προηγούμενων ημερομηνιών.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποιαδήποτε σύγκριση του συνολικού κόστους των κοινών προϊόντων ενός Παρατηρητηρίου Τιμών με προηγούμενα ή και μεταξύ των επαρχιών πρέπει να αποφεύγεται.

Η Υπηρεσία σημειώνει ακόμη ότι, για τη σωστή αξιολόγηση των πληροφοριών, οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τον Δείκτη Τιμών όσο και τον αριθμό των προϊόντων και κατηγοριών που παρουσιάζεται φθηνότερη η κάθε υπεραγορά. Η πιο πάνω σύγκριση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τον καταναλωτή, ενδυναμώνοντας την ικανότητά του να συγκρίνει τιμές και να προβαίνει στις πιο συμφέρουσες γι’ αυτόν αγορές.

Πηγή:Sigma Live